Αρχική

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Ο κατά φαντασίαν ασθενής…

Μολιέρος  «Κατά φαντασίαν ασθενής»
Ο Μολιέρος δεν ήταν «Κατά φαντασίαν ασθενής» Μόλις τέλειωσε το έργο, αρρώστησε και πέθανε… Όταν όμως έγραφε το θεατρικό του έργο από τη μια ήθελε να εκφράσει τη δυσπιστία του προς τους γιατρούς και από την άλλη να σκιαγραφήσει την προσωπικότητα του υποχόνδριου και νοσοφοβικού.
Ένας μεγάλος αριθμός πολιτών, έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος με έναν παράλογο φόβο. Νομίζει ότι πάσχει από κάποια σοβαρή ασθένεια και θα χάσει τη ζωή του. Όλη μέρα είναι στο διαδίκτυο και ψάχνει όλα τα προβλήματα υγείας και όλες τις θεραπείες που υπάρχουν. Έχει ημικρανίες, άλγος στο στομάχι και κάθε λίγο και λιγάκι επισκέπτεται γιατρούς, οι οποίοι τον βεβαιώνουν ότι είναι απόλυτα υγιής. 

Υποχόνδριος
Οι έρευνες δείχνουν ότι ένας στους δέκα πιστεύει ότι πάσχει από κάποια σοβαρή ασθένεια και θυμώνει που όλοι οι γιατροί είναι ανίκανοι και δεν μπορούν να βρουν την ασθένειά του. Όλοι έχουμε βιώσει, ιδίως τον τελευταίο καιρό λόγω της οικονομικής κρίσης, μικρές ή μεγάλες σωματικές ενοχλήσεις.  Η ιδεοληψία του ότι κινδυνεύουμε από κάποια πάθηση είναι αποτέλεσμα μιας χρόνιας δυσαρέσκειας με το περιβάλλον ή με τις συνθήκες ζωής μας και σχετίζεται με την ανάγκη να τραβήξουμε την προσοχή, αλλά και το στρες απέναντι στην προσωπική φθορά. Η διαρκής ενασχόληση με τις ασθένειες επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητά μας, τις σχέσεις μας με τους άλλους, την απόδοση στην εργασία μας αλλά και στις υποχρεώσεις μας γενικά.


Ο Υποχόνδριος Αδόλφος Χίτλερ
Πολλοί διάσημοι ήταν ή είναι υποχόνδριοι: Ο Λέον Τολτσόι με χρόνια κόπωση και κατάθλιψη. Ο Φρανς Κάφκα που απείχε από πολλές ανθρώπινες δραστηριότητες, γιατί φοβόταν μήπως κολλήσει τα μικρόβια της πολιομυελίτιδας και της μηνιγγίτιδας. Ο Γουίνστον Τσόρτσιλ με το παραμικρό συνάχι ένιωθε ότι θα πεθάνει. Ο Αδόλφος Χίτλερ έπαιρνε 90 σκευάσματα διαφορετικά και 28 χάπια καθημερινά. Ο πιανίστας Γκλεν Γκουλντ στις συναυλίες του στη Νέα Υόρκη φορούσε γάντια και παλτό για να μην κρυώσει. Ο Γούντι Αλεν, γνωστός υποχόνδριος και ο ίδιος, πλάθει συχνά-πυκνά ιστορίες με ήρωες που φοβούνται τις ασθένειες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρωταγωνιστής του στην ταινία «Κι αν σου κάτσει;» του 2009, ένας στριμμένος Νεοϋορκέζος, πρώην φυσικός και νυν δάσκαλος στο σκάκι, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αισθάνεται άρρωστος, τρέμει τις ασθένειες και τα μικρόβια .… 

Η θεραπευτική υποστήριξη του υποχόνδριου έχει σα σκοπό να αποσπάσει την προσοχή του από αβάσιμους φόβους προκειμένου να αισθανθεί πνευματική και σωματική ανακούφιση:

Βαθιές ανάσες με τους πνεύμονες
Σε ένα ήσυχο μέρος επικεντρώνεται σε βαθιές ανάσες με τους πνεύμονες χωρίς τη συμμετοχή της κοιλιάς, για 10 λεπτά περίπου. Έτσι ενισχύει τα επίπεδα ηρεμίας, έχει καλύτερο αυτοέλεγχο και εκπαιδεύει το μυαλό του σε χαλαρές και ήρεμες σκέψεις.


Ελαφρύ τρέξιμο
Το ελαφρύ τρέξιμο τρεις φορές την εβδομάδα, αυξάνει τη ροή του αίματος στο σώμα και τους μυς και συμβάλλει στη μέγιστη λήψη οξυγόνου, με αποτέλεσμα την πνευματική διαύγεια και τη μείωση του στρες.


Πολεμικές τέχνες
Οι πολεμικές τέχνες βοηθούν, γιατί εκτονώνουν. Αυξάνουν την έκκριση ενδορφίνης που ελαττώνει το στρες και χαλαρώνει το σώμα, ευνοούν την καλή φυσική κατάσταση και φέρνουν σε αρμονία το σώμα και το πνεύμα.


Απλό περπάτημα
 Το απλό περπάτημα είναι από τα καλύτερα φάρμακα. Βοηθά στην εξάλειψη των ενοχλημάτων κι ευνοεί την ευφορία. Αν μάλιστα πάρετε και κάποιον άλλο για παρέα καταπολεμείτε και την κατάθλιψη, ευνοείτε την κοινωνικότητά σας και καταστέλλετε τον εγωκεντρισμό που είναι πηγή άγχους για τους υποχόνδριους, εκτός αν τον θέλετε μαζί μόνο από φόβο μήπως σας συμβεί κάτι….  

Πηγές 
  1. Barlow, D.H., Durand, V.M. “Abnormal Psychology: An Interactive Approach”
  2. Psyweb: “Somatoform Disorders”
  3. Βήμα Science, 10/7/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου