Αρχική

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Κατάποση νομισμάτων από παιδιά



Τα νομίσματα όταν καταπίνονται από παιδιά εντοπίζονται συνήθως στον ανώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα κατά 60-70%.
Μπορούν όμως να ανευρεθούν στη μεσότητα του οισοφάγου κατά 10-20% και πάνω από τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα κατά 20% περίπου.
Όλα τα ξένα σώματα που επικάθονται στον οισοφάγο πρέπει να θεωρούνται ενσφηνωμένα και τα περιστατικά κρίνονται επείγοντα.
Σε ασυμπτωματικούς ασθενείς συνιστάται παρακολούθηση, καθώς στο 1/3 των περιπτώσεων, το νόμισμα προωθείται στο στομάχι τις επόμενες 12 ώρες.
Αν το νόμισμα παραμείνει στον οισοφάγο συνιστάται αφαίρεση. Η αφαίρεση μπορεί να γίνει με τη χρήση καθετήρα τύπου Foley, που προωθείται σε περιφερικότερο σημείο από αυτό της ενσφήνωσης και υπό ακτινοσκόπηση φουσκώνεται το μπαλόνι του Foley. Για την αφαίρεση του νομίσματος  χρησιμοποιούνται διαστολείς οισοφάγου οι οποίοι προωθούν το νόμισμα στο στομάχι. Στη συνέχεια αφαιρείται ο καθετήρας Foley, αφού ξεφουσκωθεί το μπαλόνι για να μην προκληθεί τραυματισμός του οισοφάγου.
Αν  δεν αφαιρεθεί με αυτή την μέθοδο γίνεται ενδοσκοπική αφαίρεση του νομίσματος. Τα νομίσματα γενικά δεν περιέχουν τοξικά μέταλλα. Αναφέρεται ότι περιέχουν μικρή ποσότητα ψευδάργυρου, αλλά για να προκληθεί  δηλητηρίαση, πρέπει να γίνει κατάποση πολλών κερμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου