Αρχική

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Ελπιδοφόρο, αλλά όχι αρκετό



Μια νέα έκθεση από την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου δείχνει ότι τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο έχουν μειωθεί από το 1999, όπως και ο  κίνδυνος θανάτου από καρκίνο κατά 1% στους άνδρες και στις γυναίκες. 
Αυτό είναι ελπιδοφόρο, αλλά όχι αρκετό. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη  και για την αποτελεσματική θεραπεία του καρκίνου, φαίνεται ότι μέχρι και 200.000 ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί το 2008, αν όλα τα γνωστά μέτρα είχαν ληφθεί. Πιο συγκεκριμένα, πολλοί από τους θανάτους αυτούς δεν θα είχαν συμβεί εάν περισσότεροι άνθρωποι είχαν κόψει το κάπνισμα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών. Αυτό συμβαίνει γιατί πρέπει να περάσουν περίπου 20 με 30 χρόνια από την έναρξη του καπνίσματος για την ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα.
Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εκτιμά ότι πάνω από 1,6 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου  θα διαγνωστούν  στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2012.
Εκτός από τον καπνό, η παχυσαρκία, η υψηλή πρόσληψη θερμίδων και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι οι αιτίες για τα υψηλά ποσοστά καρκίνου των Αμερικανών.
Οι καρκίνοι του παγκρέατος, του ήπατος και του οισοφάγου βρέθηκαν να είναι σε άνοδο κσι συνδέονται με την παχυσαρκία. Η Ηπατίτιδα B και C, μεταδίδεται σεξουαλικά και μέσω ενδοφλέβιας χρήσης ναρκωτικών και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρκίνο του ήπατος.
Η έκθεση σημείωσε επίσης αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του θυρεοειδούς, η οποία θα μπορούσε να υφίσταται  λόγω των βελτιωμένων μεθόδων διάγνωσης, καθώς και αύξηση των ποσοστών του καρκίνου του φάρυγγα, η οποία θα μπορούσε να συνδέεται με την εξάπλωση του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων κατά τη σεξουαλική επανάσταση της δεκαετίας του 1960 και '70. Το εμβόλιο κατά του HPV, διατίθεται για τους νέους άνδρες και γυναίκες ηλικίας 11 έως 26 και μπορεί να βοηθήσει και στην πρόληψη των περιπτώσεων καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου, εκτός από το ρόλο του στην καταπολέμηση του καρκίνου του τραχήλου στις γυναίκες και των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων σε άνδρες.
Περισσότερα επίσης απαιτείται  να γίνουν για την καταπολέμηση του καρκίνου από τις περιβαλλοντικές αιτίες, όπως οι ρύποι του αέρα και από τις χημικές ουσίες στα πλαστικά.
Η πρόσβαση στην περίθαλψη είναι ένα άλλο σημαντικό θέμα για την αποφυγή θανάτων από καρκίνο. Μια σημαντική μειοψηφία των ασθενών με καρκίνο δεν παίρνουν τη θεραπεία που πρέπει και χρειάζονται, πολλές φορές λόγω της έλλειψης ασφαλιστικής κάλυψης ή της μη παροχής των καινοτόμων παροχών από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Αν αυτά συμβαίνουν στην Αμερική, φανταστείτε στην Ελλάδα τι έχει να γίνει

Πηγή: CNN Health

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου