Αρχική

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Ευτυχία


Ο καθένας από μας θέλει να είναι πιο ευτυχισμένος και η επιδίωξη της ευτυχίας αποτελεί έναν από τους θεμελιώδεις λίθους της καθημερινής ζωής. 
Η ευτυχία δεν θα πρέπει να θεωρείται όμως ως ένα καθολικά καλό πράγμα, γιατί δεν είναι όλοι οι τύποι και οι βαθμίδες της ευτυχίας εξίσου καλές και το κυριώτερο η συνεχής επιδίωξη  της ευτυχίας, μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται δυστυχισμένοι.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που διαβάζουν ένα άρθρο εφημερίδας που εκθειάζει την αξία της ευτυχίας αισθάνονται χειρότερα μετά. Όταν οι άνθρωποι δεν καταλήγουν τόσο ευτυχείς όσο θα ήταν αναμενόμενο, η αίσθηση της αποτυχίας μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται ακόμα χειρότερα.
Η υπερβολική ευτυχία μπορεί επίσης να δημιουργήσει πρόβλημα.  Οι άνθρωποι που αισθάνονται ακραία ποσά ευτυχίας δεν μπορούν να σκεφτούν δημιουργικά και τείνουν επίσης να αναλαμβάνουν περισσότερους κινδύνους. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που υποφέρουν από μανία, όπως στη διπολική διαταραχή, διαθέτουν επιπλέον βαθμό θετικών συναισθημάτων που μπορεί να τους οδηγήσουν στην ανάληψη κινδύνων, όπως η κατάχρηση ουσιών και η πολύ γρήγορη οδήγηση.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι η λανθασμένη αίσθηση της ευτυχίας. Δεν είναι υγιές να αισθανόμαστε ευτυχείς, όταν βλέπουε κάποιον να κλαίει για την απώλεια ενός αγαπημένου του προσώπου ή όταν ακούει ότι ένας γνωστός του τραυματίστηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Ωστόσο, μια έρευνα της Gruber και των συνεργατών της  διαπίστωσε ότι αυτο το είδος ακατάλληλης ευτυχίας παρατηρείται  σε άτομα με μανία. 
Η ευτυχία, επίσης, μπορεί να σημαίνει ότι λείπουν οι αρνητικές συγκινήσεις, οι οποίες έχουν τη θέση τους στη ζωή, όπως η έλλειψη  φόβου, που μπορεί να απομακρύνει από την ανάληψη κινδύνων, όπως επίσης και η απουσία ενοχής, η οποία μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να συμπεριφερόμαστε σωστά απέναντι στους άλλους.
Ο ισχυρότερος προγνωστικός δείκτης της ευτυχίας δεν είναι τα χρήματα, ή η εξωτερική αναγνώριση μέσω της επιτυχίας ή της φήμης. Είναι το νόημα των κοινωνικών σχέσεων. Αυτό σημαίνει ότι ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσει κανείς την ευτυχία του είναι να σταματήσει να ανησυχεί  για την ίδια την ευτυχία  και αντ' αυτού  να προωθεί την ενέργειά του  για να καλλιέργεια των κοινωνικών δεσμών που έχει με άλλους ανθρώπους.

Πηγή
http://www.psychologicalscience.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου