Αρχική

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Αγγειογένεση και αντικαρκινική θεραπεία



Η μεγαλύτερη πρόκληση της σύγχρονης αντικαρκινικής έρευνας είναι η αναζήτηση νέων στόχων φαρμακευτικής παρέμβασης. Η αγγειογένεση, είναι ένας από τους στόχους που έφερε επανάσταση στην αντικαρκινική θεραπεία.
Αγγειογένεση είναι ο σχηματισμός αιμοφόρων αγγείων. Η νέο-αγγειογένεση όγκου είναι η ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων από σωματικό ιστό παρακείμενο σε όγκο. Αυτά τα νέα αγγεία αίματος παρέχουν στον όγκο θρεπτικές ουσίες που τον συντηρούν ζωντανό. Οι ερευνητές έχουν αποκτήσει μια νέα κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονται οι όγκοι τρέφονται και πώς αυτή η ανάπτυξη μπορεί να επιβραδυνθεί με αναστολείς της αγγειογένεσης που εξαλείφουν την παροχή αίματος στους όγκους. Η στόχευση αυτού του τρόπου σχηματισμού των αιμοφόρων αγγείων ενδεχομένως να μην αρκεί για να πετύχουμε ένα σημαντικό αντικαρκινικό αποτέλεσμα. 
Διεθνής επιστημονική ομάδα παρουσίασε νέα στοιχεία για τον τρόπο που αναπτύσσονται και σιτίζονται οι καρκινικοί όγκοι και πως η ανάπτυξή τους μπορεί να επιβραδυνθεί μέσω των αναστολέων αγγειογένεσης, που περιορίζουν την παροχή αίματος προς τους όγκους. Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Semmelweis, το Εθνικό Ινστιτούτο Ογκολογίας και το Εθνικό Ινστιτούτο Πνευμονολογίας «Koranyi» και το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης χρησιμοποίησαν ομοεστιακή μικροσκοπία ηλεκτρονίων για να εξετάσουν δείγματα ιστού από όγκους τρωκτικών, όπου είχαν εισαχθεί κακοήθη κύτταρα. Ανακάλυψαν  λοιπόν έναν καινοτόμο μηχανισμό για την ανάπτυξη των ιστολογικών στύλων, που είναι το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο της αγγειογένεσης, όπου το αγγείο διπλασιάζεται για να σχηματίσει δύο νέα αγγεία. Επιπλέον, αποδεικνύουν ότι υπάρχει σημαντική αύξηση στον σχηματισμό στύλων μετά την θεραπεία με τον αναστολέα αγγειογένεσης vatalanib.
Οι παρατηρήσεις τους ενισχύουν την αντίληψη ότι η αναστολή ενός μόνο μηχανισμού αγγείωσης του όγκου, μπορεί προκαλέσει τον σχηματισμό νέων δικτύων αγγείωσης.
Πριν από την παρούσα μελέτη, ο μηχανισμός σχηματισμού των στύλων δεν ήταν πλήρως κατανοητός. Η διεθνής όμως έρευνα αποκαλύπτει μια ακολουθία γεγονότων που παράγουν μια σχέση μεταξύ των διαδικασιών της ενδοθηλιακής γεφύρωσης και της αγγειογένεσης, με αποτέλεσμα τον ταχύ σχηματισμό στύλων. Για τη περιγραφή του μηχανισμού σχηματισμού των στύλων οι επιστήμονες δημιούργησαν τον όρο «ανάστροφη ανάπτυξη».
Είναι επαρκώς τεκμηριωμένο ότι οι όγκοι μπορούν να αποκομίσουν επάρκεια παροχής αίματος από εναλλακτικούς μηχανισμούς αγγείωσης, ώστε να αναπτύσσονται χωρίς την ανάγκη δικτύου τριχοειδών αγγγείων. Επομένως οι θεραπείες αγγειογένεσης θα πρέπει να εξατομικεύονται ανάλογα με τον φαινότυπο αγγειογένεσης σε κάθε ξεχωριστό όγκο. Η στόχευση των μηχανισμών μη αγγειογενετικής ανάπτυξης στον καρκίνο, είναι μια λογική στρατηγική. Η μελέτη μας παρέχει νέα στοιχεία κατανόησης της επαγόμενης από τον καρκίνο αγγειογένεσης και μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμακευτικών στρατηγικών με στόχο τον συγκεκριμένο τύπο σχηματισμού αιμοφόρων αγγείων.
Στους αναστολείς αγγειογένεσης συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, οι: αγγειοτενσίνη, ενδοστατίνη, κανστατίνη, κομβρεταστατίνη, θρομβοσπονδίνη, ιντερφερόνη α, το bevacizumab που είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα κατά του VEGF (Vascular Enthothelial Growth Factor), οι TKIs ( Tyrosine Kinase Inhibitors) που αναστέλλουν τη λειτουργία του VEGF-R δηλαδή την κινάση τυροσίνης, καθώς και άλλων υποδοχέων όπως του υποδοχέα του αιμοπεταλιακού αυξητικού παράγοντα PDGF-R, η θαλιδομίδη, οι αναστολείς ιστικών μεταλλοπρωτεϊνασών και οι αναστολείς ιντεγκρινών. Αναμφισβήτητα, η ιδέα της στόχευσης της αγγειογένεσης, έχει ευοίωνες προοπτικές για τη βελτίωση της επιβίωσης και της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο, αλλά μόνο όταν γίνεται εξατομικευμένα.
Πηγή: American Journal of Pathology
by PREDICT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου