Αρχική

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Φάρμακο για τον διαβήτη κατά του καρκίνου



Φάρμακο που κυκλοφορεί ήδη στην αγορά και χορηγείται σε ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο στο πάγκρεας σκοτώνοντας το 98% των καρκινικών κυττάρων.
Την ανακάλυψη έκανε μια ελληνική ομάδα επιστημόνων, που μετά από δύο χρόνια ερευνών, δίνει ελπίδες για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος, αλλά και του ήπατος. Μέχρι σήμερα, τα περιθώρια σωτηρίας σε όποιον είχε προσβληθεί από αυτές τις μορφές καρκίνου ήταν ελάχιστα με το προσδόκιμο ζωής να υπολογίζεται περίπου σε 6 μήνες.
Την ανακάλυψη έκανε ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ κι επικεφαλής της ομάδας είναι ο Έλληνας Δημήτρης Ηλιόπουλος. Η επιτυχία τους οφείλεται σε μια σύνθεση δυνάμεων που χρησιμοποιούν. Ο συνδυασμός της βιοπληροφορικής, της ιατρικής, της ρομποτικής μπορεί να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Συνήθως κάθε εργαστήριο ασχολείται με πολύ συγκεκριμένους μηχανισμούς, μοντέλα και πειραματόζωα για τις έρευνές του. Την αρχική πληροφορία την παίρνουν από δείγματα καρκίνου σε ασθενείς και την αξιοποιούν κατάλληλα.
Η χημειοθεραπεία σε συνδυασμό με τη μετφορμίνη, ένα φάρμακο που είναι ήδη εγκεκριμένο και χορηγείται σε ασθενείς με διαβήτη, έχει ισχυρή δράση και εμποδίζει αποτελεσματικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του παγκρέατος. Συγκεκριμένα, σκοτώνει το 95% – 98% των καρκινικών κυττάρων.
Για τον καρκίνο του ήπατος επίσης ανακάλυψαν ένα καινούργιο μόριο RNA το οποίο καταστέλλει τον καρκίνο του ήπατος σε πειραματόζωα και ετοιμάζονται να ξεκινήσουν σε λίγο καιρό και κλινικές δοκιμές σε ασθενείς. Στόχος τους είναι να βρούνε και τη θεραπεία και για άλλες χρόνιες ασθένειες, όπως η ελκώδης κολίτιδα ή ο λύκος.
Δυστυχώς, στην Ελλάδα δε γίνονται τέτοιου είδους δοκιμές, γιατί οι υποδομές είναι ανεπαρκείς και τα κονδύλια λίγα. Πρέπει να δημιουργηθούν ένα, δύο μεγάλα εξειδικευμένα ερευνητικά κέντρα που θα συγκεντρώσουν χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και πρέπει να υπάρξει άμεση συνεργασία εργαστηρίων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.
Η διάθεση υπάρχει, πρέπει να βρούμε και τον τρόπο για να προχωρήσει μια τέτοιου είδους συνεργασία…
Πηγή: www.koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου