Αρχική

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ











ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ
Τους θερινούς μήνες η αυξημένη ηλιοφάνεια, η υπεριώδης ακτινοβολία και η ελάττωση των δακρύων λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας, έχουν σαν συνέπεια να εμφανίζονται διάφορα οφθαλμολογικά προβλήματα όπως επιπεφυκίτιδα, κερατίτιδα, δερματίτιδα βλεφάρων, φωτοτραυματισμός κ.α. Ακόμη, είναι συχνές οι μολύνσεις των ματιών από τις ακάθαρτες πισίνες ή τη θάλασσα, από την κακή συντήρηση των φακών επαφής, από τα βρώμικα χέρια κ.α. 


Όλα αυτά σε συνδυασμό με διάφορα ξένα σώματα που μπαίνουν στα μάτια μας, όπως άμμος και μικροσκοπικά έντομα, δημιουργούν έντονες ενοχλήσεις στα μάτια. Τα μάτια επίσης είναι ευαίσθητα στο θαλασσινό νερό, γιατί αυτό είναι πλούσιο σε αλάτι. 


Επίσης τα μάτια είναι ευαίσθητα στο χλώριο της πισίνας. Στην πισίνα επίσης εύκολα μεταδίδονται διάφορες επιπεφυκίτιδες. Η άμμος και η ύπαρξη εντός της μικροβίων και ιών προκαλεί συχνά φλεγμονές των ματιών. Αλλά και η έκθεση των ματιών στον ήλιο χωρίς την προστασία γυαλιών είναι επικίνδυνη. Ο κλιματισμός προκαλεί επίσης ξηροφθαλμία.
Μέτρα προστασία των ματιών


Καλή υγιεινή των ματιών: Μετά την πισίνα ή το μπάνιο στη θάλασσα πρέπει να ξεπλένουμε τα μάτια μας με άφθονο νερό.


Γυαλιά ηλίου: Τα γυαλιά τα φοράμε πρωτίστως για την προστασία των ματιών από την βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία και όχι μόνο ως αξεσουάρ μόδας. Η χρήση γυαλιών ηλίου επιβάλλεται σε όλες τις ηλικίες, ακόμη και στα παιδιά και στα νήπια γιατί οι βλάβες των ματιών είναι αθροιστικές. Ειδικά όταν βρισκόμαστε κοντά στη θάλασσα τα μάτια μας εκτίθενται σε ακτινοβολία υψηλής έντασης λόγω αντανάκλασης στην επιφάνειά της. 


Φακοί επαφής: Όσοι φορούν φακούς επαφής είναι πιο επιρρεπείς στις φλεγμονές και τις μολύνσεις κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Τα συνήθη συμπτώματα είναι το τσούξιμο, η ερυθρότητα, η αίσθηση ξένου σώματος, η παροδική θολερότητα της όρασης που καθαρίζει με το ανοιγοκλείσιμο των ματιών, η φαγούρα και ο πόνος. Σε περίπτωση που κάποιος που φορά φακούς επαφής νιώσει ενόχληση, βγάζει τους φακούς. Την καλοκαιρινή περίοδο καλύτερα να χρησιμοποιούνται ημερήσιοι φακοί και όχι μηνιαίοι ή ετήσιοι.




Γράφει η
MD, PhD ΜΑΛΛΙΟΥ ΣΑΒΒΟΥΛΑ
ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ – ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ
Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Μαστολογικής Εταιρείας
PREDICT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου