Αρχική

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Καρκίνωμα Merkel: Νεώτερα δεδομένα


O Merkel cell polyomavirus προκαλεί το 80% του Μέρκελ καρκινώματος.
Τον πρώτο polyomavirus που ευθύνεται για καρκίνο ανακάλυψαν Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο
Pittsburgh Cancer Institute. Ο ιός αυτός προκαλεί τα περισσότερα Μέρκελ καρκινώματα, που είναι μια σπάνια και επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος και αυτό σημαίνει ότι μια στοχευμένη θεραπεία θα μπορούσε να θεραπεύσει αυτόν τον καρκίνο. Ο καθηγητής Dr Patrick Moore, στο Εργαστήριο του  Yuan Chang and Patrick Moore στο University of Pittsburgh Cancer Institute παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης στο Δεύτερο Διαθνές Συνέδριο AACR International Conference on Frontiers in Basic Cancer Research, held in San Francisco, USA (14-18 September, 2011).
Το Μέρκελ καρκίνωμα είναι μια σπάνια και εξαιρετικά επιθετική μορφή καρκίνου, η επίπτωση του οποίου έχει τετραπλασιαστεί κατά τα τελευταία 20 χρόνια, ιδιαίτερα σε ανοσοκατασταλμένους πληθυσμούς. Το Μέρκελ καρκίνωμα είναι δύσκολο να θεραπευτεί και οι κλινικές δοκιμές των χημειοθεραπευτικών παραγόντων ήταν απογοητευτικές  στην κλινική πορεία της νόσου και την επιβίωση. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, η ανακάλυψη της μοριακής αιτίας για αυτόν τον καρκίνο παρέχει ευκαιρίες για στοχευμένη θεραπεία κατά του ιού.
Το 2008, ο Dr Moore και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν τον polyomavirus των Μέρκελ κυττάρων (MCV), τον ιό που προκαλεί τα περισσότερα Μέρκελ καρκινώματα. Στο εργαστήριό τους είχαν ανακάλυψαν και τον ιό του έρπητα που προκαλεί το σάρκωμα Kaposi, που εμφανίζεται συνήθως σε ασθενείς με AIDS.


Ο MCV είναι φυσικό συστατικό του ανθρώπινου δέρματος και είναι συνήθως αβλαβής και οι περισσότεροι ενήλικες είναι φορείς του ιού σε κάποιο μέρος των κυττάρων του δέρματός τους. Ωστόσο, σε ανοσοανεπάρκεια ακολουθούν μεταλλάξεις, που προκαλούν το καρκίνωμα Μέρκελ.

Στα τρία χρόνια από τότε που οι ερευνητές από το Πίτσμπουργκ ανακάλυψαν τον MCV, έγιναν γνωστά αρκετά από τα μοναδικά χαρακτηριστικά του ιού. Οι μελέτες τους έδειξαν ότι η MCV είναι μια μικρή αντιγονική πρωτεΐνη Τ και είναι ένα νέο ογκογονίδιο που μπορεί να συμβάλει στη μη φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων και στα τρωκτικά και τα ανθρώπινα κύτταρα. Επιπλέον, Ο MCV δεν δρα το ίδιο με άλλους  polyomaviruse που εξαρτώνται από την ιογενή αλληλεπίδραση με το ένζυμο PP2A και τις πρωτεΐνες θερμικού σοκ. Ο MCV αλληλεπιδρά μαζί τους, αλλά δεν εξαρτάται από αυτούς.

Ερευνητής διαπίστωσε ότι ο MCV θα μπορούσε να προκαλέσει μη φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων, ακόμη και μετά την απομάκρυνση του PP2A και των περιοχών του  θερμικού σοκ δέσμευσης πρωτεϊνών. Οι ερευνητές ελπίζουν να αναπτύξουν θεραπείες που θα στοχεύουν άμεσα το κυτταρικά μονοπάτια που πλήττονται από τον ιό. Έχουν δοκιμαστεί πάνω από 1350 φάρμακα για τον καλύτερο εντοπισμό των μεθόδων για την αντιμετώπιση αυτού του ιού που προκαλεί καρκίνο…

Πηγή: www.esmo.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου