Αρχική

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Κρυολόγημα και ψευδάργυρος




Ο ψευδάργυρος με τη μορφή σιροπιού, χαπιών ή ακόμα και παστίλιας αποτελεί θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα.
Επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι οι ενήλικες παθαίνουν δύο έως τέσσερα κρυολογήματα κάθε χρόνο, ενώ τα παιδιά κρυολογούν ακόμα και περισσότερες από δέκα φορές σε μία χρονιά.
Ο ψευδάργυρος περιορίζει σημαντικά την ένταση και τη χρονική διάρκεια του κοινού κρυολογήματος αν ληφθεί από την πρώτη μέρα εκδήλωσης των συμπτωμάτων. Ενδέχεται ο ψευδάργυρος να έχει και προληπτική δράση, αλλά η πρόσληψή του δεν μπορεί να είναι χρόνια εξαιτίας της τοξικότητάς του. 
Ινδοί επιστήμονες, διαπίστωσαν τα ευεργετικά αποτελέσματα του μετάλλου όταν ανέλυσαν στοιχεία από 15 κλινικές έρευνες στις οποίες συμμετείχαν 1.360 άτομα.
Τα παιδιά που έπαιρναν σιρόπι ή παστίλιες ψευδάργυρου προληπτικά επί πέντε μήνες ή περισσότερο, κρυολόγησαν λιγότερο συχνά και έχασαν λιγότερες ώρες μαθημάτων. Επίσης μειώθηκε η χρήση αντιβιοτικών. Η υπερβολική δόση μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετούς, πόνους στην κοιλιακή χώρα και διάρροια.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα σκευάσματα που περιέχουν ψευδάργυρο μπορούν να βοηθήσουν, καθώς το μέταλλο δημιουργεί ένα περίβλημα γύρω από τον ιό και δεν του επιτρέπει να εισβάλει στον ανθρώπινο οργανισμό μέσα από τον βλεννογόνο της μύτης. Αποτρέπει την αναπαραγωγή του παθογόνου παράγοντα στο εργαστήριο και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Βιβλιογραφία
Singh M, Das RR. (2011). "Zinc for the common cold". Cochrane Database of Systematic Reviews 2 (2):

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου