Αρχική

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Ύπνος και καρκίνος




Οι γυναίκες που κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες το βράδυ έχουν έως και 47% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο, ακόμη και αν γυμνάζονται σε τακτική βάση. 
Μελέτη των Αμερικανών επιστημόνων αναφέρει ότι η ευεργετική δράση που έχει η σωματική άσκηση στις γυναίκες φαίνεται να μειώνεται σε σημαντικό βαθμό όταν συνδυάζεται με μειωμένες ώρες ύπνου.
Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 5.968 γυναίκες ηλικίας 18-65 ετών, επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών, σύμφωνα με τα οποία οι γυναίκες που γυμνάζονται τακτικά έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο. Ωστόσο, όταν οι ερευνητές εστίασαν το ενδιαφέρον τους σε όσες εθελόντριες ασκούνταν σε τακτική βάση, διαπίστωσαν ότι ο ύπνος έπαιζε σημαντικό ρόλο στην πιθανή εμφάνιση καρκίνου. Πιο συγκεκριμένα, όσες συμμετέχουσες κοιμόντουσαν λιγότερο από επτά ώρες το βράδυ είχαν 47% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο συγκριτικά με όσες κοιμούνταν περισσότερες ώρες. 
Οι ερευνητές δε γνωρίζουν ακόμη γιατί οι μειωμένες ώρες ύπνου αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στις γυναίκες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χρόνια αϋπνία έχει συνδεθεί με προβλήματα υγείας, όπως σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, παχυσαρκία, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιαγγειακές παθήσεις, κατάθλιψη και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. 
Άλλες έρευνες, παράλληλα, αναφέρουν ότι οι άνθρωποι που γυμνάζονται τακτικά εμφανίζουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μαστού, παχέος εντέρου και άλλων μορφών καρκίνου, γεγονός που πιθανώς συνδέεται με τα επίπεδα των ορμονών, το ανοσοποιητικό και το σωματικό βάρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου