Αρχική

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Ο Αριστοφάνης φταίει





Οι κωμωδίες του Αριστοφάνη περιέχουν ρητορική επιχειρηματολογία και εκλεπτυσμένες γλωσσικές εκφράσεις, παρά τις βωμολοχίες. Μάλιστα, οι μελετητές επισημαίνουν πως οι ήρωές του κάποιες φορές μιλούν τόσο σοβαρά ώστε να πλησιάζουν τα επίπεδα της τραγωδίας. Από εκεί έχει βγει και η λέξη ευριπιδαριστοφανίζων, που σημαίνει τον αρκετά σοβαρό και εκλυπτυσμένο λόγο στα έργα του Αριστοφάνη και ταυτόχρονα τον αρκετά κωμικό λόγο και την γελοιοποίηση αρκετών ηρώων στον Ευριπίδη. Κάθε σοβαρή και εκλεπτυσμένη έκφραση την ακολουθεί μια βωμολοχία, προκειμένου να εξισορροπηθεί το κωμικό στοιχείο.
Μετά από πείραμα που έκαναν σε 71 φοιτητές οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι έβριζαν, ενώ είχαν το χέρι τους σε ένα κουβά με κρύο νερό 5o C, άντεξαν περίπου το διπλάσιο χρόνο σε σύγκριση με εκείνους που δεν έβριζαν.
Οι βωμολοχίες συνδέονται με την αύξηση της αντοχής στον πόνο, καθώς και των παλμών της καρδιάς, εξηγούν οι ερευνητές και εκτιμούν ότι ενώ ο λόγος σχετίζεται με την ενεργοποίηση του αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου, οι βρισιές φαίνεται ότι ενεργοποιούν βαθύτερα στρώματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τα συναισθήματα.
Αν βέβαια κάποιος το κάνει διαρκώς δεν απολάμβανει την παυσίπονη δράση του βρισίματος, σε αντιθέση με εκείνον που το κάνει  περιστασιακά.

Πάμε λοιπόν όλοι μαζί για να αντέξουμε τον πόνο δυνατά και περιστασιακά.
 

Στο λεωφορείο, φοιτητές κάθονται στη “γαλαρία”, και έχουν πιάσει την κλασσική για την ηλικία τους κουβεντούλα.
-'' Μαλάκα, έχασες. Στο πάρτι γινόταν της πουτάνας.''
-'' Έλα ρε μαλακά, σοβαρά.''
- ''Μιλάμε μουνοθύελλα.''
-'' Όχι, ρε πούστη μου, κοίτα τι χάνω, γαμώ τις εξετάσεις μου γαμώ.''
- ''Πως πάει το διάβασμα ρε μαλάκα, την έβγαλες την ύλη;''
- ''Αρχίδια. Τον πούτσο θα πάρω μάλλον.''
 Στο σημείο αυτό, η μεσόκοπη καλοντυμένη κυρία που κάθεται δίπλα, δεν αντέχει άλλο και έξαλλη ζητάει τη βοήθεια του εισπράκτορα.
- ''Κύριε εισπράκτορα, σας παρακαλώ, τι κατάσταση είναι αυτή; Κάντε τους μια παρατήρηση!''
Και ο εισπράκτορας, με φωνή σαράντα χασικλήδων:
-'' Δεν τους γαμείτε, μανδάμ…''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου