Αρχική

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Το σώμα μας διατηρείται νέο



Τα κύτταρά μας, ανανεώνονται συνεχώς και μόνο ένα μικρό ποσοστό του σώματός μας παραμένει αμετάβλητο από τη γέννηση μέχρι το θάνατό μας. 
Όλα τα κύτταρα μπορούν να χρονολογηθούν με βάση τις δοκιμές πυρηνικών όπλων που έγιναν από το 1950-1963. Την περίοδο αυτή, απελευθερώθηκαν μεγάλες ποσότητες ραδιενεργού άνθρακα 14 στην ατμόσφαιρα, που αντέδρασε με το  οξυγόνο και σχημάτισαν διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό το διοξείδιο του άνθρακα απορροφήθηκε από τα φυτά, τα οποία έφαγαν τα ζώα και ο άνθρωπος κι έτσι ο άνθρακας ενσωματώθηκε στο DNA μας. Έτσι μετρώντας και σταθμίζοντας την ποσότητα του ραδιενεργού άνθρακα 14 σε ένα κύτταρο, μπορεί κανείς να μάθει την ακριβή ηλικία του κυττάρου.
Οι επιστήμονες εξέτασαν την ηλικία των κυττάρων σε διαφορετικές περιοχές του σώματος και διαπίστωσαν πως ορισμένα από αυτά ζουν μόλις μερικές ημέρες, ενώ άλλα έχουν την ίδια ηλικία με το άτομο στο οποίο ανήκουν.
Έτσι:
-Η παρεγκεφαλίδα δεν ανανεώνεται ποτέ
-Τα ερυθρά αιμοσφαίρια ζουν περίπου 120 ημέρες
-Τα κύτταρα της επιδερμίδας αντικαθίστανται κάθε 14 μέρες περίπου
-Τα κύτταρα στην εσωτερική επιφάνεια του γαστρεντερικού σωλήνα ανανεώνονται κάθε 5 ημέρες
-Στον εγκεφαλικό φλοιό τα κύτταρα δεν ανανεώνονται ποτέ
-Το εσωτερικό των οφθαλμικών φακών δεν ανανεώνεται ποτέ
-Οι μύες έχουν διάρκεια ζωής γύρω στα 15 χρόνια
-Η ηλικία των οστών φτάνει περίπου στα 10 χρόνια
-Το ήπαρ ανανεώνεται μέσα σε 300-500 ημέρες
-Το ανώτερο τμήμα του λεπτού εντέρου διατηρείται περίπου 16 χρόνια
-Πάντως  μυστήριο παραμένει το κατά πόσο ανανεώνονται τα καρδιακά κύτταρα, γιατί μόνο το 30% των κυττάρων που βρίσκονται στην καρδιά, είναι κύτταρα του ιστού του μυοκαρδίου και πρέπει να απομονωθούν αυτά τα κύτταρα από άλλα πολλά, όπως των αιμοφόρων αγγείων κι αυτό είναι πολύ δύσκολο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου