Αρχική

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Πυρετός από κουνούπια



Ένα πειραματικό εμβόλιο για την πρόληψη του Chikungunya πυρετού, που είναι μια ιογενής νόσος που μεταδίδεται από ορισμένα είδη των κουνουπιών, είναι  σε κλινική δοκιμή που διεξάγεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID). 
Το εμβόλιο αναπτύχθηκε από ερευνητές στο NIAID Research Center (VRC) με τη χρήση μη λοιμογόνου ιού που μοιάζει για να προκαλέσει την ανοσολογική απόκριση. Η μελέτη εξετάζει την ασφάλεια του εμβολίου και την ικανότητα να σχηματίζει αντισώματα κατά του ιού chikungunya. Στην έρευνα θα λάβουν μέρος 25 υγιείς ενήλικες ηλικίας 18 έως 50 ετών.
Η Λοίμωξη από τον ιό Chikungunya δεν είναι γενικά θανατηφόρος, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα, με πυρετό, πονοκέφαλο και έντονο πόνο στις αρθρώσεις. Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά μπορεί να διαρκέσουν και  για μήνες. Τα πρώτα κρούσματα της νόσου αναφέρθηκαν στις αρχές του 1950 στην ανατολική Αφρική. Η ασθένεια είναι ενδημική πλέον σε ένα μεγάλο μέρος της Αφρικής και σε τμήματα της Ασίας. Στην Ινδία, για παράδειγμα, έχουν αναφερθεί συχνές εξάρσεις της νόσου με σημαντικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία, συμπεριλαμβανομένης μιας επιδημίας το 2006 που διήρκησε οκτώ μήνες και οδήγησε σε 1.250.000 κρούσματα της ασθένειας.
Τα ταξίδια και το εμπόριο αυξάνουν τον κίνδυνο εξάπλωσης της ασθένειας. Το 2007, μία επιδημία του πυρετού Chikungunya στην Ιταλία προκάλεσε ανησυχία ότι ο ιός αφού εγκατασταθεί σε μη τροπικές περιοχές, θα μπορούσε να γίνει παγκόσμια απειλή. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την ασθένεια και κανένα εμβόλιο για την πρόληψή της.
Το εμβόλιο αυτό επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη άλλων εμβολίων για την καταπολέμηση των κουνουπιών που μεταδίδουν ιούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της της Βενεζουέλας των ιπποειδών που προκαλούν εγκεφαλίτιδα. Περισσότερο από το 30 τοις εκατό των μολυσμένων ατόμων πεθαίνουν και οι περισσότεροι από τους επιζώντες υποφέρουν από σοβαρές νευρολογικές επιπλοκές.
Πηγή: by National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου