Αρχική

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Η γλώσσα της αγάπης



Δύσκολο είναι σήμερα να μιλά ο ένας μας την γλώσσα της αγάπης του άλλου.
Καθημερινά είμαστε γεμάτοι λύπη, θυμό και πίκρα. 
Και είναι δύσκολο, λόγω εγωισμού, να πούμε: 
«Λυπάμαι. Το ξέρω ότι σε πλήγωσα, αλλά θα ήθελα στο μέλλον να συμπεριφέρομαι διαφορετικά. Θα ήθελα να εκφράσω την αγάπη μου στη δική σου γλώσσα. Θα ήθελα να ικανοποιούν τις ανάγκες σου».
Πολλοί γάμοι μπορούν να σωθούν όταν βρίσκονται στο χείλος του διαζυγίου, όταν τα ζευγάρια ξεπεράσουν τον εγωισμό κι επιλέξουν να αγαπιούνται. Η αγάπη δεν διαγράφει το παρελθόν, αλλά κάνει διαφορετικό το μέλλον. Όταν επιλέγουμε να εκφράσουμε ενεργά την αγάπη μας στην κύρια γλώσσα αγάπης του συντρόφου μας, δημιουργούμε ένα συναισθηματικό κλίμα μέσα στο οποίο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα λάθη και τις συγκρούσεις του παρελθόντος.
Το να ικανοποιείτε την ανάγκη του συντρόφου σας για αγάπη είναι μια επιλογή που πρέπει να κάνετε καθημερινά. Αν γνωρίζετε την κύρια γλώσσα αγάπης του, πρέπει να επιλέξετε να την μιλήσετε και τότε ως εκ θαύματος η βαθύτερη συναισθηματική του ανάγκη θα ικανοποιηθεί και θα νιώθει ασφαλής, όσο αφορά την αγάπη σας προς εκείνον.
Έχετε δύο χέρια; Ανοίξτε τα! Σφίξτε τα και τραβήξτε το σύντροφό σας προς το μέρος σας. Αγκαλιάζετε το σύντροφό σας πολλές φορές την ημέρα και θα αρχίσετε να νιώθετε πιο άνετα. Ανακαλύψτε την κύρια γλώσσα αγάπης του συντρόφου σας και επιλέξτε να την μιλάτε, είτε αυτό είναι κάτι το φυσικό για εσάς είτε όχι. Αυτό μπορεί να μην σας γεμίσει με ενθουσιασμό και άλλα ζεστά συναισθήματα, αλλά κάντε το για χάρη του συντρόφου σας και προσπαθήστε να του μιλήσετε στη δική του γλώσσα αγάπης. Κάνοντας το αυτό, η συναισθηματική δεξαμενή της αγάπης του για εσας θα γεμίζει κι είναι πολύ πιθανό ότι θα σας το ανταποδώσει μιλώντας τη δική σας γλώσσα. Όταν το κάνει αυτό και η δική σας δεξαμενή αγάπης θα αρχίσει να γεμίζει και οι συναισθηματικές σας ανάγκες θα ικανοποιηθούν και προπάντων θα σωθεί ο γάμος σας.
 Η αγάπη είναι η επιλογή...
Πηγη: Οι πέντε γλώσσες της αγάπης, Gary Chapman

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου