Αρχική

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Λιπώματα


Είναι καλοήθεις όγκοι αγνώστου αιτιολογίας, συμπαγείς υποδόριοι όγκοι, που εμφανίζονται σε οποιοδήποτε σχεδόν σημείο του ανθρώπινου σώματος.
Μεγαλώνουν με πολύ αργό ρυθμό και μπορεί να φθάσουν σε πολύ μεγάλο μέγεθος. Η πιθανότητα να μετατραπούν σε κακοήθη όγκο είναι εξαιρετικά σπάνια και το ποσοστό επανεμφάνισης, ακόμα και μετά από ατελή αφαίρεση, είναι εξαιρετικά χαμηλό. Σήμερα, η εξέλιξη της πλαστικής χειρουργικής δίνει τη δυνατότητα να αφαιρούνται τα λιπώματα από όλες τις περιοχές του σώματος με αναρρόφηση, χωρίς χειρουργική τομή με νέα ατραυματική, ανώδυνη και αναίμακτη τεχνική.
Η επέμβαση πραγματοποιείται από τον πλαστικό χειρουργό ακίνδυνα και στο εξωτερικό ιατρείο, διαρκεί λίγα λεπτά και δεν έχει επιπλοκές.
Η νέα τεχνική που εφαρμόζεται στην αφαίρεση των λιπωμάτων βασίζεται στη χρήση μιας πολύ λεπτής κάνουλας 2 χιλιοστών, που συνδέεται με μια αντλία κενού. Η κάνουλα αυτή έχει σχεδιασθεί με ειδικό τρόπο ώστε να αναρροφά το λιπώδη ιστό χωρίς να τραυματίζει τα αγγεία («fish-mouth suction»). Επιπλέον, η νέα τεχνική δεν αφήνει ορατή τομή στο δέρμα. Ιδιαίτερα για τα λιπώματα στη περιοχή του προσώπου, επιτρέπει στον πλαστικό χειρουργό να τα αφαιρέσει από απόσταση μέσα από μια μικρή οπή, η οποία κρύβεται στο τριχωτό της κεφαλής, γύρω από το αυτί ή σε κάποιο άλλο κρυφό σημείο.
Μολονότι η αφαίρεση λιπωμάτων με αναρρόφηση είχε αμφισβητηθεί στο παρελθόν, τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη σειρά κλινικών ερευνών με μακροχρόνια αναδρομική παρακολούθηση απέδειξε ότι η μέθοδος της αναρρόφησης είναι αποτελεσματική και αξιόπιστη. 
Τα πλεονεκτήματα της νέας τεχνικής σε σχέση με την παλαιά είναι τα εξής:
  • Η επέμβαση απλοποιείται σημαντικά και μειώνεται η διάρκεια του χειρουργείου
  • Δεν μένουν εμφανή σημάδια από χειρουργική τομή
  • Ελαχιστοποιείται η πιθανότητα εγχειρητικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών
  • Επιτυγχάνεται καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα με μικρότερη ή καθόλου τοπική δυσμορφία
  • Η ανάρρωση γίνεται ομαλά και ταχύτατα
  • Το κόστος μειώνεται σημαντικά
Μέθοδος Αναισθησίας:
Στην αφαίρεση λιπωμάτων με αναρρόφηση εφαρμόζεται  αποτελεσματική τεχνική τοπικής αναισθησίας Tumescent σε συνδυασμό με την πρωτοποριακή και ασφαλή Υπνοχάλαση. Με την τοπική αναισθησία Tumescent, χορηγούνται στην περιοχή που πρόκειται να χειρουργηθεί μεγάλες ποσότητες εξαιρετικά αραιωμένων διαλυμάτων τοπικού αναισθητικού και αδρεναλίνης. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται κατακόρυφα ο δείκτης ασφάλειας των φαρμακευτικών ουσιών χωρίς να μειώνεται η δραστικότητα τους όσον αφορά την αναλγησία και αγγειοσύσπαση. Η χρήση αυτής της μεθόδου βελτίωσε σημαντικά τα αποτελέσματα της επέμβασης και το κυριότερο αύξησε εντυπωσιακά τους δείκτες ασφάλειας της. Αναλυτικότερα τα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνικής είναι:
  • Αποφεύγεται η γενική αναισθησία και η καταστολή των ζωτικών λειτουργιών.
  • Επιτυγχάνεται αναίμακτη αφαίρεση του λίπους και αποτρέπονται οι επιπλοκές από την απώλεια αίματος.
  • Αποφεύγονται οι αλλοιώσεις και οι παραμορφώσεις και επιτυγχάνεται φυσικό αποτέλεσμα.
Απώλεια αίματος:
Με τη χρήση της σύγχρονης τεχνικής Tumescent επιτυγχάνουμε εκτός των άλλων και τη σχεδόν αναίμακτη αφαίρεση των λιπωμάτων. Με την τοπική έγχυση μεγάλων ποσοτήτων διαλύματος ειδικής σύνθεσης διογκώνεται η περιοχή που πρόκειται να χειρουργηθεί. Με αυτόν τον τρόπο, εκτός από την επαρκή τοπική αναλγησία, τη μικρού βαθμού λιπόλυση και την αποφυγή παραμορφώσεων, εξασφαλίζουμε και πλήρη αιμόσταση. Σε επιστημονικές μελέτες πλαστικής χειρουργικής αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι με την αιματηρή τεχνική το ποσοστό αίματος στο αφαιρούμενο λίπος φθάνει στο 35%, ενώ με την τεχνική Tumescent το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 0,7%.

Αποφυγή οιδήματος:
Στα πλαίσια της Χειρουργικής Ελάχιστης Επεμβατικότητας (Minimal Invasive Surgery) και κυρίως λόγω της αναίμακτης τεχνικής Tumescent που εφαρμόζεται, μετά την αφαίρεση λιπωμάτων εντός της περιοχής της επέμβασης δεν υπάρχουν καθόλου μελανιές. Λίγες, όχι έντονες μελανιές υπάρχουν γύρω από την περιοχή, οι οποίες όμως σε λίγες μέρες εξαφανίζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου