Αρχική

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Να φύγω ή να μείνω;



Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα! Εδώ ή αλλού; Εντέλει μένουμε ή φεύγουμε από την Ελλάδα;
84% των Ελλήνων που έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό δεν έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα. Από αυτούς το 73% έχει μεταπτυχιακό τίτλο, ενώ το 51% έχει και διδακτορικό. Οι Έλληνες πτυχιούχοι επιλέγουν να μην επιστρέψουν, διότι στην Ελλάδα οι αμοιβές είναι εξευτελιστικές και δεν αυξάνονται με τον αριθμό των πτυχίων.
Αλλά και όσοι νέοι είναι εδώ αναζητούν επαγγελματική ανέλιξη, διανοητική εξέλιξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Εδώ στην Ελλάδα τα πράγματα είναι δύσκολα και αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον εκτός των ελληνικών συνόρων.
Είναι έξω καλύτερα; Και αν είναι εμείς θα τα καταφέρουμε καλύτερα; Μήπως η φυγή είναι η εύκολη λύση;
Φεύγουμε: Δεν χάνουμε χρόνο και πάμε να προσφέρουμε εκεί που μπορούμε. Έτσι κι αλλιώς ούτε οι δουλειές αλλά ούτε και οι πατρίδες είναι παντοτινές. Η ιστορία έχει δείξει ότι εκεί έξω προκόβουμε. Άλλωστε η κοινωνική, πολιτική, οικονομική και επιχειρηματική εξωστρέφεια με περίσκεψη θα ωφελήσει κι εμάς αλλά και την Ελλάδα. Είναι αυτονόητα θετική η συσσώρευση προσόντων, εμπειριών και παραστάσεων σε άλλες χώρες. Από την άλλη στη συντριπτική τους πλειονότητα οι νέοι Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό επιθυμούν την επιστροφή τους στην Ελλάδα, επειδή θέλουν να βρίσκονται κοντά στις οικογένειές τους και στους φίλους τους, στον τόπο όπου μεγάλωσαν κι έμαθαν να αγαπούν.
Μένουμε: Αλλά φεύγουμε για να μείνουμε ή μένουμε για να φύγουμε; Το φεύγουμε για να μείνουμε είναι σαφές. Συσσώρευση προσόντων στο εξωτερικό και όταν επιστρέψουμε θα μας ρουφήξει η εγχώρια αγορά. Το μένουμε για να φύγουμε εστιάζει στην παρατήρηση ότι η εγχώρια αγορά έχει συρρικνωθεί και θα πρέπει να εξάγουμε καινοτόμα προϊόντα και απαιτούνται προσόντα, δραστηριοποίηση και κοινωνική δικτύωση. Αυτό σημαίνει ότι αποκτούμε πιο υπεύθυνη στάση στα προβλήματα στον τόπο και στις ευθύνες μας.
Τελικά μάλλον θα πρέπει να μείνουμε. Να φύγουμε για να μείνουμε ή να μείνουμε για να φύγουμε. Γιατί όπως είπε ο George Bernard Shaw η πρόοδος στηρίζεται στον μη ορθολογικό άνθρωπο αυτόν που προσαρμόζει τον κόσμο στον εαυτό του και όχι στον ορθολογικό που προσαρμόζει τον εαυτό του στον κόσμο. Οι μη ορθολογικοί Έλληνες με κουλτούρα ευθύνης απέναντι στον τόπο, στις οικογένειές τους, στους συμπολίτες τους και απέναντι στον εαυτό τους θα γίνουν οι αυριανοί πρωταγωνιστές της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου