Αρχική

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Η σκοτεινή πλευρά της αδρεναλίνης



Η αδρεναλίνη μας κάνει πιο δραστήριους, πιο γρήγορους και πιο δυνατούς.

Γράφει ο
Βασίλης Παπασπύρος
Δημοσιογράφος Υγείας

Δείτε, όμως, πως μπορεί να μας βλάψει...
Η αδραναλίνη είναι η ορμόνη του Σούπερμαν
Τα επινεφρίδιά μας προσπαθούν να προστατευθούν. Λαμβάνουν τυροσίνη από το ήπαρ, παράγουν αδρεναλίνη και την αποθηκεύουν, αν χρειαστεί για μελλοντική χρήση. Μόλις βρεθούμε σε κίνδυνο, ο εγκέφαλος δίνει εντολή να απελευθερωθεί και προκαλεί αντίδραση πάλης ή φυγής. Η καρδιά μας χτυπάει πιο γρήγορα, οι πνεύμονες διαστέλλονται, η όραση οξύνεται και το αίμα ρέει πιο γρήγορα προς τις περιοχές που έχουν ανάγκη.
Πρέπει να αποφορτίσουμε το σύστημά μας
Η αδρεναλίνη μαζεύεται στα επινεφρίδιά μας και μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε άμεσα. Η επίδρασή της θα μας κάνει να αισθανθόμαστε τρομερά. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το καταφέρουμε αυτό. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι επικίνδυνοι π.χ. το bungee jumping. Ότι κι αν διαλέξουμε, η αδρεναλίνη θα απελευθερωθεί.
Επίθεση της αδρεναλίνης
Υπάρχει πιθανότητα όμως το σύστημα να μη δουλέψει. Μπορεί η αδρεναλίνη να ελευθερώνεται στο σύστημά μας με μικρούς ρυθμούς, αλλά αρκετά έτσι ώστε να μας δημιουργεί ένα συνεχές στρες ή, ακόμα χειρότερα, να έχουμε σύντομες αδρεναλινικές αντιδράσεις χωρίς λόγο. Αυτές είναι οι γνωστές κρίσεις πανικού, στις οποίες η αναπνοή πηγαίνει πιο γρήγορα και το σύστημά μας "υπερφορτώνει". Αυτή η διαταραχή αν συνεχιστεί μπορεί να οδηγήσει σε αγοραφοβία, στην οποία δεν βγαίνουμε από το σπίτι μας  (προσβάλλει έναν στους 50 άντρες).
Διοχετεύουμε το άγχος μας
Καλό είναι να απελευθερώνουμε την αδρεναλίνη μας κάπου κάπου, για να αποφύγουμε το χρόνιο στρες και τις πιο σπάνιες, αλλά εξίσου επικίνδυνες, κρίσεις πανικού. Αν, παρόλα αυτά, υποπτευθούμε ότι πάσχουμε από κάτι τέτοιο, πρέπει  να αρχίσουμε να βρίσκουμε τρόπους να διοχετεύουμε το άγχος μας (π.χ. ένα stress ball) ή ότι άλλο βοηθάει τον καθένα μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου