Αρχική

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΕΞ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΣΕΞ…


Ήρθε το καλοκαίρι και το αίμα βράζει… Σίγουρα θέλουμε να απολαμβάνουμε το σεξ, αλλά σίγουρα δεν θέλουμε να χτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο για μια ζωή… Επειδή το να κάνουμε ελεύθερο σεξ χωρίς φόβο δεν ισχύει, καλύτερα να μάθουμε τους κινδύνους και να προφυλαχτούμε πριν να είναι πολύ αργά…

Σύμφωνα με το Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας της Ελλάδας τα σημαντικότερα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) είναι τα εξής:


τριχομοναδική κολπίτιδα
Λοιμώξεις τριχομονάδων-Βακτηριακή κολπίτιδα
Οι κολπίτιδες μπορεί να προκληθούν από μόλυνση, χημικό ερεθισμό, αλλεργία ή έλλειψη οιστρογόνων. Η σεξουαλική επαφή μπορεί να μεταδώσει τις τριχομονάδες. Οι κολπίτιδες εκδηλώνονται με αφρώδεις εκκρίσεις από τον κόλπο, τσούξιμο κατά την ούρηση και πόνο στη βουβωνική χώρα. Η κολπίτιδα θέλει άμεση ιατροφαρμακευτική αγωγή γιατί μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή της πυέλου και μακροπρόθεσμα μείωση της αναπαραγωγικότητας της γυναίκας αλλά και του άνδρα.


Χλαμύδια
Χλαμύδια
Μεταδίδεται με το κολπικό και πρωκτικό σεξ. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εκκρίσεις, τσούξιμο στην ούρηση και πόνος στην πύελο. Χορηγούνται αντιβιοτικά, γιατί αν δεν αντιμετωπιστούν οι γυναίκες μπορούν να εμφανίσουν ανεπανόρθβωτες βλάβες στις σάλπιγγες και στις ωοθήκες και οι άντρες να πάθουν μόλυνση στην ουρήθρα και στην επιδιδυμίδα.


Έρπητας γεννητικών οργάνων (HSV-2)
Έρπητας γεννητικών οργάνων (HSV-2)
Μεταδίδεται και στην περίπτωση που ο φορέας δεν έχει εμφανή συμπτώματα. Μπορεί να μεταδοθεί από μολυσμένα γεννητικά όργανα, μετά από στοματικό σεξ ή μετά από πρωκτικό σεξ, όταν υπάρχει κάποια πληγή. Ο έρπητας γεννητικών οργάνων εκδηλώνεται με εξάνθημα με φυσαλίδες στα γεννητικά όργανα, στους γλουτούς, τον πρωκτό ή το στόμα και πόνο στην ούρηση, όταν υπάρχει έξαρση λόγω σωματικού ή ψυχικού στρες. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία, υπάρχουν φάρμακα που μειώνουν τα συμπτώματα και τις εξάρσεις.


Γονόρροια
Γονόρροια (βλεννόρροια)
Μεταδίδεται με το κολπικό, πρωκτικό και στοματικό σεξ. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ασυνήθιστες εκκρίσεις, τσούξιμο στην ούρηση και πόνο στην πύελο. Οι άνδρες παθαίνουν μόλυνση στην ουρήθρα και την επιδιδυμίδα και οι γυναίκες φλεγμονή πυέλου. Η γονόρροια απαιτεί τη λήψη ειδικής αντιβίωσης και από τους δυο συντρόφους. Αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει καρδιακά νοσήματα, αρθρίτιδα και στείρωση.


Συφιλιδικά έλκη
 Σύφιλη
Η σύφιλη μεταδίδεται με το κολπικό, το πρωκτικό σεξ, από μεταγγίσεις αίματος και από τη μολυσμένη μητέρα στο έμβρυο. Εμφανίζονται ανώδυνα έλκη στα γεννητικά όργανα, στο στόμα ή στον πρωκτό και εξανθήματα στα πόδια και στα χέρια. Στα πρώτα στάδια χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά. Αν δεν αντιμετωπιστεί προκαλεί βλάβες στην καρδιά, στο νευρικό σύστημα και στον εγκέφαλο.


Κονδυλώματα
HPV-Ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (60 διαφορετικοί τύποι)
Μεταδίδεται με το κολπικό, πρωκτικό και στοματικό σεξ. Τα συμπτώματα είναι ο κνησμός, τα μικρά εξογκώματα (μυρμηγκιές) στα γεννητικά όργανα, στον πρωκτό και την ουρήθρα. Στους άνδρες μπορεί να μην υπάρχει κανένα σύμπτωμα και να είναι φορέας. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει τοπικές αλοιφές, κρυοπηξία και λέιζερ. Αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του πέους, του πρωκτού και του φάρυγγα σε στοματικό σεξ. Ακόμη και ν τα συμπτώματα θεραπευθούν ο ιός παραμένει.



Ηπατίτιδα Β
Μεταδίδεται με το κολπικό, πρωκτικό και στοματικό σεξ, αλλά και με μετάγγιση αίματος. Τα συμπτώματα είναι ναυτία, κόπωση, πυρετός, απώλεια όρεξης, κοιλιακός πόνος, διάρροια και ίκτερος. Στο 50% όσων μολύνονται δεν υπάρχουν συμπτώματα και το 10% αναπτύσσεται χρόνια ηπατίτιδα και είναι φορείς σε όλη τους τη ζωή. Στις περισσότερες περιπτώσεις σε 8 εβδομάδες έως 6 μήνες η μόλυνση θεραπεύεται. Αν αναπτυχθεί χρόνια ηπατίτιδα Β γίνονται ενέσεις ιντερφερόνης α τρεις φορές την εβδομάδα για τέσσερις μήνες. Η πρόληψη με εμβολιασμό κατά της ηπατίτιδας Β είναι η καλύτερη θεραπεία.



HIV (AIDS)
Μεταδίδεται με το κολπικό, πρωκτικό και στοματικό σεξ, με μεταγγίσεις αίματος, με τη χρήση αιχμηρών αντικειμένων και συριγγών από χρήστες ναρκωτικών και από την μολυσμένη έγκυο στο παιδί (περιγγενητικά, με το θηλασμό και με τον πλακούντα). Τα συμπτώματα στην αρχή δεν είναι έκδηλα στην αρχή για 2-12 χρόνια. Αργότερα εμφανίζονται τα συμπτώματα τα οποία μοιάζουν με τα συμπτώματα των λοιμώξεων. Η προληπτική εξέταση ελέγχου αίματος θα δείξει αν κάποιος είναι μολυσμένος. Σήμερα υπάρχουν φάρμακα που παρατείνουν το χρόνο και την ποιότητα ζωής όσων πάσχουν από AIDS. Αν δεν αντιμετωπιστεί θα οδηγήσει σε κατάρρευση του ανοσοποιητικού συστήματος και διάφορα μικρόβια, ακόμη και της φυσιολογικής χλωρίδας θα προκαλέσουν πολλές λοιμώξεις στον νοσούντα.



ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ:
  • Μην αλλάζετε συχνά ερωτικούς παρτενέρ
  • Χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό
  • Αποφύγετε να έρθετε σε επαφή με μολυσμένα αντικείμενα
  • Αν έχετε κάποια συμπτώματα αποφύγετε το σεξ και ζητήστε ιατρική βοήθεια
  • Πάρτε την θεραπεία που σας έδωσε ο γιατρός σας και ενημερώστε τους πρόσφατους σεξουαλικούς παρτενέρ σας, για να πάρουν κι αυτοί θεραπεία αν χρειαστεί.


safe sex


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου