Αρχική

Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012

Μανιτάρια και καρκίνος



Για χιλιάδες χρόνια τα μανιτάρια, αποτελούσαν για τους ανθρώπους ένα πολύτιμο γιατρικό για διάφορες ασθένειες και μια φυσική πηγή στήριξης για την υγεία τους. 
Ταυτόχρονα είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές τρόφιμο στις περισσότερες χώρες. Επειδή σε ορισμένες χώρες της Ασίας, χρησιμοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα συστατικά από διάφορα είδη μανιταριών για ιατρικούς σκοπούς, η σύγχρονη επιστήμη έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αναγνώριση των ενεργών ουσιών στα μανιτάρια που μπορούν να επηρεάζουν την εξέλιξη των ασθενειών.
Διεξήχθησαν μέχρι σήμερα μεγάλος αριθμός ερευνών για τη σχέση μανιταριών και καρκίνου.  Οι ερευνητές εντυπωσιάστηκαν από την αξιοσημείωτη ιδιότητα πολλών από τα συστατικά των μανιταριών που χρησιμοποιούνται, τα οποία δεν είναι τοξικά αλλά βοηθούν στην μείωση πολλών παρενεργειών των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων. Βρήκαν ότι τα συστατικά αυτά των μανιταριών, όταν λαμβάνονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι ασφαλή και φαίνεται ότι περιορίζουν τις παρενέργειες της ακτινοθεραπείας και της χημειοθεραπείας.
Διαπιστώθηκε ότι επιτρέπουν τη μείωση των δόσεων των τοξικών χημειοθεραπευτικών φαρμάκων χωρίς όμως να μειώνουν την αποτελεσματικότητα τους.
Έρευνα στη Νέα Ζηλανδία, έδειξε ότι ο συνδυασμός ουσιών από τα μανιτάρια Reishi και Cordyceps, είχε ευεργετικές επιδράσεις στην ποιότητα ζωής για αριθμό ασθενών σε προχωρημένα στάδια καρκίνου. 
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο συνδυασμός από διάφορες ενεργές ουσίες που προέρχονται από ποικιλία μανιταριών, είναι σε θέση να μεγιστοποιούν την αντίδραση του συστήματος άμυνας του οργανισμού προσφέροντας έτσι μεγαλύτερες δυνατότητες προστασίας από τον καρκίνο.
Είναι γνωστό ότι η σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, δηλαδή του συστήματος άμυνας του οργανισμού μας, έχει θεμελιώδη ρόλο στην αναγνώριση και εξολόθρευση των καρκινικών κυττάρων. 
Από τα μανιτάρια που χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιετίες για ιατρικούς σκοπούς, εκείνο το οποίο έχει ερευνηθεί το περισσότερο είναι το είδος Reishi. Χαρακτηρίζεται από ισχυρές δράσεις ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος και από αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Όσον αφορά το κοινό άσπρο μανιτάρι που διατίθεται ευρέως στην αγορά (Agaricus bisporus), μια  έρευνα από ακαδημαϊκά ιδρύματα της Καλιφόρνιας και του Οχάιο, δείχνει ότι έχει μια ισχυρή προληπτική δράση κατά του καρκίνου.
 Συγκεκριμένα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αποστάγματα από το εν λόγω μανιτάρι και διαπίστωσαν ότι είναι σε θέση να καταστέλλουν την ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό κυττάρων του καρκίνου του μαστού. Τα αποστάγματα μείωναν τον πολλαπλασιασμό καρκινικών κυττάρων σε εργαστηριακές καλλιέργειες. Επίσης σε πειραματόζωα στα οποία είχαν εμφυτευτεί κύτταρα καρκίνου του μαστού, οι ουσίες από το κοινό άσπρο μανιτάρι, κατέστελλαν τη δημιουργία καρκίνου μαστού. Οι Αμερικανοί επιστήμονες, εξηγούν ότι τα αποστάγματα από το άσπρο μανιτάρι, καταστέλλουν τη δράση της αρωματάσης. Η αρωματάση, είναι ένζυμο που συμβάλλει στη σύνθεση των οιστρογόνων. Οι περισσότεροι καρκίνοι του μαστού, χρειάζονται οιστρογόνα για να αναπτυχθούν. Περαιτέρω μελέτη έδειξε ότι για την αντικαρκινική δράση των μανιταριών, πιθανόν να ευθύνεται το λινολεϊκό οξύ. Η ουσία αυτή απαντάται και σε άλλα τρόφιμα. Πρέπει εδώ, να επισημάνουμε ότι συχνά, είναι οι συνδυασμοί διαφόρων φυτοχημικών ουσιών που περιλαμβάνονται σε ορισμένα λαχανικά και φρούτα που ευθύνονται για τις ευεργετικές τους δράσεις.
Εξετάστηκαν επίσης και άλλες ποικιλίες μανιταριών (portobello, crimini, shiitake, baby button, stuffing). Και αυτές βρέθηκαν να έχουν ουσίες που καταστέλλουν τη δράση της αρωματάσης.
 Με βάση υπολογισμούς που έκαναν οι ερευνητές, η κατανάλωση 100 γραμμαρίων ημερησίως των άσπρων μανιταριών, θα μπορούσε να συμβάλλει ουσιαστικά στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.
Η σύγχρονη επιστήμη επιβεβαιώνει αυτό που διαπίστωσαν οι άνθρωποι εδω και χιλιετίες σχετικά με τα μανιτάρια. Είναι σε θέση να προσφέρουν πολλά στην υγεία μας και ο ρόλος τους στην πρόληψη ορμονοεξαρτώμενων καρκίνων όπως ο καρκίνος του μαστού και άλλοι, είναι σημαντικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου