Αρχική

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Διατροφικές διαταραχές στην εφηβεία




Οι διατροφικές επιλογές στην σύγχρονη εποχή της κατανάλωσης έχoyn δημιουργήσει σε πολλούς ανθρώπους διαταραχές στην πρόσληψη τροφής. 
Γράφει
ο Βασίλης Παπασπύρος
Δημοσιογράφος Υγείας
Ωστόσο την τελευταία δεκαετία το αυξανόμενο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους εφήβους, που ελέω των σχολικών τους δραστηριοτήτων καταφεύγουν στο γρήγορο φαγητό (fast food).
Πότε όμως θα πρέπει να ανησυχούν οι γονείς για το βάρος και την διατροφική συμπεριφορά του παιδιού τους;
Η λανθασμένη διατροφή και τα επιπλέον κιλά δημιουργούν προβλήματα συμπεριφοράς σε έναν έφηβο και ταυτόχρονα επηρεάζουν τον τρόπο ζωής του. Πέρα από τις σωματικές επιπτώσεις, αναπτύσσονται και κοινωνικές, όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η απομόνωση από το περιβάλλον του.
Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν διατροφική διαταραχή συνήθως είναι απορροφημένοι στο φαγητό. Η συμπεριφορά τους μπορεί να φτάσει στα άκρα, όταν πρόκειται για την κατανάλωση τροφίμων, ενώ οι διατροφικές διαταραχές μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, που ενδεχόμενος να γίνουν και απειλητικά για τη ζωή.
Σημάδια διατροφικής διαταραχής
Τα σημάδια της διατροφικής διαταραχής μερικές φορές είναι προφανή, αλλά όχι πάντα. Συχνά, οι έφηβοι προσπαθούν να τα κρύψουν. Οι γονείς, μπορούν να υποψιαστούν το πρόβλημα αν παρατηρήσουν ορισμένες συμπεριφορές ή σωματικά συμπτώματα (αύξηση βάρους), ή αδικαιολόγητη απουσία τροφίμων από τα ντουλάπια, ή κρυμμένα τρόφιμα (π.χ. αναψυκτικά, σοκολάτες) στο δωμάτιο του παιδιού ή σε άλλο σημείο του σπιτιού.
Σας παραθέτουμε τα συχνότερα συμπτώματα των διατροφικών διαταραχών.
Συναισθηματική κατανάλωση:
·         Τρώνε σε απάντηση των συναισθηματικών τους συγκινήσεων, όχι για να ικανοποιήσουν την πείνα τους.
·         Αίσθημα επείγουσας ανάγκης για κατανάλωση τροφής.
·         Λαχτάρα για ένα συγκεκριμένο τρόφιμο ή είδος τροφίμου (π.χ. σοκολάτα).
·         Υπερκατανάλωση τροφής.
·         Υπερβολικό βάρος.
·         Αίσθημα ενοχής μετά από την κατάχρηση τροφίμων.
·         Απόκρυψη κενών συσκευασιών των τροφίμων.
Επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας:
·         Τρώνε μεγάλες ποσότητες τροφίμων σε σύντομα χρονικά διαστήματα.
·         Κατανάλωση ακόμα και όταν δεν είναι πεινασμένοι.
·         Επιθυμούν φαγητό από Fast Food ή snack.
·         Απόκρυψη των τροφίμων που καταναλώνουν.
·         Εμφανίζονται να τρώνε κανονικά κατά τη διάρκεια του γεύματος και στη συνέχεια περιμένουν να μείνουν μόνοι για να συνεχίσουν να τρώνε.
·         Αίσθημα αηδίας, κατάθλιψης ή ενοχοποιητικά σημάδια μετά από πολυφαγία.
Εάν ανησυχείτε για το βάρος του παιδιού σας, μιλήστε στον οικογενειακό σας γιατρό, καθώς μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν το παιδί σας αντιμετωπίζει πρόβλημα με το βάρος του με τις κατάλληλες εξετάσεις. Με τον υπολογισμό του δείκτη μάζας σώματος Body Mass Index (BMI) μετρείται κατά προσέγγιση  το σωματικό λίπος με βάση το ύψος και το βάρος του ατόμου.
Πριν, όμως, καταφύγετε σε ιατρικές συμβουλές, καλό είναι να παρατηρήσετε τη συμπεριφορά και τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού σας, ώστε να δείτε εάν  παρουσιάζει κάποιο ή κάποια από τα συμπτώματα που αναφέραμε παραπάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου