Αρχική

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΓΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΣΦΡΗΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ




Γράφει η
MD, PhD ΜΑΛΛΙΟΥ ΣΑΒΒΟΥΛΑ
ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ – ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ
Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Μαστολογικής Εταιρείας
PREDICT
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΓΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΣΦΡΗΣΗΣ  
ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

 Πολλά χημειοθεραπευτικά ή άλλα αντικαρκινικά φάρμακα επιδρούν στην αίσθηση της γεύσης. Οι δι;αταραχές της γεύσης, αφορούν κυρίως φαγητά που είναι είτε πολύ γλυκά είτε πολύ πικρά. Τα γλυκά φαγητά μπορεί να φαίνεται πως έχουν ξινή γεύση και τα ξινά γλυκιά. Το κρέας  έχει αλλοιωμένη και δυσάρεστη γεύση, επειδή απελευθερώνονται λευκώματα στο στόμα. Μερικές φορές υπάρχει και  μία μόνιμη μεταλλική γεύση στο στόμα.
 
 Οι διαταραχές της γεύσης μπορεί να διαρκέσουν πολύ, αλλά μπορεί να ληφθούν διάφορα μέτρα για να αμβλυνθούν τα αποτελέσματα αυτών των διαταραχών.
  • Βούρτσισμα των δοντιών αρκετές φορές την ημέρα και ξέπλυμα του στόματος με υγρό διάλυμα σόδας και χαμομηλιού.
  • Εάν οι τροφές και τα ποτά έχουν πικρή γεύση, προσθέτονται γλυκά φρούτα ή μέλι.
  • Εάν το κρέας έχει πικρή γεύση, γίνεται αντικατάσταση  με κοτόπουλο ή ψάρι ή αυγά ή ελαφριά τυριά.
  • Τοποθετείται λαδόξιδο στο κρέας και στο κοτόπουλο, ενώ στο ψάρι κρασί, χυμό λεμονιού, σάλτσα σόγιας ή διάφορες γλυκές και ξινές σάλτσες.
  • Χρησιμοποιείται οποιαδήποτε σάλτσα είναι επιθυμητή.
  • Οι αμυλώδεις τροφές όπως ψωμί, πατάτες, ρύζι έχουν πιο ανεκτή γεύση εάν τρώγονται χωρίς βούτυρο ή μαργαρίνη.
  • Ειδική Αντιοξειδωτική Ανανεωτική Βιομοριακή Αγωγή,για Μείωση των Παρενεργειών της Χημειοθεραπείας (ΧΜΘ) ανάλογα με τη νόσο και το είδος του επιλεγμένου χημειοθεραπευτικού σχήματος. Έτσι μειώνονται οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας, ανάλογα με το είδος της χημειοθεραπείας, ως μείωση του αισθήματος κόπωσης, της ζάλης, των βλεννογονικών βλαβών, των γαστρεντερικών διαταραχών, αποκατάσταση της γεύσης και της όρεξης, φυσικά ανάλογα και με το βασικό νόσημα, τη γενική κατάσταση και τη θρέψη. Τα ειδικά βιομοριακά παρασκευάσματα  δεν έχουν παρενέργειες, δεν αντιτίθενται και δεν αναιρούν μια ογκολογική θεραπεία η οποία εφαρμόζεται ή πρόκειται να εφαρμοσθεί. Μπορούν να εφαρμοσθούν πρόσθετα με κάθε ογκολογική θεραπεία, διότι την συμπληρώνουν και την ενισχύουν με αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα για τον πάσχοντα.




Οφέλη της αντιοξειδωτικής ανανεωτικής βιομοριακής αγωγής:
  • Καλυτέρευση της ποιότητας ζωής του καρκινοπαθούς
  • Μείωση ή αποφυγή των φαρμάκων κατά του πόνου 
  • Αύξηση της ορέξεως
  •  Ομαλοποίηση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων και του κιρκάδιου βιορυθμού
  • Αύξηση της ανεκτικότητας σε θεραπευτικά μέσα (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, χειρουργική επέμβαση)
  • Δεν επιφέρει βλάβες, αλλά αντίθετα προάγει τον υγιή κυτταρικό ιστό με κινητοποίηση και ενεργοποίηση των αμυντικών μηχανισμών κατά των καρκινικών κυττάρων ανοσολογικά και μέσω των φαγοκυττάρων.
  • Ομαλοποίηση των διαδικασιών ανταλλαγής της ύλης.
  •  Παρεμπόδιση της δημιουργίας και της αναπτύξεως όγκων
  • Συντελεί στην ύφεση της νόσου  και στην ανάπτυξη των μεταστάσεων 
  • Δεν έχει  παρενέργειες και το αποτέλεσμα της θεραπείας διαφοροποιείται ανάλογα σε ποιά  κατάσταση βρίσκεται ο κάθε ασθενής.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  1. Y. Minakata, T. Yamagata, H. Nakanishi, T. Nishimoto, M. Nakanishi, M. Mune and S. Yukawa: Severe gustatory disorder caused by cisplatin and etoposide, International Journal of Clinical Oncology, Volume 7, Number 2, 124-127, DOI: 10.1007/s101470200017
  2. Gerard Nitenberg , Bruno Raynard :Nutritional support of the cancer patient: issues and dilemmas Intensive Care Unit, Institut Gustave Roussy, 39, rue Camille Desmoulins, 94805 Villejuif, France,  Critical Reviews in Oncology:Hematology 34 (2000) 137–168
  3. Minoru IKEDA, Associate Professor, Department of Otolaryngology,  Nihon University School of Medicine: Sensory Dysfunctions due to Trace Element, Deficiencies and the Clinical Aspects—Taste and olfactory disorders—JMAJ 47(8): 387–390, 2004
  4. Susan S. Schiffman:Critical illness and changes in sensory perception, Department of Psychiatry, 54212 Woodhall Building, Duke University Medical Center, Durham, NC 27710–3259, USA Proceedings of the Nutrition Society (2007), 66, 331–345 DOI:10.1017/S0029665107005599    


Τo άρθρo αυτό είναι πνευματική ιδιοκτησία της Σαββούλας Μάλλιου. Απαγορεύεται η αντιγραφή, η δημοσίευση, η αναπαραγωγή ή η μετάδοση του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια της συγγραφέως. Copyright Σάββη Μάλλιου® All rights reserved.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου