Αρχική

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Χειμερινές αλλεργίες



Πολλοί άνθρωποι θεωρούν πως η έλευση του Χειμώνα φέρνει και την διακοπή των αλλεργικών συμπτωμάτων τους.

Γράφει
ο Βασίλης Παπασπύρος
Δημοσιογράφος Υγείας

Εν μέρει, αυτό είναι σωστό αλλά μονάχα για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα στα εποχικά αλλεργιογόνα. Ο Χειμώνας, θεωρείται ιδιαίτερη πονηρή εποχή, καθώς κρύβει αλλεργιογόνα σε εσωτερικούς χώρους, ικανά να προσβάλλουν τους ανθρώπους.
Οι άνθρωποι αισθάνονται το σπίτι τους ως ένα ασφαλές καταφύγιο για τις αντίξοες συνθήκες του Χειμώνα. Έτσι μένουν τον περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους και με τα παράθυρα κλειστά, με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένοι στη μούχλα, στη γύρη ή στο τρίχωμα κατοικίδιων.
Μερικά κοινά συμπτώματα των αλλεργικών αντιδράσεων που προκαλούνται σε εσωτερικούς χώρους είναι η καταρροή, το φτέρνισμα, ο βήχας και ο κνησμός στη μύτη, τα μάτια και το λαιμό. Αν και τα συμπτώματα αυτά συγχέονται με το κρυολόγημα ή τη γρίπη, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να σχετίζονται με αλλεργίες εσωτερικών χώρων.
Μερικές συμβουλές για να αποφευχθούν πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια του Χειμώνα:
·        Η μούχλα και τα ακάρεα σκόνης ευδοκιμούν στην υγρασία, γι 'αυτό πρέπει να διατηρείται το εσωτερικό επίπεδο υγρασίας κάτω του 35%. Eχει αποδειχτεί ότι τα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού είναι τα κύρια αλλεργιογόνα που ευθύνονται για την αλλεργία ως προς την οικιακή σκόνη. Τα ακάρεα φυσιολογικά καταστρέφονται από άλλα ζωύφια, αλλά και όταν εκτίθενται στο ηλιακό φως. Οπότε ανοίγονται τα πατζούρια και για λίγα λεπτά το παράθυρο, ώστε να εισέλθει ηλιακό φως  και καθαρός αέρας.
·       Μια εναλλακτική στρατηγική, αλλά εξίσου απαραίτητη, για την μείωση των ακάρεων σκόνης είναι η καθαριότητα. Τουλάχιστον μια φορά την βδομάδα να πλένετε τα έπιπλα του δωματίου με ζεστό νερό, ενώ οι κουβέρτες μπορούν να πλένονται ανά τακτικά χρονικά διαστήματα και να χρησιμοποιείται φίλτρο HEPA (υψηλής απόδοσης σωματιδίων), προκειμένου να αποφευχθεί η συσσώρευση μικροσωματιδίων. Επίσης, καλό είναι να χρσιμοποιούνται υποαλλεργικά στρώματα και μαξιλάρια.
·       Τα χαλιά αποτελούν ένα πρόσφορο μέρος για τον πολλαπλασιασμό των ακαρέων, οπότε είναι σημαντική η αποφυγή χαλιών μέσα στα υπνοδωμάτια.
·       Το παιχνίδι των παιδιών πρέπει να γίνεται μακριά από σκοτεινές, υγρές ή δασώδεις περιοχές, όπου ευδοκιμεί η μούχλα που αποτελεί την σημαντικότερη αιτία των αλλεργιών του Χειμώνα. Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι η καλή μόνωση του σπιτιού, που θα περιορίσει την συμπύκνωση υδρατμών και των συναφών αλλεργιογόνων.
·       Η ενεργοποίηση των ανεμιστήρων της κουζίνας, βοηθά στην απομάκρυνση της περίσσειας υγρασίας και επιπλέον περιορίζει τις έντονες μυρωδιές που μπορούν να προκαλέσουν κρίση άσθματος. Η κουζίνα μπορεί να είναι μια πηγή επικίνδυνων αλλεργιογόνων, ιδιαίτερα εάν είναι αερίου, χωρίς κατάλληλο εξαερισμό στο χώρο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κουζίνα αερίου απελευθερώνει οξείδιο του αζώτου μέσα στο δωμάτιο που μπορεί να ερεθίσει το αναπνευστικό.
·       Οι κατσαρίδες και τα περιττώματά τους, επίσης, μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Για την προφύλαξη της οικίας από τα συγκεκριμένα ζωύφια πρέπει να διορθωθούν τυχόν ρωγμές σε τοίχους, παράθυρα και πόρτες. Το φαγητό τοποθετείται σε ασφαλές μέρος, σκουπίζονται τα ψίχουλα και καθαρίζονται τα πιάτα αμέσως μετά το γεύμα.
·       Αν παθαίνετε αλλεργικές αντιδράσεις σε εσωτερικούς χώρους, αποφύγετε την επαφή με σκύλους και γάτες.
Αλλεργιογόνα και πρόληψη
Τα αλλεργιογόνα εισέρχονται στον οργανισμό και αναγνωρίζονται από τα κύτταρα του αίματος που αποτελούν μέρος του συστήματος της ανοσίας (λεμφοκύτταρα). Μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα τα λεμφοκύτταρα παράγουν ειδικά αντισώματα προς τα αλλεργιογόνα, με αποτέλεσμα τα αντισώματα να προσκολλώνται σε κύτταρα των ιστών (μαστοκύτταρα που περιέχουν κοκκία με ισταμίνη). Με την επαφή των αλλεργιογόνων στα αντισώματα της επιφάνειας των μαστοκυττάρων, απελευθερώνεται η ισταμίνη και παράγονται αλλεργικά συμπτώματα.
Λαμβάνοντας αντιισταμινικά, αποσυμφορητικά και άλλες αντιαλλεργικές φαρμακευτικές ουσίες μπορούν να εξαλειφθούν τα συμπτώματα ή να αποτραπεί η εμφάνισή τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου