Αρχική

Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012

Χιούμορ το θεραπευτικόΧιούμορ το θεραπευτικό
Το χιούμορ όπως και να είναι έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες.
Μπορεί να είναι μαύρο, καυστικό, ανατρεπτικό, αυτοσαρκαστικό, καλό ή κακό, έξυπνο ή χαζό …
Τονώνει την αυτοπεποίθηση: Η αποδοχή που μας χαρίζει και η επιβεβαίωση που αντλούμε μέσα από αυτό είναι τόση, που μας δίνει δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες καταστάσεις και να τις διαχειριστούμε ευκολότερα
Κάνει καλό στην υγεία: Το χιούμορ και το γέλιο που ακολουθεί, αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και το ρυθμό της αναπνοής και προκαλεί χαλάρωση των σφιγκτήρων και των σκελετικών μυών κι έτσι μειώνεται το στρες και ο πόνος, καταπραΰνεται η δυσπεψία και  ενισχύεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επίσης, εκλύεται ντοπαμίνη που μας δημιουργεί ένα αίσθημα ευφορίας, όπως αυτής της χρήσης κοκαΐνης.
Αυξάνει την παραγωγικότητα: Το κατεξοχήν επικοινωνιακό προσόν σήμερα, που μπορεί να εγγυηθεί καλό κλίμα σε μια επιχείρηση είναι το χιούμορ, το οποίο αυξάνει την παραγωγικότητα και διευκολύνει τις επιδόσεις
Απελευθερώνει: Μέσα από το χιούμορ μπορούμε να εκφράσουμε ελεύθερα τις παρορμήσεις μας, τις κρυφές επιθυμίες μας, τις φαντασιώσεις μας και τα μίση μας.
Ανταμείβει ηθικά: Το χιούμορ προκαλεί αυξημένη δραστηριότητα στο δίκτυο υποφλοιωδών περιοχών του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την ηθική ανταμοιβή. Έτσι νιώθουμε ικανοποιημένοι με τον εαυτό μας.
Ενισχύει την γοητεία μας: Είναι αποδεδειγμένο πως ένα καλό αστείο κινεί το ενδιαφέρον και των δύο φύλων. Αυτό γιατί το χιούμορ συνδέεται με την ευφυΐα, την φαντασία και την δημιουργικότητα.
Βιβλιογραφία
1.      1. Tristan A. Bekinschtein et al, “Why clowns taste funny: The relationship between humor and semantic ambiguity, June 2011
2.       2. Το ευφυολόγημα και η σχέση του με το ασυνείδητο, Σίγκμουντ Φρόιντ, εκδ. Πλέθρον
3.       3. Boosts Immunity Berk, L.S., et al, Immune System Changes During Humor Associated Laughter, Clinical Research, Vol. 39, 1991, (p. 124A).
4.       4. Relieves Pain, Cogan, R., et al, Effects of Laughter and Relaxation on Discomfort Thresholds, Journal of Behavioral Medicine, Vol. 10, 1987, (pp.139-144).
5.       5. Rests the Brain, George, M.S., et al, Brain Activitiy During Transient Sadness and Happiness in Healthy Women, American Journal of Psychiatry, Vol. 152, #3, 1995, (pp. 341-351).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου