Οι πληροφορίες για την χοληστερίνη πάντα είναι χρήσιμες...
--Τα κόκκινα κρέατα είναι πλουσιότερα σε λιπαρές ουσίες από τα άσπρα κρέατα
--Τα μήλα με την πηκτίνη και το γιαούρτι με το γαλακτικό οξύ μπορούν να μειώσουν την χοληστερίνη
--Σύμφωνα με την καρδιολογική εταιρεία 4 αυγά την εβδομάδα δεν αυξάνουν την χοληστερίνη
--Τα εντόσθια, οι συκωταριές και τα κεφαλάκια είναι πλούσια σε χοληστερίνη, γι' αυτό μόνο κατ' εξαίρεση πρέπει να φτάνουν στο πιάτο μας
--Τα διάφορα είδη λαδιού δίνουν στον οργανισμό την ίδια ποσότητα λιπιδίων 1gr λάδι =1gr λιπιδίων. Η διαφορά συνίσταται στη φύση των λιπαρών οξέων που υπάρχουν στη σύνθεσή τους
--Το βούτυρο δεν είναι πιο παχύ από το λάδι 1gr βούτυρο= 0,82gr λιπιδίων. Όμως περιέχει το βούτυρο κορεσμένα λίπη που δεν πρέπει να καταναλώνουμε
--Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο βούτυρο και την μαργαρίνη παρόλο που περιέχουν την ίδια ποσότητα λιπιδίων. Το βούτυρο είναι ζωικής προέλευσης με κορεσμένα ανεπιθύμητα λιπίδια, ενώ η μαργαρίνη περιέχει φυτικό λίπος με ακόρεστα επιθυμητά λιπίδια
--Οι μαργαρίνες που πρέπει να καταναλώνουμε είναι αυτές που περιέχουν πάνω από 30% πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και είναι οι μαλακές
--Η κρέμα γάλακτος περιέχει λίγα λιπίδια 1gr κρέμα γάλακτος= 0,30 λιπίδια, αλλά αυτά είναι ζωικής προέλευσης ανεπιθύμητα κορεσμένα
--Οι ξηροί καρποί (καρύδια, φουντούκια, φιστίκια, αμύγδαλα, ινδική καρύδα) έχουν πολλά λιπαρά αλλά επιθυμητά πολυακόρεστα. Όμως παχαίνουν
--Ακόμα κι αν αφαιρέσουμε τελείως τα λίπη από τη διατροφή ο οργανισμός φτιάχνει ο ίδιος χοληστερίνη όταν λείπουν παντελώς ορισμένες λιπαρές ουσίες. Επίσης τα κορεσμένα λίπη συχνά είναι κρυμμένα στην τροφή. Γι' αυτό παρατηρείται το φαινόμενο ενώ δεν τρώμε καθόλου λιπαρές ουσίες η χοληστερίνη ανεβαίνει ή δεν πέφτει
--Όταν κάποιος με υπερχοληστερολαιμία παραβαίνει τη δίαιτα υπάρχει φόβος, γιατί η μία ατασθαλία φέρνει την άλλη εξουδετερώνοντας το όφελος που είχε κερδηθεί με τη δίαιτα
--Ακόμη και όταν τρώμε σε εστιατόριο μπορούμε να κάνουμε δίαιτα παραγγέλνοντας ωμά σαλατικά και ψάρι (οι σαρδέλες είναι ιδιαίτερα υγιεινές), κοτόπουλο χωρίς σάλτσες και σορμπέτο φρούτων
--Το πρωινό είναι απαραίτητο γιατί η πρόσληψη θερμίδων και λιπιδίων πρέπει να καταμερίζεται σε πολλά γεύματα, δεδομένου ότι και η πέψη καίει θερμίδες. Άρα όσο περισσότερα γεύματα μικρά έχουμε τόσο αποφεύγεται η συσσώρευση και η αποθήκευση λίπους
--Τα light προϊόντα είναι υποθερμιδικά, αλλά δεν ρίχνουν την χοληστερίνη γιατί η ποιότητα των λιπαρών οξέων που έχουν είναι ίδια
--Ακόμη και οι χορτοφάγοι μπορεί να έχουν αυξημένη χοληστερίνη, γιατί τη συνθέτει μόνος ο οργανισμός
--Αν υπάρχει υπερβολικός περιορισμός λιπών μπορεί να υπάρξει έλλειψη των λιποδιαλυτών βιταμινών
--Η υψηλή χοληστερίνη μπορεί να είναι κληρονομική και τότε σε νεαρότατη ηλικία θα παρουσιάσουν αρτηριακές βλάβες, Συνήθως όμως οφείλεται στις διατροφικές συνήθειες
--Η υπερχοληστερολαιμία όταν είναι σοβαρή εναποτίθεται εκτός από τις αρτηρίες και μέσα στα μάτια, στα βλέφαρα και στον κερατοειδή χιτώνα
--Η παχυσαρκία μπορεί να είναι ανεξάρτητη από την υπερχοληστερολαιμία. Συχνά ωστόσο ο λανθασμένος τρόπος διατροφής των παχύσαρκων προκαλεί υπερχοληστερολαιμία. Κατά κανόνα, η δίαιτα αδυνατίσματος στην οποία υποβάλλονται οι παχύσαρκοι αρκεί για να ρίξει και την τιμή της χοληστερίνης τους
--Για μείωση της χοληστερόλης απαραίτητη είναι η δίαιτα υπεχοληστερολαιμίας. Αν παρά τη δίαιτα τα επίπεδα χοληστερόλης είναι αυξημένα τότε πρέπει ο ασθενής να απευθυνθεί στι γιατρό του για θεραπεία
--Αν ένα άτομο είναι αδύνατο κι έχει αυξημένη χοληστερόλη τότε πρέπει να ακολουθήσει μια δίαιτα με περιορισμένη πρόσληψη χοληστερόλης και αυξημένη πρόσληψη λιπών που μειώνουν την τιμή της χοληστερόλης
--Τα σπορ ρίχνουν την κακή χοληστερόλη και αυξάνουν την καλή. Τα σπορ πρέπει να είναι αντοχής όπως τζόγκινγκ, ποδήλατο και να γίνονται κάμποσες ώρες την εβδομάδα
--Γενικά η αλλαγή συνηθειών διατροφής, η φυσική άσκηση, η διόρθωση της αρτηριακής υπέρτασης, η διακοπή καπνίσματος και η φαρμακευτική αγωγή όταν είναι απαραίτητη, είναι τα προληπτικά μέτρα για ν' αποφευχθεί ένα αγγειακό επεισόδιο είκοσι ή τριάντα χρόνια αργότερα
--Η διαπίστωση υπερχοληστερολαιμίας πρέπει να οδηγεί σε οριστική μεταβολή των μέχρι τότε συνηθειών διατροφής του ατόμου
--Και να θυμόμαστε ότι τα λίπη είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού κι επομένως ακόμη και η δίαιτα που στοχεύει στην υπερχοληστερολαιμία πρέπει να του εξασφαλίσει διάφορες κατηγορίες λιπών, τόσο ζωικών, όσο και φυτικών...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου