Αρχική

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Νεώτερα δεδομένα για τον καταρράκτη


Με το πέρασμα του χρόνου, ο φακός του ματιού σταδιακά θαμπώνει. Επειδή αυτό συμβαίνει σταδιακά, μπορεί να μην αντιληφθούμε αμέσως τη μείωση της όρασης. Στα πρώιμα στάδια, τα γυαλιά μπορεί να βοηθήσουν, αλλά όσο ο φακός γίνεται πιο θαμπός, αυτά δεν αρκούν. Τότε θα χρειαστεί χειρουργείο.
Είναι γνωστό ότι ο καταρράκτης δεν θεραπεύεται με φάρμακα. Η μόνη θεραπευτική επιλογή είναι η χειρουργική. Κατά την επέμβαση ο θαμπός φακός αφαιρείται και αντικαθίσταται από έναν διαυγή, τεχνητό ενδοφθάλμιο φακό (IOL).
Σύμφωνα με τους ειδικούς η αποτυχία μιας επέμβασης καταρράκτη μπορεί να οφείλεται στην λανθασμένη μέτρηση του ενδοφακού. Γι’ αυτό γίνεται προσπάθεια ανάπτυξης νέων φακών που θα επιτρέπουν την ακριβή εναρμόνιση της διάθλασης  σε συνδυασμό βέβαια με μια ανώδυνη χειρουργική επέμβαση.
Παρά τις βελτιώσεις στη βιομετρία και την κερατομετρία, σε μερικούς ασθενείς δεν πετυχαίνει η εγχείρηση. Κύριο αίτιο είναι η έλλειψη ακριβούς μεθόδου διόρθωσης tτου αστιγματισμού. 

 
Προσαρμοστικός ενδοφακός μέσω υπεριωδών ακτίνων.
Πρόκειται για έναν ενδοφακό, με δυνατότητα ρύθμισης ισχύος χάρη στον πολυμερισμό της σιλικόνης του ενδοφακού από χαμηλής έντασης υπεριώδεις ακτίνες. Η κλινική μελέτη προέρχεται από το Μεξικό και την Αμερική. Η διαφορά συγκέντρωσης μεταξύ πολυμερισμένης και μη πολυμερισμένης σιλικόνης προκαλεί αλλαγές στο σχήμα και στην ισχύ του ενδοφακού. Επιπλέον ακτινοβολίες μπορούν να σταθεροποιήσουν την ισχύ του ενδοφακού. Οι ακτινοβολίες αυτές γίνονται στη σχισμοειδή λυχνία χάρη σε ένα νέο ψηφιακό μηχάνημα ψηφιακών διόπτρων του Carl Zeiss-meditec INC. Η ρύθμιση ενδοφακού πραγματοποιείται μια εβδομάδα μετά την επέμβαση καταρράκτη και σταθεροποιείται 20 ώρες αργότερα. Από ότι φαίνεται, αυτή η μέθοδος είναι ένας ακίνδυνος και ασφαλής τρόπος για να διορθωθεί η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός. Το σύστημα ρύθμισης των ενδοφακών με υπεριώδεις ακτίνες δείχνει εξαιρετική βιοσυμβατότητα. Δεν παρουσιάζεται φλεγμονή και ο ενδοφακός που χρησιμοποιείται μοιάζει με τον συνηθισμένο αναδιπλούμενο φακό σιλικόνης.

Ενδοφακός μηχανικής ρύθμισης
Οι Γερμανοί χρησιμοποιούν ενδοφακό που η εστία του μεταβάλλεται με μηχανικό τρόπο χάρη στον χειρισμό ενός εξαρτήματος ενσωματωμένου στις αγκύλες. Η εμφύτευση του ενδοφακού στο οπίσθιο σάκο πραγματοποιείται εύκολα και δεν προκαλεί προβλήματα στο οπίσθιο περιφάκιο, ούτε ανεπιθύμητες κινήσεις του εξαρτήματος ρύθμισης. Οι ενδοφακοί παραμένουν σταθεροί και η διάθλαση επίσης, λόγω του ότι δεν κινείται το εξάρτημα ρύθμισης απρόβλεπτα όταν τοποθετείται στο μάτι. Ο νέος φακός είναι ασφαλείς όπως και οι συνηθισμένοι. Το στοιχείο που ευθύνεται για την αλλαγή του ενδοφακού είναι ένας μηχανισμός κυλινδρικού εμβόλου που είναι ενσωματωμένος στην αγκύλη. Το οπτικό μέρος του φακού κινείται στον οπτικό άξονα του ματιού, όπως γίνεται με την εστίαση του φακού ενός προβολές. Σε κάθε χιλιοστό μετακίνησης του οπτικού μέρους του ενδοφακού αντιστοιχεί 1,5 D αλλαγής διάθλασης. Έτσι μπορούν να διορθωθούν όλα τα υπολειπόμενα διαθλαστικά λάθη.
Βέβαια μετά την επέμβαση καταρράκτη έχετε καλύτερη όραση, ωστόσο σήμερα μπορεί να χρειάζεστε γυαλιά ακόμη για την ρύθμιση της κοντινής και μακρινής όρασης. Οι νέες τεχνολογίες θα λύσουν το πρόβλημα.
by PREDICT




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου