Αρχική

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Menotropin και υποβοηθούμενη αναπαραγωγή




Σχεδόν ένα στα επτά ζευγάρια αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας, η οποία μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα. Αν όμως η αιτία της υπογονιμότητας αποκαλυφθεί εγκαίρως και το ζευγάρι παραπεμφθεί για την κατάλληλη αγωγή τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εξαιρετικά. 
Τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης έρχονται να ενισχύσουν την ιατρική φαρέτρα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και να βοηθήσουν σημαντικά τα υπογόνιμα ζευγάρια. Η εν λόγω μελέτη ήλθε να συμπληρώσει το παζλ της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του Menopur, καθιστώντας το ιδανικό για κάθε τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Η μελέτη MEGASET, που παρουσιάστηκε στη διάρκεια του 27ου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας που διεξήχθη στη Στοκχόλμη στις αρχές Ιουλίου, απέδειξε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του φαρμάκου, σε κύκλους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, στους οποίους για την διέγερση των ωοθηκών χρησιμοποιήθηκε GnRH ανταγωνιστής και η γονιμοποίηση έγινε με την τεχνική της ενδο-ωαριακής έγχυσης σπερματοζωαρίου (ICSI).
 Η μελέτη MEGASET (από τα αρχικά των λέξεων MEnopur in GnRH Antagonist Cycles with Single Embryo Transfer) σχεδιάσθηκε ως μία τυχαιοποιημένη, πολυκεντρική μελέτη με σκοπό να αποδείξει την μη κατωτερότητα (non-inferiority) του Menopur, έναντι της ανασυνδυασμένης θυλακιοτροπίνης (φολλιτροπίνης) βήτα, με κριτήριο τον αριθμό των εξελισσόμενων κυήσεων που επιτυγχάνονται. Η μελέτη πράγματι απέδειξε ότι η ελεγχόμενη διέγερση των ωοθηκών με Menopur σε πρωτόκολλο με GnRH ανταγωνιστή, επιτυγχάνει παρόμοια ποσοστά αποτελεσματικότητας όσον αφορά στις εξελισσόμενες κυήσεις όταν συγκριθεί με διέγερση με ανασυνδυασμένη θυλακιοτροπίνη βήτα και GnRH ανταγωνιστή. Επιπλέον, η MEGASET απέδειξε ότι οι υποδόριες ενέσεις Menopur σε μία νέα φαρμακοτεχνική μορφή (πολλαπλών δόσεων σκεύασμα, Menopur Multidose) παρουσιάζουν θετικό προφίλ ασφάλειας και συνοδεύονται από καλή τοπική ανοχή στις ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία υπογονιμότητας.


Το Menopur ενδείκνυται για τη θεραπεία της υπογονιμότητας στις ακόλουθες κλινικές περιπτώσεις:
Ανωοθυλακιορρηξία συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ), σε γυναίκες που δεν ανταποκρίνονται σε θεραπεία με κιτρική κλομιφαίνη,
Ελεγχόμενη υπερδιέγερση των ωοθηκών, για να προκληθεί η ανάπτυξη πολλαπλών ωοθηλακίων σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής [π.χ. εξωσωματική γονιμοποίηση/εμβρυομεταφορά (IVF/ET), ενδοσαλπιγγική μεταφορά γαμετών (GIFT) και ενδοκυτταροπλασματική ένεση σπερματοζωαρίων (ICSI)].
Η δοσολογία του φαρμάκου πρέπει να εξατομικεύεται, ανάλογα με την ωοθηκική ανταπόκριση κάθε γυναίκας. Το Menopur μπορεί να χορηγείται μόνο του ή σε συνδυασμό με αγωνιστή ή ανταγωνιστή της εκλυτικής ορμόνης των γοναδοτροφινών (GnRH). 
Οι σοβαρότερες και συχνότερα αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες κατά τη θεραπεία με Menopur στη διάρκεια των κλινικών μελετών, ήταν η υπερδιέγερση των ωοθηκών, το κοιλιακό άλγος, η κεφαλαλγία, η φλεγμονή και ο πόνος στο σημείο της ενέσεως, με συχνότητα εμφάνισης έως και 10%. Επίσης, αναφέρθηκαν γαστρεντερικά συμπτώματα σχετιζόμενα σύνδρομο τη υπερδιέγερσης των ωοθηκών, όπως κοιλιακή διόγκωση και δυσφορία, ναυτία, έμετος και διάρροια.
Το Menopur χρησιμοποιείται από μισό εκατομμύριο ασθενείς ετησίως και είναι εγκεκριμένο σε 97 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Η Menotropin (ανθρώπινη εμμηνοπαυσιακή γοναδοτροπίνη ή HMG) είναι μια δραστική ουσία για τη θεραπεία των διαταραχών της γονιμότητας . Αποτελείται από γοναδοτροπίνες που εξάγονται από τα ούρα μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, συνήθως ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) και της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH). Συχνά, περιέχει και ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG).
Menotropin φάρμακα είναι τα Menopur, Menogon, Repronex , pergonal, HMG Massone, που είναι HMG (ανθρώπινη εμμηνοπαυσιακή γοναδοτροπίνη) Χρησιμοποιείται για την τόνωση των ορμονών με την ενεργοποίηση παραγωγής FSH και της LH. Αυτό το φάρμακο είχε σχεδιαστεί αρχικά για χρήση σε γυναίκες για να διεγείρει τις ωοθήκες για την παραγωγή πολλών ωοθυλακίων, έτσι ώστε να είναι πιο γόνιμες.
Τα ανθρώπινα ούρα των εμμηνοπαυσιακών γυναικών  που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή  menotropin έχουν ένα  θεωρητικό κίνδυνο μόλυνσης. Έγινε πειραματικός ενδοεγκεφαλικός εμβολιασμός με τα ούρα των δοτών εμμηνοπαυσιακών γυναικών και απεδείχθη  ότι ο κίνδυνος που συνδέεται με προϊόντα που προέρχονται από τα ούρα είναι απλώς θεωρητικός.  

Βιβλιογραφία
  1. fertility.com - Human Menopausal Gonadotropin (hMG) Retrieved on August 31, 2009
  2. "Gonadotropin preparations: past, present, and future perspectives". Fertil. Steril. 90 (5 Suppl): S13–20. November 2008
by PREDICT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου