Αρχική

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Ποιος θα εγγυηθεί για την ποιότητα των φαρμάκων;




Είναι χαρακτηριστικό ότι, η Teva με τα πάμφθηνα σκευάσματά της σάρωσε στο δεύτερο διαγωνισμό του Υπουργείου Υγείας για την προμήθεια δραστικής ουσίας στα ελληνικά νοσοκομεία, καθώς μειοδότησε σε 9 από τις 23 δραστικές ουσίες.
Ουσιαστικά, τώρα που μοναδικός γνώμονας είναι η τιμή και όχι η ποιότητα του φαρμάκου, η ισραηλινή εταιρεία θα κατακλύσει με τα σκευάσματά της τα ελληνικά νοσοκομεία, αφήνοντας μακράν πίσω όλες τις άλλες ελληνικές και ευρωπαϊκές εταιρείες των οποίων τα standards ελέγχονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Είναι ενδεικτικό ότι η δεύτερη, μετά την Teva, φαρμακοβιομηχανία μειοδότησε σε μόλις τρία σκευάσματα.
Την ώρα, όμως, που το Υπουργείο Υγείας πανηγυρίζει για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης την οποία επιτυγχάνουν οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες με βάση τη δραστική ουσία, συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από τους ελέγχους του αμερικανικού ΕΟΦ στα ανά τον κόσμο εργοστάσια της Teva, τα προϊόντα της οποίας θα χορηγούνται αναγκαστικά στους Έλληνες ασθενείς!
Νοθευμένα φάρμακα, ανεπαρκείς έλεγχοι, ακαθαρσίες, μαύρα σωματίδια αγνώστου προέλευσης, ακύρωση ελέγχων με αρνητικά αποτελέσματα και αντικατάστασή τους από άλλα πιο «βολικά», μελέτες επιστημονικά ανεπαρκείς, μολύνσεις και μπερδέματα κατά την παραγωγή φαρμάκων, ανεπαρκείς καθαρισμοί του εξοπλισμού, είναι μερικά μόνο από τα ευρήματα των ελέγχων του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων στα εργοστάσια της Teva σε Ιερουσαλήμ και Καλιφόρνια.
Μετά από όλα αυτά είναι σε θέση η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας να διαβεβαιώσουν τον ελληνικό λαό ότι οι χαμηλές τιμές των σκευασμάτων δεν οφείλονται στις τεράστιες «εκπτώσεις» που έχουν κάνει οι κατασκευαστές τους στην ποιότητα των φαρμάκων που θα μας χορηγούν;
Βιβλιογραφία
http://www.fda.gov/ICECI/EnforcementActions/WarningLetters/ucm253437.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου