Αρχική

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Στη μάχη κατά της νόσου Alzheimer


Οι εξελίξεις στην τεχνολογία και τη πληροφορική δίνουν τεράστιες δυνατότητες στην ιατρική. Ειδικά για τη νόσο Alzheimer η εξάπλωση των υπολογιστικών επιφανειών οδήγησε στο πρόγραμμα SOCIABLE που προσφέρεται για την εκτέλεση νοητικών ασκήσεων από ανθρώπους με ήπιες νοητικές διαταραχές.
Το πρόγραμμα SOCIABLE έχει ως στόχο τη δημιουργία και την εφαρμογή προγραμμάτων νοητικής άσκησης μέσω υπολογιστών επιφανείας και συμμετέχουν σε αυτό Πολυτεχνεία, ερευνητικά εργαστήρια, νοσοκομεία και κέντρα ημέρας από την Ελλάδα, τη Νορβηγία, την Ισπανία και την Ιταλία. 
Στην πρώτη φάση του προγράμματος, επιστήμονες πληροφορικής και επαγγελματίες υγείας διαφόρων ειδικοτήτων ανέπτυξαν μια σειρά από νοητικές ασκήσεις που παρουσιάζονται με τη μορφή παιχνιδιών στον υπολογιστή επιφανείας και στοχεύουν στην πολύπλευρη άσκηση ποικίλων νοητικών λειτουργιών. Στην Ελλάδα η εταιρεία του Ομίλου MIG, SingularLogic S.A., ανέπτυξε το λογισμικό των παιχνιδιών με τη βοήθεια ιατρών και Ψυχολόγων.  
Η δεύτερη φάση του προγράμματος,  αφορά την πιλοτική εφαρμογή του σε ηλικιωμένους με φυσιολογικές ή ήπια διαταραγμένες γνωστικές λειτουργίες. Είναι μια ριζικά νέα προσέγγιση που βασίζεται στην τεχνολογία και την πληροφορική  για την ολοκληρωμένη υποστήριξη της ψυχικής δραστηριότητας, καθώς και την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης για τα άτομα που έχουν διαγνωστεί να πάσχουν από ήπια άνοια. Το πρόγραμμα θα βοηθήσει την ανθρώπινη στήριξη και φροντίδα που προσφέρεται από τα κέντρα φροντίδας και εξειδικευμένων ή ειδικών φορέων (π.χ., γηριατρική παθολογία, γηριατρική ψυχιατρική, νευρολογία, νευροψυχολογία), με state-of-the-art υποδομές ηλεκτρονικών υπολογιστών (ιδίως τις υποδομές πληροφορικής επιφανείας) και χρήση των νέων τεχνολογιών. Αυτή η νέα προσέγγιση θα βασιστεί σε τρεις δοκιμές (στο πεδίο εφαρμογής των προηγούμενων προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης): (α) σε διεπαφές  μέσω multi-touch επιφανειών, (β) μια πλατφόρμα για γνωστική κατάρτιση μέσω  παιχνιδιών και (γ) ενίσχυση της κοινωνικής δικτύωσης και της αλληλεπίδρασης μεταξύ των ατόμων μεγάλης ηλικίας. Το  SOCIABLE θα εφαρμοστεί με τη συμμετοχή ενός ελάχιστου αριθμού των 350 ηλικιωμένων πολιτών στις  7 διαφορετικές πιλοτικές περιοχές (TRONDHEIM Kommune,ΥΓΕΙΑ , Morgagni Pierantoni Hospital, Municipality of Forlì, Κέντρο Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Κηφισιάς, Santa Lucia Foundation and PREVI S.L)

Το  πρόγραμμα SOCIABLE θα ενσωματώσει, την εγκατάσταση και λειτουργία ενός καινοτόμου τομέα του διαδικτύου με δυνατότητα on-line υπηρεσιών για την αξιολόγηση και αυτό θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας των ηλικιωμένων μέσω ευχάριστων δραστηριοτήτων και τυχερών παιχνιδιών για τη γνωστική κατάρτιση, ενώ την ίδια στιγμή με την ενίσχυση της κοινωνικής δικτύωσής τους  θα ενεργοποιήσουν τις  διαπροσωπικές τους αλληλεπιδράσεις. Το  πρόγραμμα SOCIABLE προβλέπεται ως υπηρεσία με υψηλό δυναμικό χρήσιμο στην κοινωνία που θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά τις  υπηρεσίες των φορέων παροχής υπηρεσιών φροντίδας. Επιπλέον, συνδέεται με ένα σαφές επιχειρηματικό δυναμικό για τη βιωσιμότητα και την ευρύτερη χρήση από τους φορείς παροχής υπηρεσιών περίθαλψης στο εσωτερικό, αλλά και έξω από την SOCIABLE  κοινοπραξία. Το πρόγραμμα μπορεί να εφαρμοστεί και στο σπίτι για όσους ηλικιωμένους δεν μπορούν εύκολα να μετακινηθούν ή κατοικούν μακριά. Το τραπέζι επιφανείας είναι Microsoft Surface και οι TabletPCs  που θα χορηγούνται για το σπίτι θα έχουν τα νοητικά παιχνίδια του τραπεζιού.
Οι χρήστες θα συμμετέχουν σε 24 ωριαίες συνεδρίες, με 2 συνεδρίες κάθε εβδομάδα για τρεις μήνες. Θα πρέπει να έχουν ηλικία άνω των 65 ετών  και να μην έχουν ή να έχουν ήπιες νοητικές διαταραχές.
Το πρόγραμμα SOCIABLE συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος ICT PSP (Αρ. Συμβολαίου: 2388891)

Πληροφορίες: PREDICT sevvimalliou@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου