Αρχική

Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012

Φαλάκρα και καρκίνος προστάτη


Οι άνδρες που εμφανίζουν φαλάκρα σε νεαρή ηλικία, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με μια γαλλική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου "Ντεκάρτ" του Παρισιού, του Ινστιτούτου Κιουρί και του νοσοκομείου «Ζορζ Πομπιντού» αφού συνέκριναν 388 άνδρες που έκαναν θεραπεία για καρκίνο του προστάτη με 281 υγιείς άνδρες επί 28 μήνες, διαπίστωσαν ότι οι άνδρες της πρώτης ομάδας είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν αρχίσει να χάνουν τα μαλλιά τους από την ηλικία των 20 ετών.
Αν οι άνδρες άρχισαν να είναι φαλακροί από τα 30 ή τα 40 τους, τότε δεν υπήρχε αύξηση στον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.
Σύμφωνα με την μελέτη, ο έγκαιρος εντοπισμός των ανδρών υψηλού κινδύνου θα επιτρέψει να αρχίσουν πρόωρα τους διαγνωστικούς ελέγχους και αν χρειαστεί, την προληπτική θεραπεία, με χρήση φαρμάκων.
Φάρμακα όπως η φιναστερίδη, καταπολεμούν τόσο τη διόγκωση του προστάτη, όσο και την φαλάκρα, μπλοκάροντας την μετατροπή της τεστοστερόνης σε μια ανδρογόνο ορμόνη, τη διυδροτεστοστερόνη, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την απώλεια των μαλλιών.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη συνηθέστερη μορφή καρκίνου στους άνδρες μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, με θνησιμότητα περίπου 255.000 άνδρες διεθνώς κάθε χρόνο. Η φαλάκρα πλήττει περίπου το 50% των ανδρών στη διάρκεια της ζωής τους.
Προηγούμενες μελέτες είχαν διαπιστώσει την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στη δημιουργία φαλάκρας και στις ανδρογόνες ορμόνες, οι οποίες παίζουν ρόλο και στην εμφάνιση καρκίνου του προστάτη.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ιατρικής Ογκολογίας “Annals of Oncology”.
Βιβλιογραφία
M. Yassa, M. SaliouY. De Rycke,  C. HemeryM. HenniJ. M. Bachaud, N. ThiounnJ. M. Cosset, P. Giraud, Male pattern baldness and the risk of prostate cancer, Annals of Oncology, November 2, 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου