Αρχική

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Πολλαπλούν Μυέλωμα και άσκηση



Το πολλαπλούν μυέλωμα είναι ένας καρκίνος που προσβάλλει τα πλασματοκύτταρα στο μυελό των οστών. 
Τα πλασματοκύτταρα βοηθούν στην καταπολέμηση  των  λοιμώξεων. Κατά τη διάρκεια της ενεργού φάσης του μυελώματος, όταν τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται στο μυελό των οστών, δημιουργούν χημικές ουσίες που μπορεί να διαλύσουν τα οστά.  Έτσι οι ασθενείς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για κατάγματα. Τα αποτελέσματα είναι παρόμοια με αυτά που συμβαίνουν σε κάποιον με οστεοπόρωση, αν και οι αρχικές θεραπευτικές αγωγές για τις δύο ασθένειες είναι διαφορετικές. Η θεραπεία γίνεται με χημειοθεραπεία, ακτινοβολία, ή μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων αίματος.
Επί του παρόντος υπάρχει έλλειψη ερευνών σχετικά με τα οφέλη της άσκησης σε άτομα με πολλαπλούν μυέλωμα. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει σωματικά και ψυχικά, αν πραγματοποιηθεί με ασφάλεια και προσοχή. 
Η άσκηση μπορεί να ωφελήσει με πολλούς τρόπους:
-Μπορεί να ενισχύσει το επίπεδο ενέργειας.
-Να βοηθήσει να διατηρηθεί το εύρος της κίνησης στις αρθρώσεις και τους μυς,.
-Να βελτιώσει την κόπωση, να μειώσει το άγχος και την κατάθλιψη και να ανοίξει την όρεξη.
-Ορισμένες ασκήσεις μπορεί επίσης να ενισχύσουν τα οστά. 
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της θεραπείας για το  πολλαπλούν μυέλωμα, θα πρέπει να μην γίνεται έντονη σωματική άσκηση, δεδομένου ότι τα οστά και είναι πολύ ευάλωτα σε κατάγματα. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου,  δεν θα πρέπει να γίνεται σωματική άσκηση.  Οι άνθρωποι που λαμβάνουν χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία και είναι ήδη σε ένα πρόγραμμα άσκησης μπορεί να απαιτηθεί να μειώσουν την ένταση. Όμως, ο πρωταρχικός στόχος  είναι να διατηρήσουν τη δραστηριότητά τους όσο το δυνατόν περισσότερο. Για εκείνους που είχαν καθιστική ζωή πριν τη διάγνωση, οι χαμηλής έντασης δραστηριότητες, όπως ο περίπατος, θα πρέπει να ξεκινήσουν.  Για τους ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας, όπως άτομα με ασθένεια των οστών ή σημαντικά προβλήματα όπως η αρθρίτιδα ή η περιφερική νευροπάθεια, θα πρέπει να υπάρχει ασφάλεια για τη μείωση του κινδύνου, για πτώσεις και άλλους τραυματισμούς.
Μετά το πέρας της θεραπείας για το μυέλωμα, οι στόχοι είναι η επανάκταση των οστών και της μυϊκής δύναμης, και η επιστροφή στην κανονική, καθημερινή σωματική δραστηριότητα. Αυτό θα συμβάλει στη βελτίωση της ανεξαρτησίας και της ποιότητας της ζωής.
Κατά τα πρώτα στάδια του πολλαπλού μυελώματος, ο ασθενής ενδέχεται να λάβει θεραπεία αποκατάστασης. Ένας φυσικοθεραπευτής καθοδηγεί τους ασθενείς να κάνουν ήπιες ασκήσεις.
Τα άτομα με πολλαπλό μυέλωμα κατά τη διάρκεια ή μετά από μεταμόσχευση μυελού των οστών συχνά αισθάνονται άρρωστοι και είναι ανενεργοί. Ο κύριος στόχος είναι να κάνουν περίπατο και να κυκλοφορούν και να γυμνάζουν τους διαφορετικούς μυς και τις αρθρώσεις.
Όταν φεύγουν από το νοσοκομείο, ο φυσιοθεραπευτής μπορεί να συστήσει βασικές ασκήσεις για να κάνουν στο σπίτι. Ωστόσο, πρέπει να αποφύγουν προσωρινά τις έντονες δραστηριότητες, όπως την βαριά προπόνηση ή το τζόκινγκ που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στην σπονδυλική στήλη, η οποία συχνά επηρεάζει δυσμενώς την ασθένεια. 
Εάν υπάρχουν μόνο περιορισμένες περιοχές με βλάβη των οστών, μπορεί να κάνουν προσεκτική άσκηση και να αποφεύγουν τον κίνδυνο για τις συγκεκριμένες περιοχές. Για παράδειγμα, αν υπάρχει βλάβη των οστών στο χέρι, θα μπορούσαν να κάνουν με ασφάλεια ζωηρό περπάτημα. Η κολύμβηση είναι μία άλλη καλή άσκηση. Το νερό προσφέρει κάποια αντίσταση, αλλά επίσης υποστηρίζει και μειώνει την πίεση στα πόδια, τη σπονδυλική  στήλη και τις αρθρώσεις.
Αφού ο γιατρός λέει ότι είναι OK για να ξεκινήσει μια άσκηση ρουτίνας, το πρώτο βήμα είναι να διαλέξουν τις δραστηριότητες που τους αρέσουν. Άλλωστε αν δεν απολαμβάνουν μια άσκηση, τόσο πιο γρήγορα θα τη σταματήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου