Αρχική

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Μη βιαστείτε να κάνετε στείρωση


Η στείρωση έχει μόνιμο χαρακτήρα και όποια γυναίκα ή άντρας την αποφασίσει θα πρέπει να σκεφτεί το μέλλον και τι του επιφυλάσσει. Η προσπάθεια για αναστροφή της στείρωσης συνήθως δεν έχει αποτέλεσμα και υπάρχει συνάμα και ο κίνδυνος της έκτοπης κύησης.
Για μια γυναίκα που δεν είναι σίγουρη υπάρχουν και οι προσωρινές μέθοδοι στείρωσης:
  • Αντισυλληπτικά (χάπι, αυτοκόλλητο, ένεση)
  • Ενδομήτριο σπιράλ
  • Προφυλακτικό, σπερματοκτόνα, διάφραγμα, τραχηλική καλύπτρα
  • Οικογενειακός προγραμματισμός και περιοδική αποχή από το σεξ
Μόνιμη γυναικεία στείρωση
Σε μια επέμβαση στείρωσης και οι δύο σάλπιγγες κόβονται, δένονται ή φράσσονται. Η απολίνωση σαλπίγγων γίνεται λαπαροσκοπικά ή με μικρολαπαροτομία ή υστεροσκοπικά. Αν η γυναίκα γεννήσει με καισαρική τομή η στείρωση μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με τη γέννα. Η αναισθησία είναι απαραίτητη, αλλά το εξιτήριο μπορεί να γίνει αυθημερόν. Μετά την επέμβαση και σε διάστημα 3 μηνών πρέπει να γίνει έλεγχος για το αν έχουν κλείσει οι σάλπιγγες. Η απολίνωση των σαλπίγγων δεν προκαλεί αλλαγές στην έμμηνο ρύση.
Στείρωση για άνδρες
Γίνεται με εκτομή  ή δέσιμο ή φράξιμο των σπερματικών πόρων που μεταφέρουν τα σπερματοζωάρια στην ουρήθρα κι έτσι το σπέρμα δεν φτάνει στο ωάριο για να το γονιμοποιήσει. Η επέμβαση είναι πολύ μικρή και ο άνδρας παίρνει εξιτήριο την ίδια ημέρα. Αντί για νυστέρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα ειδικό εργαλείο που εισάγεται με παρακέντηση και ο πόνος και η ανάρρωση είναι μικρότερα. Μετά την επέμβαση απαιτείται ανάπαυση, παγοκύστεις όσχεου και ειδικό εσώρουχο. Η εκτομή σπερματικού πόρου δεν είναι άμεσα αποτελεσματική και γι’ αυτό χρειάζεται τους 3 πρώτους μήνες συμπληρωματικά αντισύλληψη. Η στύση και η εκσπερμάτιση δεν επηρεάζονται.
Επιπλοκές των χειρουργικών μεθόδων στείρωσης και για τα δύο φύλα είναι οι λοιμώξεις, ο τραυματισμός του εντέρου, η αιμορραγία και τα εγκαύματα. Η πιθανότητα σύλληψης μετά από στείρωση είναι κάτω του 1% και σε περίπτωση εγκυμοσύνης η πιθανότητα έκτοπης κύησης είναι 50%.
by PREDICT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου