Αρχική

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Θεραπεία με μουσική


Απαραίτητη προϋπόθεση για να δράσει θεραπευτικά η μουσική είναι να ακούτε τη μουσική που  σας αρέσει.
Η μουσική χαλαρώνει, βελτιώνει τη διάθεση, τονώνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου, μειώνει τον πόνο, εξομαλύνει τον καρδιακό και αναπνευστικό ρυθμό, βοηθά στην ομαλή ανάπτυξη των βρεφών, των παιδιών και των εφήβων.
Για χαλάρωση προτείνουμε «το Χαμόγελο της Τζοκόντα» του Μάνου Χατζιδάκη


Πώς ωφελεί την υγεία
1.Τονώνει τον εγκέφαλο
Η μουσική ενεργοποιεί στον εγκέφαλο τα «κυκλώματα ανταμοιβής», τα οποία ενεργοποιούν επίσης ο οργασμός, το όπιο και η σοκολάτα! Εξού και το ευχάριστο συναίσθημα που μας προκαλεί. Σειρά επιστημονικών μελετών έχει αποδείξει ότι η επίδρασή της είναι πολύ θετική στις νοητικές λειτουργίες (νοημοσύνη, μνήμη, συγκέντρωση κλπ.), ενώ μειώνει τις κρίσεις των επιληπτικών και βελτιώνει τις νοητικές ικανότητες των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ.
Προτείνουμε
Μουσικά κομμάτια που βελτιώνουν τη μνήμη, ενισχύουν τη δημιουργικότητα, αυξάνουν την απόδοση στις σπουδές και την παραγωγικότητα στην εργασία και σας βοηθούν να χαλαρώσετε ή να βελτιώσετε τη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού σας κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του. Πρόκειται για μουσικές συλλογές της αμερικανικής εταιρείας νευροτεχνολογίας «Αdvanced Brain Technologies» (ABT). Για περισσότερα, ανατρέξτε στο site: www.advancedbrain.com
2.«Aγαπά» την καρδιά
Η μουσική μπορεί να δράσει στο καρδιαγγειακό μας σύστημα όπως τα φάρμακα που λέγονται β-αδρενεργικοί αναστολείς. Ελαττώνει, δηλαδή, τη διέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και περιορίζει την έκκριση της αδρεναλίνης, της «ορμόνης του στρες». Έχει αποδειχτεί ότι ασθενείς που νοσηλεύονται σε καρδιολογικές μονάδες εντατικής θεραπείας και ακούν καθημερινά χαλαρωτική μουσική για 45-60΄ με ακουστικά, παρουσιάζουν μειωμένη αρτηριακή πίεση και συχνότητα καρδιακών παλμών. Στο «Ωνάσειο» Καρδιοχειρουργικό Κέντρο χρησιμοποιείται κεντρικό σύστημα μετάδοσης μουσικής στη μονάδα εντατικής θεραπείας, με πολύ καλά αποτελέσματα.
Προτείνουμε
1. Μπαχ «Άρια» από την ορχηστρική σουίτα, αρ. 3 (BMW1068).
2. Χέντελ «Larghetto» από το κοντσέρτο για άρπα (Οp. 4, αρ. 6).
3. Μότσαρτ «Andante» από το κοντσέρτο για πιάνο, αρ. 21 (K467).
4. Ντεμπισί «Υπό το Σεληνόφως» από τη σουίτα Bergamasque.
5. Σατί «Γυμνοπαιδιά», αρ. 3.
3.Δυναμώνει τους πνεύμονες
Εκτός από τον καρδιακό ρυθμό, η απαλή μουσική μειώνει και τον αναπνευστικό. Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει τη θεραπευτική της επίδραση σε ανθρώπους που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και ακολουθούν ειδικά προγράμματα αποκατάστασης. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες του Τμήματος Κινησιολογίας και Φυσιολογίας του Χάρβαρντ και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, η ακρόαση μουσικής στο πλαίσιο θεραπευτικών προγραμμάτων μειώνει τη δύσπνοια και αυξάνει την αντοχή των ασθενών στην άσκηση. Στη χώρα μας, αντίστοιχη μελέτη πραγματοποίησε το 2005 το Κέντρο Αποκατάστασης Ασθενών με Χρόνια Αναπνευστικά Προβλήματα του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», καταλήγοντας σε παρόμοια συμπεράσματα. Επίσης, η Τηλεϊατρική Μονάδα του Νοσοκομείου «Σωτηρία» έχει δημιουργήσει ειδικό μουσικό CD για ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, το οποίο μπορούν να ακούν στο χώρο τους.
Προτείνουμε
1. Βιβάλντι «Οι Τέσσερις Εποχές».
2. Μότσαρτ «Ροντό αλά Τούρκα» (από τη σονάτα για πιάνο, αρ. 11).
3. Σαββόπουλος «Μια Θάλασσα Μικρή».
4. Vangelis «La Petite Fille De La Mer».
5. Σπανουδάκης «Sudden Love».
Μισή ώρα μουσικής την ημέρα «ρίχνει» την υψηλή αρτηριακή πίεση, υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας
Για να χαλαρώσετε με την αγαπημένη σας μουσική
Κλασική 
1.
Μπαχ
«Adagio» από το κοντσέρτο για βιολί (BWV 1042). «Largo» από το κοντσέρτο για 2 βιολιά (BWV 1043).
2. Μότσαρτ
«Andante» από τα κουαρτέτα για φλάουτο (KV 285a και KV 298).
3.από τα κοντσέρτα για βιολοντσέλο (RV 401, 405, 417, 419, 423).
4. Μέντελσον
«Βενετσιάνικες Γόνδολες», αρ. 1-2, για σόλο πιάνο, από τα «Τραγούδια δίχως λόγια».
Νεοκλασική

1. Keith Jarrett
«The melody at night, with you» (ECM).
2. Charlie Haden & Pat Metheny
«Βeyond the Missouri Sky» (Verve).
3. Piazzola-«Tangazo»
O Charles Dutoit διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μόντρεαλ, σε κομμάτια
του Astor Piazzola (Decca).
4. 
Θανάσης Δρίτσας «Υδατογραφίες» για βιολί και πιάνο (Protasis Music).
Ελληνική
Μάνος Χατζιδάκις «Δεκαπέντε Εσπερινοί» «Χαμόγελο της Τζοκόντα»
Κινηματογραφική
O.S.T.
«Il Postino». «Cinema Paradiso».
New age
Τα άλμπουμ του συγκροτήματος «Secret Garden» περιέχουν κομμάτια με αισθαντικές, απαλές μελωδίες.

H όπερα κάνει καλό!
Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Παβία στην Ιταλία, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Circulation», επιβεβαιώνει τη θεραπευτική δράση της μουσικής στην καρδιά και ειδικά της όπερας. Ο Βέρντι έχει, μάλιστα, την τιμητική του. Το περίφημο χορωδιακό «Va’ Pensiero» από το «Ναμπούκο» και το επίσης πασίγνωστο ντουέτο «Libiamo ne’ lieti calici» από την «Τραβιάτα» ασκούν την πιο θετική επίδραση στην καρδιά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου