Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΙ…
Αντι-υπερτασικό νέας γενιάςΑνάπτυξη Ελσαρτάνης για διαδερμική χορήγηση στη θεραπεία της υπέρτασης και καρδιοαγγειακών ασθενειών – ELDRUG ΑΕ Λαμβάνοντας υπόψη πως η υπέρταση και οι καρδιοαγγειακές ασθένειες είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, η ομάδα ανέπτυξε την ουσία Ελσαρτάνη (Ελλάς+Σαρτάνη). Μπορεί να χορηγηθεί με αυτοκόλλητο, έχει οικονομική σύνθεση, υψηλές αποδόσεις, βελτιώνει τη συμμόρφωση των πασχόντων στη θεραπευτική αγωγή (οι οποίοι συχνά λαμβάνουν πολλά φάρμακα ταυτόχρονα) και μειώνει τις παρενέργειες. Ανήκει στην κατηγορία σαρτανών, μιας νέας γενιάς αντι-υπερτασικών προϊόντων που αποφέρουν 21 δισ. ευρώ ετησίως στις χώρες παραγωγής τους, ενώ στόχος είναι η -για πρώτη φορά διεθνώς- κλινική δοκιμή και κυκλοφορία της.
Ανοιχτές αρτηρίες χωρίς κίνδυνο
Yπερελαστικό στεφανιαίο stent για τη διάνοιξη στεφανιαίων αρτηριών που αντικαθιστά το καθιερωμένο «μπαλονάκι» σε παγκόσμιο επίπεδο – Saes Getter Group, Maquet Cardiovascular, Johns Hopkins University, Πανεπιστήμιο Πατρών, Manchester University, Philips Healthcare Hellas Το στεφανιαίο stent είναι μία συσκευή που επιτυγχάνει τη διάνοιξη των «κλειστών» αρτηριών του ασθενούς με το απότομο «φούσκωμα» ενός μπαλονιού. Η είσοδος του μπαλονιού, όμως, μπορεί να έχει αρκετά τεχνικά προβλήματα με τεράστιο κίνδυνο για αυτόν που το δέχεται, ενώ στο 20%-30% των περιπτώσεων μπορεί η αρτηρία να ξανακλείσει μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Η ομάδα, μέσω της συνεργασίας με μία γερμανική εταιρεία, πέτυχε την κατασκευή ενός υπερελαστικού stent, ειδικού κράματος νικελίου-τιτανίου, ελεγχόμενης διάνοιξης που ξεπέρασε όλα τα επικίνδυνα προβλήματα.
Εμβόλιο ενάντια στη σκλήρυνση κατά πλάκας
Ανάπτυξη Ελμυελίνης ως θεραπευτικό εμβόλιο στην ανοσοθεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας – ELDRUG ΑΕ Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία χρόνια νευρολογική ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει -σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις- μέχρι και αναπηρία. Οι ερευνητές ανέπτυξαν την Ελμυελίνη (Ελλάς+Μυελίνη), μία πεπτιδική χημική σύνθεση που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ανοσοθεραπευτικό εμβόλιο. Διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις ιντερφερόνες που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά και αποφέρουν ετησίως δέκα δισ. ευρώ στις χώρες παραγωγής τους. Στόχος είναι τώρα η κλινική δοκιμή και ανάπτυξη του ανοσοθεραπευτικού εμβολίου για πρώτη φορά διεθνώς και η τελική κυκλοφορία του στο εμπόριο.
Εξετάσεις χωρίς ραδιοϊσότοπα
Μέθοδος ανίχνευσης άγνωστων μεταλλάξεων που προκαλούν πρόωρο τερματισμό της πρωτεϊνοσύνθεσης – Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα ΧημείαςΗ κλασική μέθοδος ανίχνευσης ασθενειών που οφείλονται σε μεταλλάξεις, οι οποίες προκαλούν πρόωρο τερματισμό της σύνθεσης πρωτεϊνών, βασίζεται στη χρήση ραδιοϊσοτόπων. Τέτοιες ασθένειες είναι o καρκίνος του παχέος εντέρου, o καρκίνος του μαστού, η θαλασσαιμία, η ινοκυστική νόσος, η μυϊκή δυστροφία, η πολυκυστική νόσος των νεφρών, η οζώδης σκλήρυνση, η νευροϊνωμάτωση, η τηλαγγειεκτασική αταξία, το σύνδρομο Rubinstein-Taybi, η νόσος Tay-Sachs κλπ. Οι συμμετέχοντες κατάφεραν την ανίχνευση των μεταλλάξεων χωρίς ραδιοϊσότοπα και ηλεκτροφόρηση της πρωτεΐνης, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Αντιθέτως, αξιοποιούν «την ισχυρή φωταύγεια της φωτοπρωτεΐνης αικουορίνης (πρωτεΐνη της μέδουσας)» και ανιχνεύουν την παραγόμενη πρωτεΐνη σε τρία δευτερόλεπτα με υψηλή ευαισθησία.
Πόσιμο νερό για όλους
AquAsZero: ένα κοκκώδες στερεό που απομακρύνει και το τρισθενές αρσενικό από το πόσιμο νερό – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Στο νερό πολλών περιοχών της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών εντοπίζεται συχνά το ισχυρά καρκινογόνο τρισθενές αρσενικό, καθώς και το πεντασθενές αρσενικό. Το φίλτρο AquAsZero απομακρύνει το πεντασθενές και παράλληλα συγκρατεί μέχρι και πέντε φορές περισσότερο το τρισθενές αρσενικό, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα εμπορικά προϊόντα. Η δράση του οφείλεται στην αυξημένη οξειδωτική ικανότητα του μεικτού υδροξειδίου σιδήρου-μαγγανίου, από το οποίο αποτελείται. Ταυτόχρονα, η απλότητα της χρήσης του και το χαμηλό κόστος παραγωγής του εξασφαλίζουν μειωμένη τιμή νερού, ενώ το αρσενικό που συγκεντρώνει έχει τη μορφή αδρανούς στερεού, η διαχείριση του οποίου είναι περιβαλλοντικά ασφαλής.
Στην υπηρεσία των οστών
Μέθοδος αξιολόγησης δομικής ακεραιότητας οστών – Εργαστήριο Στοιχείων Μηχανών, Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πάτρας Ένα ανταγωνιστικό εργαλείο αξιολόγησης της ποιότητας των οστών, παρακολούθησης της εξέλιξης της οστεοπόρωσης, καθώς και της επίδρασης της χορηγούμενης φαρμακευτικής αγωγής στον ασθενή ανέπτυξαν οι διαγωνιζόμενοι από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Η συσκευή τους μετρά τις μεταβολικές νόσους των οστών και, σε σχέση με τον ανταγωνισμό, προσφέρει χαμηλό κόστος, έγκαιρη ανίχνευση της οστεοπόρωσης, απλό τρόπο λειτουργίας και μικρή διάρκεια εξέτασης (δύο με τρία λεπτά). Έχει, επίσης, υψηλή ευαισθησία, δεν εκπέμπει ακτινοβολία ούτε προκαλεί πόνο, ενώ προσφέρει τη δυνατότητα τηλεμεταφοράς δεδομένων για κεντρική διάγνωση, χωρίς να μετακινείται ο ασθενής.
Με ένα σμπάρο… τέσσερα τρυγόνια
Βιολογική επεξεργασία πόσιμου νερού – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Το βιολογικό φίλτρο που αναπτύχθηκε, απομακρύνει από το πόσιμο νερό υδροθείο, αμμωνία, σίδηρο και μαγγάνιο ταυτόχρονα. Πρόκειται για ένα σύστημα, όπου οι μικροοργανισμοί που απαντώνται φυσικά στο νερό, προσκολλώνται πάνω στην επιφάνεια πυριτικού χαλικιού. Καθώς αναπτύσσονται, δημιουργούν βιοφίλμ που παρέχουν πολύ μεγάλη συγκέντρωση βιομάζας και αυξημένη αντοχή σε υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων και παροχές νερού. Επιπλέον, επιτυγχάνεται φυσική διέλευση του αέρα μέσα από τον όγκο των χαλικιών χωρίς μηχανικό αερισμό. Με τον τρόπο αυτό, το σύστημα χειρίζεται ταυτόχρονα και τους τέσσερις ρύπους, χωρίς λειτουργικό κόστος. Το πρωτότυπο φίλτρο κατασκευάστηκε και λειτουργεί με επιτυχία από τον Ιούνιο του 2008 στον οικισμό Ν. Βουπράσιο του νομού Αχαΐας, ενώ έχει τραβήξει το ενδιαφέρον χωρών, όπως η Βολιβία και η Αίγυπτος.
Καρδιογράφος με Wi-Fi
Ηλεκτρονικός καταγραφέας ηλεκτροκαρδιογραφήματος (Holter) – Χρήστος Κων. Κατσίγιαννης ΑΒΙ Η συσκευή που αναπτύχθηκε εντοπίζει αυτόματα τις ανωμαλίες σε ένα καρδιογράφημα και μέσω Wi-Fi στέλνει σήμα σε ιατρικές μονάδες, ώστε να επέμβουν, για να σώσουν τον ασθενή. Αναλυτικότερα, ο ηλεκτρονικός καταγραφέας ηλεκτροκαρδιογραφήματος (Holter) είναι μία φορητή συσκευή που αποσκοπεί στη συνεχή καταγραφή του καρδιογραφήματος του ανθρώπου. Μέσω μαθηματικών αλγορίθμων εντοπίζει αυτόματα τις ανωμαλίες του ηλεκτροκαρδιογραφήματος, έτσι ώστε να γίνεται μόνο η καταγραφή της ανωμαλίας, γεγονός που θα επιτρέπει μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και κατά συνέπεια μεγαλύτερη διάρκεια παρακολούθησης του ασθενούς. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας Wi-Fi μαζί με GPS, στέλνει σήμα σε κατάλληλη ιατρική μονάδα που θα κρίνει ανάλογα με την ανωμαλία του καρδιογραφήματος την ανάγκη άμεσης επέμβασης ή όχι.
Τσιπ τρία σε ένα
Συσκευή για γενετικές αναλύσεις και μοριακή διαγνωστική - Micro2Gen: Τεχνολογικό και επιστημονικό πάρκο Αττικής «Λεύκιππος»Τρεις διαφορετικές διεργασίες, που σήμερα γίνονται σε τρεις θέσεις εργασίας εργαστηρίων γενετικών ελέγχων, μπορούν να γίνουν από ένα μόνο τσιπ που ανέπτυξε η εταιρεία Micro2Gen. Πρόκειται για το Lab-On-a-Chip biochip, το οποίο πρώτον απομονώνει και καθαρίζει το DNA από το δείγμα (σταγόνα αίματος), δεύτερον ενισχύει το DNA, και τρίτον αναλαμβάνει την υβριδοποίηση και την ανίχνευσή του. Η διαδικασία αυτή οδηγεί στον εντοπισμό συγκεκριμένων μεταλλάξεων που σχετίζονται με ασθένειες (πχ. καρκίνος) ή στον ακριβή εντοπισμό παθογόνων μικροβίων για στοχευμένη θεραπεία λοιμώξεων. Στο τέλος, μία συσκευή διαχείρισης της διαγνωστικής εξέτασης προχωρά στην ανάγνωση των αποτελεσμάτων του biochip.
Εξατομικευμένα όργανα γυμναστικής
Επίκουρος: συσκευές φυσικής αποκατάστασης με βάση πνευματικούς μοχλούς, ηλεκτρομηχανική ανάδραση και αυτόματη βελτιστοποίηση – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Οι διαγωνιζόμενοι ανέπτυξαν έξυπνα μηχανήματα άσκησης για άτομα που προέρχονται από τραυματισμό και όσους έχουν κινητικά προβλήματα. Η ένταση της άσκησης προγραμματίζεται από τον θεράποντα ιατρό και μπορεί να μεταβάλλεται, όσο οι τραυματίες γυμνάζονται. Η καινοτομία της προσπάθειας βρίσκεται, μεταξύ άλλων, στη δυνατότητα δυναμικής μετάβασης ανάμεσα σε ενεργητική και παθητική άσκηση, στην τηλεμετρική παρακολούθησή της και στον τηλεπρογραμματισμό της από τον γιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή. Βασίζεται σε υπάρχουσες τεχνολογίες και εξαρτήματα, κάνοντας δυνατή τη γρήγορη και οικονομική προτυποποίηση του προτεινόμενου οργάνου.
Καινοτόμα συστήματα ενδοστοματικής χορήγησης φαρμάκων σε μορφή λεπτού φιλμ για κάλυψη των αναγκών ειδικών πληθυσμιακών ομάδων ασθενών – Lavipharm ΑΕ Όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην κατάποση φαρμάκων μπορεί να βρουν σωτηρία στην τεχνολογία που ανέπτυξε η εταιρεία Lavipharm και επιτρέπει την παραγωγή τους σε μορφή λεπτής μεμβράνης. Η νέα μορφή κάνει δυνατό, επίσης, τον ελεγχόμενο χρόνο διάλυσης, την ακριβή δοσολογία, την άμεση απορρόφηση από το βλεννογόνο, τη λήψη χωρίς νερό και τη δημιουργία λεπτής και διακριτής μορφής με εξαιρετική γεύση. Αναμένεται να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη σε παιδιά, ηλικιωμένους, ψυχικά ασθενείς, επιληπτικούς, καρκινοπαθείς, άτομα με στομαχικές διαταραχές, πάσχοντες από λοιμώξεις του στόματος ή φάρυγγα, ασθενείς με AIDS και άτομα που βρίσκονται σε θεραπείες που η απορρόφηση του φαρμάκου πρέπει να γίνει αποκλειστικά από το στοματικό βλεννογόνο ή υπογλώσσια.
Διαρκής επίβλεψη στη νόσο Πάρκινσον
Ολοκληρωμένο πρόγραμμα για βέλτιστη διαχείριση ασθενών με νόσο Πάρκινσον (Perform) – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Το σύστημα που δημιούργησε η ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κάνει δυνατή την επίβλεψη της κινητικής κατάστασης των ασθενών με νόσο Πάρκινσον σε διαρκή βάση, ώστε να μην χρειάζεται η συνεχής επίσκεψή τους σε νοσοκομεία. Παράλληλα, βοηθά στην εξατομίκευση της θεραπείας τους, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από την καθημερινή μέτρηση των συμπτωμάτων, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της κατάστασης της υγείας τους. Πρόκειται για ένα διεθνώς καινοτόμο σύστημα, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κάτι ανάλογο, και αποτελείται από το υποσύστημα ασθενούς και το υποσύστημα κλινικής. Το πρόγραμμα υλοποιείται εδώ και τρία χρόνια με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
1η Ιουλίου 2011- ΘΕΜΑ
PREDICT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου