Αρχική

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Βουπρενορφίνη και εξάρτηση

Η ουσία βουπρενορφίνη (Buprenorphine Hydrochloride)χορηγείται σε ασθενείς εθισμένους σε παυσίπονα, χάπια ή άλλες ναρκωτικές ουσίες. Η χρήση βουπρενορφίνης είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα απεξάρτησης.

Πρόκειται για πρόγραμμα, το οποίο βοηθά ουσιαστικά το χρήστη, αφού του αφήνει περιθώρια να συνεχίσει την κοινωνική και επαγγελματική του ζωή όσο και τον προγραμματισμό επανένταξης. Γενικότερα, αυτά προγράμματα βασίζονται στη χορήγηση της νέας αυτής ουσίας μέσα από ιδιωτικά ιατρεία, αλλά και μέσα από οργανωμένα προγράμματα χορήγησης, μέσω του ΟΚΑΝΑ. Η επιτυχία του προγράμματος κυμαίνεται, σε ποσοστά μεταξύ 85% - 95%.
Η βουπρενορφίνη είναι και αυτή ένα οπιοειδές φάρμακο, όπως και η μεθαδόνη. Χρησιμοποιείται στην θεραπευτική αντιμετώπιση της εξάρτησης από ηρωίνη. Έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά της τόσο στην θεραπεία υποκατάστασης της ηρωίνης, όσο και στην σωματική αποτοξίνωση από την ηρωίνη, αλλά και την μεθαδόνη. Η βουπρενορφίνη, όπως και πολλά άλλα οπιοειδή, έχει χρησιμοποιηθεί και ως ισχυρό αναλγητικό.
Στα Προγράμματα Υποκατάστασης η βουπρενορφίνη χορηγείται υπό την μορφή υπογλώσσιας ταμπλέτας. Πρόκειται για μια μορφή χαπιού που δεν πρέπει να το καταπίνουμε ή να το μασούμε, αλλά το αφήνoυμε να λιώσει στο στόμα για 15-30 λεπτά. Η δράση της αρχίζει μετά από 30 περίπoυ λεπτά και διαρκεί, ανάλογα με την δόση, έως και τρεις ημέρες. Η ημερήσια δοσολογία κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 4 και 32mg.
Όταν η βουπρενορφίνη χορηγείται στην κατάλληλη δοσολογία εξαλείφει τα στερητικά συμπτώματα της ηρωίνης και των άλλων οπιοειδών, ενώ μειώνει την επιθυμία που έχει το εξαρτημένο άτομο να κάνει χρήση ηρωίνης. Έχει δηλαδή όμοια αποτελέσματα με την μεθαδόνη αλλά παρουσιάζει και κάποια πλεονεκτήματα σε σχέση με την μεθαδόνη, όπως:
  • Ανταγωνίζεται την δράση της ηρωίνης και όταν κάποιος χρησιμοποιήσει ηρωίνη δεν θα νιώσει το αίσθημα της ευφορίας.
  • Έχει μεγαλύτερη διάρκεια δράσης, όχι μόνο από την ηρωίνη, αλλά και από την μεθαδόνη. Συγκεκριμένα, στην κατάλληλη δόση, μπορεί να είναι αποτελεσματική για έως και 72 ώρες. Η χορήγηση μπορεί να γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα και τα Σαββατοκύριακα είναι ελεύθερα.
  • Αν χρησιμοποιεί κάποιος μόνο βουπρενορφίνη, είναι απίθανο να εμφανίσει συμπτώματα υπερδοσολογίας (overdose), ακόμη και αν λάβει αρκετά μεγάλη δόση.
  • Εμφανίζει πολύ λιγότερα στερητικά συμπτώματα από την μεθαδόνη και για τον λόγο αυτό είναι ευκολότερο να αποτοξινωθεί κανείς από αυτήν.



Πρέπει όλοι να γνωρίζoυμε όμως ότι:
  • Η βουπρενορφίνη δεν αρκεί για να αλλάξει η ζωή ενός ατόμου εξαρτημένου στα ναρκωτικά. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητες η επαγγελματική συμβουλευτική, η ιατρική παρακολούθηση και η ψυχοκοινωνική στήριξη.
  • Η βουπρενορφίνη δεν προκαλεί αισθήματα ευφορίας.
  • Όσο διάστημα κάποιος χρησιμοποιεί βoυπρενoρφίνη διατηρεί την σωματική του εξάρτηση στα οπιοειδή.
  •  Όπως συμβαίνει με κάθε φάρμακo, έτσι και με τη βουπρενορφίνη μπορεί να υπάρχουν παρενέργειες.
  • Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην γίνεται χρήση κατασταλτικών ουσιών, όπως είναι το αλκοόλ και τα υπνωτικά χάπια, μαζί με βoυπρενoρφίνη. Τέτοια χρήση μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα υπερδοσολογίας (overdose).
  • Όταν χρησιμοποιεί κανείς την βουπρενορφίνη μαζί με ηρωίνη, μεθαδόνη, ή άλλα οπιοειδή, μπορεί να προκαλέσει στερητικά συμπτώματα.
Η δοσολογία σε ενήλικες και παιδιά >15 ετών είναι 0.8 - 4 mg ημερησίως. Η δόση μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς με μέγιστη ημερήσια δόση τα 16 mg. Σε εξαρτημένα άτομα που δεν έχουν υποστεί απεξάρτηση, η πρώτη δόση του φαρμάκου δίνεται 4 ώρες μετά την τελευταία χρήση του οπιοειδούς ή όταν εμφανιστούν σημεία στέρησης. Εάν οι ασθενείς ελάμβαναν μεθαδόνη η δόση της τελευταίας θα μειωθεί κάτω των 30 mg πριν από την έναρξη της θεραπείας.

Πηγή: «The Wall Street Journal»
by PREDICT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου