Αρχική

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Είναι αλήθεια ότι το μόνο πράγμα που σταματάει πραγματικά την τριχόπτωση είναι το πάτωμα;


ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ
Τριχόπτωση αποκαλείται η πτώση των μαλλιών του ανθρώπου από το τριχωτό τμήμα της κεφαλής. Μην τρελαίνεστε γιατί υπάρχει και η φυσιολογική τριχόπτωση κατά την οποία χάνονται καθημερινά κάποιες τρίχες, λόγω του γεγονότος ότι η τρίχα ανακυκλώνεται. Περί τις 100.000 με 150.000 τρίχες βρίσκονται στο τριχωτό της κεφαλής. Φυσιολογικά πέφτουν καθημερινά 50-100 τρίχες καθώς η τρίχα έχει τρεις φάσεις ζωής την αναγενή, την καταγενή και την τελογενή, κατά τις οποίες η τρίχα αντικαθίσταται και αναπτύσσεται ξανά. Υπάρχει όμως και η τριχόπτωση κατά την οποία πέφτουν περισσότερες από 100 τρίχες ημερησίως, από τις οποίες κάποιες δεν επανεμφανίζονται. Η πτώση δεν είναι σταθερή και παρουσιάζει εποχική διακύμανση.  


Τρελαθείτε, αυτή η τριχόπτωση είναι η παθολογική. Έτσι δημιουργείται αραίωση στο κεφάλι διαφόρων βαθμών (στάδια αλωπεκίας σύμφωνα με τις κλίμακες Hamilton και Ludwig) η οποία ανάλογα με το μέγεθος της αραίωσης, ονομάζεται αλωπεκία.



Οι αιτίες της τριχόπτωσης και για τα δύο φύλα είναι η γήρανση, η κληρονομικότητα, το άγχος, οι ορμονικές μεταβολές, η υπερβολική δόση φαρμάκων, δερματικές παθήσεις, μολύνσεις, λοιμώξεις, προγράμματα δίαιτας, χρήση προϊόντων με χημικά, έκθεση σε ακραίες φυσικές συνθήκες, ατμοσφαιρική μόλυνση, μολυσμένο νερό. Η ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη σε συγκεκριμένες τιμές είναι μία αιτία της πτώσης των μαλλιών καθώς εκτός των άλλων ιδιοτήτων της επηρεάζει την ανάπτυξη της τριχοφυΐας στο ανδρικό αλλά και στο γυναικείο σώμα. Επίσης έχουν σημειωθεί ως σημαντικές αιτίες τριχόπτωσης ο διαβήτης καθώς και ο καρκίνος. Επίσης οι βαφές των μαλλιών, η περμανάντ, και τα ακατάλληλα προϊόντα περιποίησης και λουσίματος μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση. Στις γυναίκες τριχόπτωση μπορεί να προκληθεί από την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση. Η τριχόπτωση εμφανίζεται και στα δύο φύλα, ανεξαρτήτως ηλικίας. Και να φανταστείτε ένα από τα πράγματα που αγαπούν περισσότερο οι άνδρες πάνω σε μια γυναίκα είναι  τα όμορφα μακριά  μαλλιά. Εντάξει κορίτσια μην πανικοβάλλεστε …Υπάρχει λύση…




Τα είδη της τριχόπτωσης είναι:
Ανδρογενετική Αλωπεκία ή φαλάκρα
Η τριχόπτωση αυτού του τύπου εμφανίζεται σε άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, συνήθως μεταξύ 20 και 50 ετών. Δημιουργεί σταδιακά διάφορες αραιώσεις στο κεφάλι, συνήθως στην εμπρόσθια γραμμή, στους κροτάφους και στο πάνω μέρος του κεφαλιού μέχρι σε βαθμό λείανσης όπου δηλαδή δεν υπάρχει καθόλου τριχοφυΐα σε συγκεκριμένα σημεία του κεφαλιού συνήθως στους κροτάφους, αλλά σε βαθμό μέχρι και όλου του κεντρικού τμήματος του κεφαλιού, αφήνοντας μαλλιά μόνο στο στεφάνι γύρω από τα αυτιά και στο πίσω μέρος του κεφαλιού.
Συχνότερα και σε μεγαλύτερο βαθμό εμφανίζεται στους άνδρες. Οφείλεται κυρίως στην επίδραση των ανδρογόνων στους θύλακες των μαλλιών και σε άτομα με γενετική προδιάθεση. Το να είσαι πολύ άνδρας τελικά έχει και μειονεκτήματα …Αυτό σημαίνει ότι οι φαλακροί είναι πολύ άνδρες; Μμμ! Μήπως εμείς οι γυναίκες να αναθεωρήσουμε κάποιες απόψεις μας και να προτιμήσουμε τους φαλακρούς;
Γυροειδής Αλωπεκία
Η τριχόπτωση είναι ασταθής και δημιουργεί τοπικές αραιώσεις 1-5 εκατοστών, όπου το δέρμα γίνεται λείο χωρίς καθόλου τρίχες. Εκτός από το κεφάλι παρόμοιες αραιώσεις μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα σημεία του σώματος.Επιτέλους αυτό το άγχος, πόσα προβλήματα δημιουργεί!!!
Καταρχήν πρέπει να γίνει ιατρικός έλεγχος για τυχόν φαρμακευτικές αγωγές, δερματοπάθειες, διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος, άγχος, λοιμώξεις ή μικρόβια που μπορεί να προκαλούν τριχόπτωση.


 
Προτείνετε εξετάσεις αίματος;

1. TSH, ελεύθερη Τ3, Τ4 , και αντισώματα του θυρεοειδούς: Για διάγνωση μιας κατάστασης του θυρεοειδούς που μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική απώλεια μαλλιών.

2. Φερριτίνη: Αυτή είναι η μορφή αποθήκευσης του σιδήρου. Η χαμηλή φεριττίνη είναι μια πολύ κοινή αιτία της απώλειας τριχών.

3. Η βιταμίνη Β12 και φολικό οξύ: Τα χαμηλά επίπεδα των θρεπτικών αυτών ουσιών μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών.

4. Ο χαλκός και ο ψευδάργυρος: Υπέρβαση στη σχέση χαλκού και ψευδάργυρου μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών.

5. Dihydrotestosterone: Τα υψηλά επίπεδα αυτής της ορμόνης σχετίζονται με την τριχόπτωση σε άνδρες και γυναίκες.

6. Προγεστερόνης και οιστραδιόλης: Τα χαμηλά επίπεδα των οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της τριχόπτωσης.

7. DHEAS και κορτιζόλης: Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης ή χαμηλή DHEAS μπορούν να συμβάλλουν στην απώλεια μαλλιών.

8. Ολικής τεστοστερόνη: Τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στις γυναίκες  μπορούν να επιταχύνουν την τριχόπτωση.

9. Βιοτίνη: Μια ανεπάρκεια της βιοτίνης μπορεί να προκαλέσει προοδευτική απώλεια μαλλιών.



Τροφές για υγιή και όμορφα μαλλιά
  • Σωστή και ισορροπημένη διατροφή, είναι ένα μυστικό. Η τρίχα αποτελείται κυρίως από κερατίνη που παράγει ο βολβός, συνθέτοντας ουσίες όπως αμινοξέα, μεταλλικά άλατα, βιταμίνες και λιπίδια, που φτάνουν μέχρι αυτόν μέσω του αίματος. Όταν όμως ο οργανισμός δεν εφοδιάζεται με τις κατάλληλες τροφές, ο βολβός αδυνατεί να παράγει αυτές τις ουσίες.
  • Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με βιταμίνες της ομάδας Β, βιταμίνη Ε, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και ακόρεστα λιπαρά οξέα που θα βρείτε στο ψάρι, στα αυγά, στο άπαχο κρέας, στα φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα, στα όσπρια, στο γάλα, στο ψωμί ολικής άλεσης, στα δημητριακά και στο ελαιόλαδο.
  • Λήψη διαφόρων βιταμινών όπως η βιοτίνη, η βιταμίνες C & E ο χαλκός, ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος  βοηθούν στην υγεία της τρίχας.
  • Μίγμα από πολυαμίνη, σπερμιδίνη, μεθιονίνη, βιταμίνη C, πολυφαινόλες, βιταμίνη Ε, παντοθενικό ασβέστιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Β6, χαλκό, φολικό οξύ και βιοτίνη είναι θαυματουργό!
  • Μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε τη λήψη βασιλικού πολτού, που εκτός από τις τονωτικές ιδιότητες που έχει για τον οργανισμό, βελτιώνει την όψη του δέρματος, δυναμώνει τα νύχια και θεωρείται ότι επιβραδύνει την τριχόπτωση. Η κατανάλωση βασιλικού πολτού δεν πρέπει να ξεπερνά το μισό γραμμάριο καθημερινά.
  • Ένα μίγμα από λυκίσκο, δεντρολίβανο, απόσταγμα από swertia japonica και silanodiol salicilate, δείχνει  να βοηθά στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης.




Περιποίηση μαλλιών
  • Προσεκτική χρήση διαφόρων προϊόντων περιποίησης μαλλιών που τα εξασθενούν και προκαλούν την πτώση τους καθώς και το προσεκτικό λούσιμο και βούρτσισμα χειρισμοί που αν γίνουν έντονοι και λαθεμένοι επίσης ταλαιπωρούν τα μαλλιά με αποτέλεσμα πάλι την σταδιακή τους πτώση.
  • Αρκετός και σωστός ύπνος που έχει ως αποτέλεσμα την σωστή συντήρηση και θρέψη και ενδυνάμωση των μαλλιών μας από τον ίδιο τον οργανισμό
  • Αποφυγή σε έκθεση των μαλλιών σε έντονες καιρικές συνθήκες όπως οι έκθεση τους σε έντονο ήλιο καθώς οι υπεριώδεις ακτίνες βλάπτουν την τρίχα, ή σε περιοχές με έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση παράγοντες που εμποδίζουν την υγιή ανάπτυξη τους προκαλώντας τους επίσης σημαντική φθορά. Εντάξει, το γνωρίζουμε το καλοκαίρι κάνει κακό στα μαλλιά…
Λάδια
  • Μία φορά τη βδομάδα, πριν το λούσιμο, κάντε απαλό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής με λάδι ελιάς για μερικά λεπτά και στη συνέχεια απλώστε το λάδι μέχρι τις άκρες. Αφήστε το να δράσει για τουλάχιστον μισή ώρα και για καλύτερο αποτέλεσμα καλύψτε τα μαλλιά με ένα σκουφάκι ή ζεστή πετσέτα, καθώς η ζέστη ενισχύει την τονωτική και θεραπευτική δράση του. Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε δαφνέλαιο, που περιέχει λιπαρά οξέα και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, το οποίο επίσης ενδείκνυται για την τόνωση των μαλλιών, επειδή προστατεύει και ενισχύει και τη δομή της τρίχας. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε μασάζ με αμυγδαλέλαιο ή λάδι αβοκάντο. Έχετε ωστόσο υπόψη ότι, αν τα μαλλιά σας είναι πολύ λιπαρά, ενδέχεται τα λάδια (και ειδικά το δαφνέλαιο) να βαρύνουν την τρίχα και να εντείνουν τη λιπαρότητα. Γι’ αυτό, φροντίστε να τα λούζετε προσεκτικά. Το μυστικό για να απαλλαγείτε πιο εύκολα από το λάδι μετά τη θεραπεία είναι να μη βρέξετε τα μαλλιά πριν βάλετε το σαμπουάν. Ρίξτε όσο σαμπουάν χρειάζεστε στην παλάμη σας, αναμείξτε το με λίγο ζεστό νερό και μετά απλώστε το στα λαδωμένα μαλλιά. Η χρήση λαδιού πριν το λούσιμο θα σας «απαλλάξει» και από τη μαλακτική κρέμα.
  • Ελαιώδες μείγμα με βάση την παραφίνη, γούνα ενυδρίδος ή βιζόν και καθαρή αλκοόλη. Εφαρμόζεται στην πάσχουσα περιοχή του κεφαλιού και, κατά τον κάτοχο της πατέντας, βοηθάει τα μαλλιά και το κεφάλι να ανακτήσουν τη φυσική τους υγεία και ισορροπία καταπολεμώντας δερματικά προβλήματα όπως ξηροδερμία, λιπαρότητα, κνησμό, πιτυρίδα, ερυθρότητα και δυναμώνοντας τα ώστε να μην πέφτουν. Η πατέντα ανήκει στον έλληνα εφευρέτη Γεώργιο Μέξη, ο οποίος έπασχε και ο ίδιος από συνδυασμό ανδρογενετικής και γυροειδούς αλωπεκίας.

Φυσικές μάσκες και τονωτικές λοσιόν
  • Ανακατέψτε ένα κεσέ γιαούρτι με έναν κρόκο αυγού και κάντε μασάζ στο κεφάλι σας. Αφήστε το μείγμα για λίγα λεπτά και ξεβγάλτε με άφθονο νερό.
  • Φτιάξτε ένα διάλυμα που θα αποτελείται από 1 φλιτζάνι του ελληνικού μέλι (το οποίο θα έχετε πρώτα ζεστάνει για να ρευστοποιηθεί) και 4 κούπες ζεστό νερό. Απλώστε τη λοσιόν στα μαλλιά μετά το λούσιμο και αφήστε τη να δράσει για περίπου 20 λεπτά. Ξεβγάλτε με άφθονο νερό.
  • Φτιάξτε 100 γρ. αφέψημα από χαμομήλι που είναι γνωστό για τις μαλακτικές του ιδιότητες και ανακατέψτε το με 200 γρ. άχρωμη χένα σε μορφή σκόνης, 4 κουταλιές ελαιόλαδο (αν τα μαλλιά σας είναι πολύ λιπαρά, μειώστε τις σε δύο) και 1 κρόκο αυγού. Απλώστε την παχύρρευστη μάσκα στα μαλλιά σας πριν το λούσιμο και αφήστε τη να δράσει για περίπου μισή ώρα.
  • Λοσιόν της οποίας τα συστατικά είναι φυτικά, λυκίσκος, δεντρολίβανο swertia japonica και siladiol salicitate σε αλκοολούχο ή υδροαλκοολούχο μέσο με βιταμίνες, χρώμα και άρωμα.. Η εταιρία που κατέθεσε την πατέντα υποστηρίζει πως το μίγμα καταπολεμά την τριχόπτωση, βοηθάει στην ανάπτυξη τριχών και επιτυγχάνει μείωση του σμήγματος, πιτυρίδας.

ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ
Ylang-ylang:
Θεωρείται ότι δρα κατά της τριχόπτωσης.
Πατσουλί: Θεωρείται θαυμάσιο τονωτικό τόσο για την επιδερμίδα όσο και για τα μαλλιά.
Θυμάρι: Περιορίζει την τριχόπτωση και την πιτυρίδα στα λιπαρά μαλλιά.
Δεντρολίβανο: Γνωστό για τις τονωτικές του ιδιότητες στα αδύναμα μαλλιά.
Λεμόνι: Προσθέτει λάμψη στα φυσικά και στα βαμμένα μαλλιά.
Αγριοκυπάρισσο: Είναι αντισηπτικό και ρυθμιστικό της λιπαρότητας.
Φασκόμηλο: Από τα πιο γνωστά τονωτικά των μαλλιών.


  • Αναμείξτε 2 σταγόνες ylang-ylang και 2 σταγόνες δεντρολίβανο σε αμυγδαλέλαιο, προσθέστε και λίγο σιτέλαιο στο μείγμα και κάντε μασάζ στο κεφάλι.
  • Προσθέστε στο σαμπουάν σας 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο θυμάρι και 5 σταγόνες tea tree oil.
  • Προσθέστε σε δαφνέλαιο 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο και 10 σταγόνες λεμόνι και αφού κάνετε μασάζ στο κεφάλι, αφήστε το να δράσει για μερικά λεπτά.
  • Για τόνωση σε αδύνατα μαλλιά με τριχόπτωση, προσθέστε στο σαμπουάν σας 8 σταγόνες φασκόμηλο.
  • Για την τριχόπτωση, μπορείτε επίσης να αναμείξετε σε 20 ml αμυγδαλέλαιο 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο δενδρολίβανο και 5 σταγόνες πιπερόριζα.



Συνταγές για κάθε τύπο μαλλιών
Oι διαφορετικοί τύποι μαλλιών απαιτούν και διαφορετική φροντίδα. Τα μείγματα που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να έχετε όμορφα και υγιή μαλλιά. Χρησιμοποιήστε κάθε φορά ως βάση 20 ml αμυγδαλέλαιο και προσθέστε τις απαιτούμενες σταγόνες αιθέριων ελαίων για να κάνετε μασάζ.
Για ξηρά μαλλιά: Προσθέστε 3 σταγόνες τριαντάφυλλο και 7 σανταλόξυλο.
Για λιπαρά μαλλιά: Προσθέστε 4 σταγόνες άρκευθο και 6 πετιγκρέιν. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε στο σαμπουάν σας 10 σταγόνες αγριοκυπάρισσο.
Για κανονικά μαλλιά: Προσθέστε 4 σταγόνες λιβάνι και 6 πορτοκάλι.
Για θαμπά μαλλιά: Προσθέστε 4 σταγόνες πατσουλί και 6 παλμαρόζα. Εναλλακτικά, προσθέστε σε 20 ml δαφνέλαιο 30 σταγόνες λεμόνι.
Για πιτυρίδα: Προσθέστε 4 σταγόνες μελαλεύκα και 6 γεράνι. 


Τι να αποφεύγετε:
  • Το σφιχτό δέσιμο των μαλλιών σας, γιατί με τον καιρό αδυνατίζει η τρίχα.
  • Το κάπνισμα.
  • Το άγχος.
  • Το καθημερινό στέγνωμα με πιστολάκι.
  • Τη συχνή χρήση χημικών βαφών που καταπονούν τα μαλλιά. 

Φάρμακα για την τριχόπτωση
  • Η μινοξιδίλη είναι φάρμακο για την αντιμετώπιση της υπέρτασης και η φιναστερίδη για την αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη. Η μινοξιδίλη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση τόσο της τριχόπτωσης όσο και της αραίωσης των μαλλιών. 
  • Η φιναστερίδη μπλοκάρει την παραγωγή των ανδρικών σεξουαλικών ορμονών οι οποίες είναι μία από τις αιτίες της ανδρογενετικής αλωπεκίας. Η θεραπεία με αντιανδρογόνα επιβραδύνει την εξέλιξη της ανδρογενετικής αλωπεκία.
  • Alpharegul. Κατά τον κάτοχο της πατέντας, οι κάψουλες alpharegul έχουν παρόμοια δράση με αυτή της φιναστερίδης, ρυθμίζοντας την ορμόνη 5-alpha αναγωγάση (reductase). Η ευρεσιτεχνία ανήκει στον καθηγητή-φαρμακοποιό Marc Schwaller.
Μεταμόσχευση μαλλιών, η οποία είναι μία χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αποσπώνται τρίχες από συνήθως το πίσω μέρος του κεφαλιού και εμφυτεύονται σε φαλακρά ή αραιά σημεία του. (Άμεσο και αποτελεσματικό)
Επιστήµονες δηµιούργησαν... κατά λάθος χηµική ουσία που ίσως αποδειχτεί πολύτιµη στη θεραπεία της τριχόπτωσης. Το φάρµακο αυτό, δηλαδή η χηµική ουσία αστρεσίνη - Β, µπορεί  να κάνει τις τρίχες να φυτρώνουν ξανά και τότε µέσα στην επόµενη πενταετία το πρόβληµα της φαλάκρας που αλλάζει την όψη στα 2/3 των αντρών παγκοσµίως ίσως να εξαλειφθεί. Η συμπτωματική ανακάλυψη, που δηµοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Plos ONE», έγινε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες. Οι ειδικοί, µε επικεφαλής τον δρα Μίλιον Μουλουγκέτα, πραγµατοποιούσαν εργαστηριακά πειράµατα για να διαπιστώσουν τις επιπτώσεις που έχει το στρες στα έντερα των ποντικιών. Τα πειραµατόζωα ήταν άτριχα στο κεφάλι και το σώµα τους και όταν οι ειδικοί τούς χορήγησαν την ουσία αστρεσίνη - Β, τότε αυτά άρχισαν να βγάζουν τρίχωµα και µάλιστα µε γρήγορο ρυθµό. Η συγκεκριµένη ουσία χορηγήθηκε στα ποντίκια µε σκοπό να µπλοκάρει την εκλυτική ορµόνη της κορτικοτροφίνης (CRH) που προκαλεί το στρες και συνδέεται µε τηντριχόπτωση. Η αστρεσίνη - Β χορηγήθηκε σε ενέσιµη µορφή από µία φορά επί πέντε µέρες και αποδείχτηκε αρκετή για να ενεργοποιήσει τον µηχανισµό τριχοφυΐας. Τα ποντίκια διατήρησαν το καινούργιο τους τρίχωµα µέχρι και τέσσερις µήνες.
Η αστρεσίνη - Β θα µπορούσε ν’ ανοίξει νέους δρόµους στη θεραπεία της ανθρώπινης τριχόπτωσης και ειδικά στους ανθρώπους στουςοποίους προκαλείται από χρόνιο άγχος και γήρανση. Προς το παρόν, όµως, γεγονός παραµένει ότι η αστρεσίνη - Β, την οποία παρήγαγε το Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών Salk στην Καλιφόρνια, δοκιµάστηκε µόνο σε ποντίκια τα οποία είχαν υποστεί γενετική τροποποίηση, ώστε να παράγουν µεγάλες ποσότητες ορµονών του στρες και κατ’ επέκταση να γερνούν πιο γρήγορα χάνοντας το τρίχωµά τους.


Γράφει η
MD, PhD ΜΑΛΛΙΟΥ ΣΑΒΒΟΥΛΑ
ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ – ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ
Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Μαστολογικής Εταιρείας
PREDICΤ



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. http://www.mayoclinic.com/health/hair-loss/DS00278
  2. Whiting DA (2006). Disorders of hair. In DC Dale, DD Federman, eds., ACP Medicine, section 2, chap. 13. New York: WebMD.
  3. Habif TB, et al. (2005). Hair and nail diseases. In Skin Disease: Diagnosis and Treatment, 2nd ed., pp. 516–541. Philadelphia: Elsevier Mosby.
  4. http://ghr.nlm.nih.gov/condition/androgenetic-alopecia
  5. Olsen EA, Whiting D, Bergfeld W, Miller J, Hordinsky M, Wanser R, Zhang P, Kohut BSO A multicenter, randomized, placebo-controlled, double-blind clinical trial of a novel formulation of 5% minoxidil topical foam versus placebo in the treatment of androgenetic alopecia in men.J Am Acad Dermatol. 2007;57(5):767
  6. Price VH, Roberts JL, Hordinsky M, Olsen EA, Savin R, Bergfeld W, Fiedler V, Lucky A, Whiting DA, Pappas F, Culbertson J, Kotey P, Meehan A, Waldstreicher J
  7. SO, Lack of efficacy of finasteride in postmenopausal women with androgenetic alopecia.AUJ Am Acad Dermatol. 2000;43(5 Pt 1):768.
  8. Springer K, et al. (2003). Common hair loss disorder. American Family Physician, 68(1): 93–102.
  9. MacDonald Hull SP, et al. (2003). Guidelines for the management of alopecia areata. British Journal of Dermatology, 149: 692–699.
  10. Happle R. Trichotemnomania: obsessive-compulsive habit of cutting or shaving the hair. J Am Acad Dermatol. 2005 Jan;52(1):157-9. PMID: 15627101

1 σχόλιο:

  1. Σας ευχαριστούμε πολύ για το άρθρο σας. Προσωπικά δεν έχω διαβάσει άλλο άρθρο με τόσες πληροφορίες. Συγχαρητήρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή