Αρχική

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Χημειοθεραπεία και μνήμη



Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι δημιουργούνται προβλήματα στη μνήμη από τη χημειοθεραπεία στον καρκίνο του μαστού.
Σύμφωνα με την έρευνα στο τεύχος Νοεμβρίου 2011 του Archives of Neurology, οι περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στο σχεδιασμό, στην προσοχή και στην απόδοση της μνήμης είχαν επηρεαστεί σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού που είχαν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία.
Τα ευρήματα είναι σημαντικά όχι μόνο για να βρεθούν  τρόποι διαχείρισης αυτής της ανεπιθύμητης ενέργειας, αλλά και για να πειστούν οι ογκολόγοι να κάνουν εξατομικευμένη θεραπεία και να μην εφαρμόζουν περιττές θεραπείες όταν δεν απαιτούνται.
Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα μετά από εξέταση με μαγνητική τομογραφία (MRI), που έγινε σε 25 γυναίκες με καρκίνο του μαστού που είχαν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία, 19 γυναίκες με καρκίνο του μαστού που δεν είχαν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία και 18 υγιείς γυναίκες. Οι γυναίκες εξετάστηκαν επίσης με ειδικό τεστ γνωστικών ικανοτήτων.
Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού, ανεξάρτητα από το αν έκαναν χημειοθεραπεία, είχαν μειωμένη δραστηριότητα σε δύο περιοχές του προμετωπιαίου φλοιού, από τις οποίες η μία  συμμετέχει ενεργά στη μνήμη.
Η ομάδα που δεν έλαβε χημειοθεραπεία δεν είχε προβλήματα στις γνωστικές λειτουργίες ενώ οι γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία, παρουσίασαν σοβαρές διαταραχές στα γνωστικά τεστ.
Η ομάδα που είχε υποβληθεί σε χημειοθεραπεία είχε επίσης μειωμένη δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό και έτειναν να επαναλαμβάνουν τα λάθη και να ολοκληρώνουν τις εργασίες πιο αργά σε σύγκριση με τις δύο άλλες ομάδες.
Οι γυναίκες που ήταν μεγάλες και  λιγότερο μορφωμένες είχαν  περισσότερα προβλήματα στην εκτέλεση των εντολών.
Υπάρχουν διάφορες υποθέσεις για το πώς η χημειοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει αυτά τα προβλήματα. Η χημειοθεραπεία είναι τοξική για τα νευρολογικά βλαστικά κύτταρα. Επίσης  η χημειοθεραπεία αυξάνει τη φλεγμονή στο σώμα και στον εγκέφαλο και προκαλεί βλάβες στο DNA.
Οι ορμονοθεραπείες μπορεί επίσης να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία και παρόλο που οι συγγραφείς το έλαβαν αυτό υπόψη, βρέθηκαν ατομικές διαφορές στα επίπεδα των οιστρογόνων που μπορεί να έχουν επηρέασαν τα αποτελέσματα.
Αν και η νέα μελέτη έδειξε τη συσχέτιση μεταξύ της εγκεφαλικής δυσλειτουργίας και της χημειοθεραπείας, δεν έχει ακόμη αποδειχθεί  ακόμη η αιτία. 
 Βιβλιογραφία
Shelli Kesler, Ph.D., assistant professor of psychiatry and behavioral sciences, Stanford University School of Medicine, Calif.; Michelle Janelsins, Ph.D., research assistant professor of radiation oncology, James P. Wilmot Cancer Center, University of Rochester Medical Center, Rochester, N.Y.; November 2011, Archives of Neurology

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου