Αρχική

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Ναυτία



Η ναυτία είναι το αίσθημα της ελαφράς ζάλης και τάσης προς έμετο. Συνήθως συνοδεύει καλοήθεις παθήσεις αλλά σπανίως μπορεί να αποτελεί συνοδό σύμπτωμα και σοβαρής νόσου.
Τις πιο πολλές φορές συνοδεύεται από έμετο, εφίδρωση και αίσθημα λιποθυμίας.
Όταν η ναυτία είναι προσωρινή κι έχει μικρή διάρκεια δεν ανησυχούμε. Ανησυχούμε όταν εμφανίζεται αιφνίδια, διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, γιατί μπορεί να είναι ένδειξη σοβαρής νόσου.
Αιτίες ναυτίας:
-Η εγκυμοσύνη αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες ναυτίας. Πολλές εγκυμονούσες παρουσιάζουν ναυτία και εμέτους κυρίως κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, συχνότερα τις πρωινές ώρες. Υπεύθυνοι θεωρούνται ορμονικοί παράγοντες, δηλαδή η υπερπαραγωγή οιστρογόνων που ερεθίζει τα κέντρα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη ναυτία.
-Η μέθη προκαλεί ναυτία μέσω της τοξικής δράσης της αλκοόλης, που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα αλλά και το στομάχι. Πιείτε άφθονα υγρά για την αποβολή του αλκοόλ από τον οργανισμό.
-Η κίνηση με μεταφορικό μέσο όπως  αυτοκίνητο, πλοίο, αεροπλάνο  ή η κίνηση με κούνια ή λούνα παρκ μπορεί να προκαλέσει ναυτία. Μην διαβάζετε όταν ταξιδεύετε. Κοιτάτε προς την κατεύθυνση κίνησης του οχήματος.
-Η Τροφική δηλητηρίαση προκαλεί ναυτία που οφείλεται στις τοξίνες που περιέχονται στα ληγμένα και στα κακοσυντηρημένα τρόφιμα και  αποσκοπεί στην αποβολή του τοξικού περιεχομένου του στομάχου.
-Ο ίλιγγος από διαταραχή του λαβύρινθου, που επηρεάζει το κέντρο ναυτίας στον εγκέφαλο.
-Η ημικρανία, λόγω διαταραχής του αυτόνομου νευρικού συστήματος.
-Οι ιογενείς λοιμώξεις, λόγω των τοξινών που εκκρίνουν οι ιοί οι οποίες δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα.
-Ορισμένα φάρμακα έχουν σαν ανεπιθύμητη ενέργεια τη ναυτία. Η ναυτία και οι έμετοι που παρουσιάζονται σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία για διάφορες κακοήθεις παθήσεις. Ευτυχώς σήμερα υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της ναυτίας στους καρκινοπαθείς. Χαρακτηριστική είναι η ναυτία και οι έμετοι που παρατηρούνται σε χειρουργημένους ασθενείς μετεγχειρητικά. Τα αναισθητικά φάρμακα και οι διάφοροι χειρουργικοί χειρισμοί θεωρούνται υπεύθυνοι για τη μετεγχειρητική ναυτία.
-Κάποιες διαταραχές των ματιών όπως το γλαύκωμα, ο στραβισμός και άλλες διαθλαστικές ανωμαλίες εκδηλώνονται με ναυτία λόγω δυσλειτουργίας της όρασης ή βλάβης του οπτικού νεύρου. Συνυπάρχει έμετος ζάλη και πονοκέφαλος
-Ο Σακχαρώδης Διαβήτης προκαλεί ναυτία λόγω υπερέκκρισης ορμονών που ανταγωνίζονται την ινσουλίνη και δρουν στο κέντρο ναυτίας του εγκεφάλου.
-Οι καρδιακές παθήσεις, όπως το οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου και η στηθάγχη προκαλούν ναυτία λόγω της κακής  οξυγόνωσης του εγκεφάλου και της διέγερσης του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Συνυπάρχει εφίδρωση, έμετος και τάση για λυποθυμία.
-Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να εκδηλωθεί με ναυτία και ζάλη, λόγω της εγκεφαλικής ισχαιμίας από την απόφραξη της εγκεφαλικής αρτηρίας.
-Οι όγκοι στον εγκέφαλο προκαλούν ναυτία λόγω της πίεσης από τον όγκο και του οιδήματος και ερεθίζονται τα εγκεφαλικά κέντρα που σχετίζονται με τη ναυτία.
Φάρμακα που δίνονται στη ναυτία είναι:
  •       Διμενιδρυνάτη ή δραμαμίνη
  •       Μεκλιζίνη
  •       Κυκλιζίνη
  •       Διφενυδραμίνη
  •       Σκοπολαμίνη η οποία υπάρχει και σε επίθεμαπου τοποθετείται πίσω από το αυτί 6-8 ώρες πριν το ταξίδι. Προφυλάσσει για 3 ημέρες, απλώς πρέπει να ληφθεί πριν την έναρξη του ταξιδιού.
  •       Μετοκλοπραμίδη
  •       Χλωροπρομαζίνη
  •        Κορτικοειδή
  •       Λοραζεπάμη
  •       Σετρόνες που είναι ανταγωνιστές των υποδοχέων 5-HT3.
Εκτός από τα φάρμακα υπάρχουν και κάποια τεχνάσματα τα οποία μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τη ναυτία:
• Να τρώτε λίγο και συχνά. Να αποφεύγετε τα βαριά και λιπαρά φαγητά.
• Να πίνετε τα υγρά σε μικρές ποσότητες, αν είναι δυνατό με καλαμάκι.
• Η κατανάλωση ανθρακούχων ροφημάτων όπως η λεμονάδα ή το μεταλλικό νερό ίσως βοηθήσει.
• Η κατανάλωση πιπερόριζας βηθά.
• Εναλλακτικές θεραπείες όπως ο βελονισμός και η χειροπρακτική ειδικά στο σημείο Τ6 του καρπού ανακουφίζουν
• Οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να βοηθήσουν ειδικά όταν η ναυτία επιδεινώνεται λόγω άγχους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου