Αρχική

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Το FDA εγκρίνει το Xarelto


Το FDA εγκρίνει το Xarelto να τη μείωση του κίνδυνο θρόμβωσης του αίματος μετά από χειρουργικές επεμβάσεις του ισχίου και γόνατος.
Την 1η Ιουλίου του 2011, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε το Xarelto (rivaroxaban) για τη μείωση του κινδύνου θρόμβωσης του αίματος, της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης (DVT) και πνευμονικής εμβολής (PE) μετά χειρουργική επέμβαση γόνατος ή ισχίου.
Πρόκειται για τον πρώτο διαθέσιμο από του στόματος ενεργός άμεσο αναστολέα παράγοντα Xa. Η αναστολή του παράγοντα Xa διακόπτει την ενδογενή και εξωγενή οδό του καταρράκτη της πήξης του αίματος, αναστέλλοντας τη δημιουργία θρομβίνης και την ανάπτυξη θρόμβων. Το rivaroxaban δεν αναστέλλει τη θρομβίνη (ενεργοποιημένος Παράγοντας ΙΙ), και δεν έχει καμία επίδραση στα αιμοπετάλια, όπως έχει αποδειχθεί. Το rivaroxaban απορροφάται καλά από το έντερο και η μέγιστη αναστολή του παράγοντα Xa εμφανίζεται τέσσερις ώρες μετά τη δόση. Τα αποτελέσματα διαρκούν 8-12 ώρες, αλλά η δραστηριότητα του παράγοντα Xa δεν επιστρέφει στο φυσιολογικό εντός 24 ωρών,  έτσι ώστε η μια φορά την ημέρα δοσολογία είναι αρκετή.
Το Xarelto είναι ένα χάπι που λαμβάνεται μία φορά την ημέρα. Εκείνοι που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος θα πρέπει να λαμβάνουν τη φαρμακευτική αγωγή για 12 ημέρες και οι ασθενείς που υποβάλλονται σε διαδικασία αντικατάστασης ισχίου πρέπει να λάβουν το Xarelto για 35 ημέρες.
Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του Xarelto αξιολογήθηκε σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αρθροπλαστική ισχίου και ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος. Κλινικές μελέτες έχουν σχεδιαστεί για τον εντοπισμό εμφάνισης φλεβικών θρομβοεμβολικών επεισοδίων, εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης (DVD),  πνευμονικής εμβολής(PE) ή θανάτου σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία. Η θεραπεία με Xarelto συγκρίθηκε με τη θεραπεία με ενοξαπαρίνη, ένα φάρμακο που εμποδίζει την θρόμβωση και την πήξη του αίματος.
Το Xarelto αντιπροσωπεύει μια νέα από του στόματος θεραπευτική επιλογή για να βοηθήσει στην πρόληψη της πήξης του αίματος,  σε ασθενείς που κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις αντικατάστασης ισχίου ή γόνατος αντικατάστασης. Περισσότεροι από 6.000 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου ή γόνατος, έλαβαν Xarelto σε κλινικές μελέτες. Μεταξύ των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος, 9,7 τοις εκατό των ασθενών που έλαβαν Xarelto είχε φλεβοθρόμβωση σε σύγκριση με το 18,8 τοις εκατό των ασθενών που έλαβαν ενοξαπαρίνη. Μεταξύ αυτών που υποβλήθηκαν σε αρθροπλαστική ισχίου, 1,1 τοις εκατό των ασθενών που έλαβαν Xarelto είχε φλεβοθρόμβωση, σε σύγκριση με το 3,9 τοις εκατό από αυτούς που έλαβαν ενοξαπαρίνη. Σε μια άλλη μελέτη σε ασθενείς με αντικατάστασης ισχίου, 2,0 τοις εκατό των ασθενών που έλαβαν Xarelto είχε φλεβοθρόμβωση σε σύγκριση με 8,4 τοις εκατό των ατόμων που έλαβαν ενοξαπαρίνη.



Επίσης, το rivaroxaban έχει μελετηθεί σε κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων σε κολπική μαρμαρυγή (ΚΜ) (ROCKET-AF), την πρόληψη της φλεβικής θρομβοεμβολής σε νοσηλευόμενους ιατρικά πάσχοντες ασθενείς (MAGELLAN), την θεραπεία και την δευτερογενή πρόληψη της φλεβικής θρομβοεμβολής (Einstein), και τη δευτερογενή πρόληψη των μειζόνων καρδιαγγειακών επεισοδίων σε ασθενείς με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο (ACS) (ATLAS ACS ΤΙΜΙ 51).  Περισσότερα από 8.000 ασθενείς έχουν έχουν εγγραφεί στο rivaroxaban πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης συνολικά. Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και δείχνει ότι η λήψη rivaroxaban μία φορά την ημέρα για 35 ημέρες συσχετίστηκε με μείωση του κινδύνου εμφάνισης φλεβικής θρόμβωσης, σε σύγκριση με την 10-ήμερη θεραπεία με ενοξαπαρίνη με υποδόρια ένεση. Ωστόσο, η αιμορραγία αυξήθηκε σημαντικά με το rivaroxaban.
Μια μελέτη τον Δεκέμβριο του 2010 δείχνει ότι το rivaroxaban μπορεί να είναι ένα φάρμακο  για τη βραχυπρόθεσμη και τη συνέχιση της θεραπείας της φλεβικής θρόμβωσης και μπορεί επίσης να βελτιώσει τη σχέση οφέλους-κινδύνου για το προφίλ της αντιπηκτικής αγωγής. Η μελέτη συνέκρινε το από στόματος rivaroxaban μόνο (15 mg δύο φορές ημερησίως για 3 εβδομάδες, ακολουθούμενη από 20 mg άπαξ ημερησίως) με υποδόρια ενοξαπαρίνη που ακολουθείται από ένα ανταγωνιστή της βιταμίνης Κ (είτε βαρφαρίνη ή ακενοκουμαρόλη) για 3, 6 ή 12 μήνες σε ασθενείς με οξεία, συμπτωματική εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.
Το rivaroxaban έχει μια εντυπωσιακή δομική ομοιότητα με το αντιβιοτικό λινεζολίδη. Η Λινεζολίδη διατίθεται στο εμπόριο από την Pfizer με τα εμπορικά ονόματα Zyvox (στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και πολλές άλλες χώρες), Zyvoxid (στην Ευρώπη), και Zyvoxam (στον Καναδά και το Μεξικό). Generics είναι επίσης διαθέσιμα στην Ινδία, όπως Linospan (Cipla). Και τα δύο φάρμακα μοιράζονται το ίδιο oxazolidinone που προέρχεται από τη δομή του πυρήνα. Συνεπώς, το rivaroxaban μελετήθηκε για τυχόν αντιμικροβιακές ιδιότητες και για τη δυνατότητα της μιτοχονδριακής τοξικότητας, η οποία είναι μια γνωστή επιπλοκή της μακροχρόνιας χρήσης λινεζολίδης. Από τις μελέτες διαπιστώθηκε ότι ούτε το rivaroxaban ούτε οι μεταβολίτες του έχουν αντιβιοτική δράση εναντίον Gram-θετικών βακτηρίων. Όσο για την μιτοχονδριακή τοξικότητα, από τις in vitro μελέτες διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος να είναι χαμηλός, και δεν είναι πιθανό να έχει κλινική συνέπεια, επειδή το rivaroxaban προορίζεται και εγκρίθηκε για βραχυπρόθεσμη χρήση   
Η πιο συνηθισμένη παρενέργεια που παρατηρήθηκε σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με Xarelto ήταν η αιμορραγία.
Φάρμακα για την πρόληψη της πήξης του αίματος περιλαμβάνουν το Lovenox (ενοξαπαρίνη), την Arixtra (fondaparinux), την Fragmin (δαλτεπαρίνη) για τη χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου μόνο, την Coumadin (βαρφαρίνη), την φαινπροκουμόνη κα την ασενοκουμαρόλη που είναι οι από του στόματος ενεργοί ανταγωνιστές της βιταμίνης Κ (VKA) που προκαλούν μείωση της ηπατικής σύνθεσης μια σειράς παραγόντων πήξης, συμπεριλαμβανομένου του Παράγοντα X. Τα τελευταία χρόνια, μια νέα σειρά από του στόματος, άμεσων  αναστολέων της δράσης του παράγοντα Xa έχουν εισέλθει στην κλινική ανάπτυξη. Αυτοί περιλαμβάνουν τη rivaroxaban, apixaban, betrixaban, LY517717, YM150, και DU-176 Β.  

PREDICT 

Βιβλιογραφία

  1. Xarelto: Summary of Product Characteristics". Bayer Schering Pharma AG. 2008. Retrieved 2009-02-11.
  2. FDA Approves XARELTO® (rivaroxaban tablets) to Help Prevent Deep Vein Thrombosis in Patients Undergoing Knee or Hip Replacement Surgery (Press release). Janssen Pharmaceutica. 2011-07-01. Retrieved 2011-07-01.
  3. Bayer's Xarelto Approved in Canada (Press release). Bayer. 2008-09-16. Retrieved 2010-01-31.
  4.  Eriksson BI, Borris LC, Friedman RJ, et al. (June 2008). "Rivaroxaban versus enoxaparin for thromboprophylaxis after hip arthroplasty". The New England Journal of Medicine 358 (26): 2765–75
  5. Kakkar AK, Brenner B, Dahl OE, et al. (July 2008). "Extended duration rivaroxaban versus short-term enoxaparin for the prevention of venous thromboembolism after total hip arthroplasty: a double-blind, randomised controlled trial". Lancet 372 (9632): 31–9.
  6. Lassen MR, Ageno W, Borris LC, et al. (June 2008). "Rivaroxaban versus enoxaparin for thromboprophylaxis after total knee arthroplasty". The New England Journal of Medicine 358 (26): 2776–86.
  7. Turpie A, Bauer K, Davidson B, et al. (2008). "Comparison of rivaroxaban – an oral, direct factor Xa inhibitor – and subcutaneous enoxaparin for thromboprophylaxis after total knee replacement (RECORD4: a phase 3 study)". European Federation of National Associations of Orthopaedics and Traumatology Annual Meeting; May 29 – June 1, 2008; Nice, France, Abstract F85.
  8. Turpie AG, Lassen MR, Davidson BL, et al. (May 2009). "Rivaroxaban versus enoxaparin for thromboprophylaxis after total knee arthroplasty (RECORD4): a randomised trial". Lancet 373 (9676): 1673–80.
  9. "Venous Thromboembolic Event (VTE) Prophylaxis in Medically Ill Patients (MAGELLAN)". ClinicalTrials.gov. 11 March 2011. Retrieved 15 April 2011.
  10. Hughes, Sue (5 April 2011). "MAGELLAN: Rivaroxaban prevents VTE in medical patients, but bleeding an issue". theheart.org..
  11. "About the MAGELLAN Study". Bayer HealthCare..
  12. Bauersachs, M.D., Rupert; The EINSTEIN Investigators (December 23, 2010). "Oral Rivaroxaban for Symptomatic Venous Thromboembolism". The New England Journal of Medecine 363: 2499–2510.
  13. "Oral Direct Factor Xa Inhibitor Rivaroxaban In Patients With Acute Symptomatic Deep-Vein Thrombosis Without Symptomatic Pulmonary Embolism: Einstein-DVT Evaluation". clinicaltrials.gov..
  14. European Medicines Agency (2008). "CHP Assessment Report for Xarelto (EMEA/543519/2008)"..
  15. Turpie AG (January 2008). "New oral anticoagulants in atrial fibrillation". European Heart Journal 29 (2): 155–65.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου