Αρχική

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΗ ΝΑ ΤΟ ΠΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΕ ΠΙΝΕΙ…


Το αλκοόλ επηρεάζει σοβαρά την παραγωγικότητα στην εργασία, έχει σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνία γιατί φέρνει τη βία και την εγκληματικότητα, ευθύνεται για ένα μεγάλο αριθμό τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και για ένα σωρό προβλήματα υγείας και πρόωρων θανάτων.
Ας μην ξεχνάμε και τα θετικά… Ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί, βοηθάει… Αλλά εμείς οι Έλληνες το ένα ποτηράκι το κάναμε κανάτα και τη μια κανάτα την κάναμε βαρέλι. Δεν λέω, μας αρέσει το αλκοόλ, μας κάνει και αισθανόμαστε πιο ωραία, μας κάνει κι έχουμε αυτοπεποίθηση και μας κάνει τη ζωή πιο εύκολη…

 Οι στατιστικές δεν είναι καθόλου ευχάριστες. Οι επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι ο σχετικός κίνδυνος θανάτου για όλα τα αίτια αυξάνεται στο 40% όταν πίνετε πάνω από 6 ποτά ημερησίως. Ειδικά στη Μεγάλη Βρετανία, το οινόπνευμα είναι υπεύθυνο για το 60% των αποπειρών αυτοκτονίας, για το 30% των διαζυγίων, για το 40% της οικογενειακής βίας και για το 20% των κακοποιημένων παιδιών.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής ιατρική, το όριο της εβδομαδιαίας κατανάλωσης δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 14 μονάδες για τις γυναίκες και τις 21 μονάδες για τους άντρες.
Μία μονάδα αλκοόλ είναι: 1 κουτάκι μπίρα (330ml) ή ένα ποτήρι κρασί (150 ml) ή μια δόση δυνατού ποτού τύπου ουίσκι, βότκα, ούζο (45 ml).

Αν πιούμε πάνω από δύο ποτηράκια πρέπει να ξεχάσουμε το αυτοκίνητο. Συγκέντρωση αλκοόλ άνω των 0,4%ο (60 ml ουίσκι ή 200 ml κρασί) προκαλεί εξασθένηση της μνήμης και της προσοχής, διαταραχές στην εκτέλεση λεπτών χειρισμών και ελάττωση της αντίδρασης σε αισθητήρια ερεθίσματα. Το ξενέρωμα του αλκοόλ κρατάει ώρες. Για να επανέλθουμε πρέπει να περάσουν δεκατρείς ολόκληρες ώρες...
Φυσικά την επόμενη μέρα, μετά το ξεσάλωμα στο ποτό είμαστε ένα μάτσο χάλια. Ο πονοκέφαλος, η ζάλη, η δίψα, η ανακατοσούρα στο στομάχι μας κάνουν να μετανιώνουμε για την κατάχρηση.
Αν το προηγούμενο βράδυ έχετε πιει πολύ και ξυπνάτε χάλια:
  • Πιέστε πολύ νερό, χυμούς και ισοτονικά ποτά για την αποκατάσταση των βασικών σακχάρων και των ηλεκτρολυτών.
  • Φάτε ελαφριά φαγητά και αποφύγετε τα τηγανητά και τα καρυκεύματα.
  • Πάρτε και κανά παυσίπονο για τον πονοκέφαλο, αλλά μην το παρακάνετε γιατί το συκώτι σας είναι κουρασμένο.
  • Καλό είναι να πάρετε και κανένα αντιόξινο για την καούρα στο στομάχι.
  • Ένα περπάτημα θα βοηθήσει το σώμα να αποβάλλει το αλκοόλ.
Όπως ξέρουμε η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, γι’ αυτό την επόμενη φορά:
  • Πριν την κατανάλωση αλκοόλ φάτε καλά και πιέστε πολύ νερό.
  • Μην αναμιγνύετε το κρασί, το τσίπουρο και το κονιάκ που προέρχονται από τη ζύμωση του σταφυλιού, με ουίσκι, μπύρα και ρούμι που προέρχονται από τα δημητριακά.
  • Κάντε αυτό που έκαναν οι Αρχαίοι Έλληνες. Αραιώστε το ποτό με πάγο ή νερό. Μην το αραιώνετε με ανθρακούχα ποτά και μην τρώτε γλυκά γιατί αυξάνετε την συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα. Φάτε κάτι λιπαρό καλύτερα, όπως το τυρί που καθυστερεί την απορρόφηση του αλκοόλ.
  • Αν είστε χάλια σωματικά ή ψυχικά αποφύγετε το αλκοόλ, γιατί είναι σίγουρο ότι θα πιείτε πολύ…

Αν ανήκετε στην κατηγορία των γερών ποτηριών πρέπει να πάρετε συμπληρωματικά φυλλικό οξύ, που σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών, καρκίνου του μαστού και καρκίνου του παχέος εντέρου. Η διατροφή επίσης αυτών που τα τσούζουν πρέπει να είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, γιατί το αλκοόλ μειώνει τα αποθέματα του οργανισμού. Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ είναι τα όσπρια, το αβοκάντο, τα δημητριακά, οι μπανάνες, τα πορτοκάλια και η μαγιά της μπύρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου