Αρχική

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Ο Καρκίνος του Μαστού θεραπεύεται



Ο Καρκίνος του Μαστού θεραπεύεται, αν διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο. Ετήσια μαστογραφία, κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό και μηνιαία αυτοεξέταση, συμβάλλουν στην έγκαιρη διάγνωση.


 Παράγοντες κινδύνου καρκίνου του μαστού
Ηλικία: Ο κίνδυνος ανάπτυξης Καρκίνου του Μαστού αυξάνεται με την ηλικία
Οικογενειακό ιστορικό Καρκίνου του Μαστού: Οι γυναίκες που έχουν μία πρώτου βαθμού συγγενή (μητέρα, αδερφή, κόρη) με καρκίνο του μαστού έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο. Εάν έχουν περισσότερες από μία συγγενείς πρώτου βαθμού με καρκίνο του μαστού ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμη περισσότερο.
Γενετική προδιάθεση: Οι μεταλλάξεις γονιδίων αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης Καρκίνου του Μαστού.
Οι γυναίκες που είχαν την πρώτη περίοδο πριν από την ηλικία των 12 ετών ή είχαν την εμμηνόπαυση μετά τα 50 τους χρόνια.
Γυναίκες που είχαν την πρώτη τους εγκυμοσύνη μετά από την ηλικία των 30 ετών ή που δεν είχαν ποτέ τελειόμηνη εγκυμοσύνη.
Η μακροχρόνια χορήγηση οιστρογόνων είτε ως αντισυλληπτικών ή ως θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.
Ο τρόπος ζωής όπως η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης και η κατανάλωση οινοπνεύματος.
Η έκθεση σε υψηλές δόσεις ακτινοβολίας είτε για θεραπευτικούς ή διαγνωστικούς λόγους.


ψηφιακή μαστογραφία σε σύγκριση με αναλογική μαστογραφία

Μαστογραφία
Η μαστογραφία αποτελεί μια διαγνωστική εφαρμογή των ακτίνων Χ, για την απεικόνιση της μορφολογίας, της δομής και των παθολογικών αλλοιώσεων του μαστού. Παίζει πρωταρχικό ρόλο στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού καθώς μπορεί να αναδείξει αλλαγές στη μορφολογία του μαστού σε προκλινικό στάδιο όταν το μέγεθος του όγκου είναι πολύ μικρό και δεν είναι δυνατή η ψηλάφησή του. Η Ψηφιακή Μαστογραφία είναι τεχνολογική καινοτομία και μετεξέλιξη της συμβατικής μαστογραφίας χωρίς χρήση φιλμ. Αποτελεί μέθοδο εξέτασης των μαστών με χρήση πολύ χαμηλής δόσης ακτινοβολίας. Γίνεται όπως και η κλασσική, η εικόνα όμως που λαμβάνεται δεν αποτυπώνεται αμέσως σε φιλμ, αλλά είναι ηλεκτρονική και μέσω ειδικών συστημάτων προωθείται σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Εκεί υφίσταται βελτιστοποίηση μέσω προγραμμάτων επεξεργασίας ιατρικής εικόνας για την διόρθωση της αμαύρωσης και της σκιαγραφικής αντίθεσης και ακολούθως εκτυπώνεται σε ειδικό φιλμ μέσω laser camera. Έτσι η εικόνα αρχειοθετείται σε ψηφιακό δίσκο από όπου χρησιμοποιείται για συγκριτική μελέτη ή για επανεκτύπωση, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα ηλεκτρονικής ταχυδρόμησης για δεύτερη γνώμη.
Η Ψηφιακή μαστογραφία έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι της συμβατικής. Πρωταρχικό αποτελεί η δυνατότητα ρύθμισης της ποιότητας της εικόνας μέσω της χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η διαδικασία αυτή προσφέρει σημαντικά αυξημένη ανιχνευτική ικανότητα μικρών όγκων για όλες τις γυναίκες ειδικότερα όμως για εκείνες που έχουν μαστούς με αυξημένη πυκνότητα στη μαστογραφία (ινοκυστική μαστοπάθεια) για γυναίκες ηλικίας κάτω των 50 ετών και για γυναίκες προ ή περιεμμηνοπαυσιακές. Με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας έχει γίνει εφικτή μείωση της δόσης ακτινοβολίας κατά 25-50% συγκρινόμενη με τη συμβατική. Αν κανείς λάβει υπόψη τη δυνατότητα να αποφεύγονται επαναλήψεις, μέσω της διόρθωσης της εικόνας στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και όχι με συμπληρωματική λήψη στο μαστό, η μείωση της δόσης που επιτυγχάνεται είναι στην πραγματικότητα ακόμη μεγαλύτερη.


Ο συνδυασμός της ψηφιακής μαστογραφίας με τρισδιάστατο υπερηχογράφημα μαστών μπορεί να ανακαλύψει το 99% των καρκίνων και μάλιστα σε υποκλινικό στάδιο στο μέγεθος λίγων χιλιοστών. Ο έλεγχος αυτός πρέπει να είναι ετήσιος σε ηλικίες άνω των 40 ετών, ενώ για ηλικίες κάτω των 40 συνιστάται ετήσιο υπερηχογράφημα και μια μαστογραφία αναφοράς στα 35 έτη.

Η αυτοψηλάφηση του μαστού
Η αυτοψηλάφηση του μαστού είναι πολύ εύκολη και βοηθάει πολύ στην έγκαιρη διάγνωση των ασθενειών του μαστού. Πρέπει να γίνεται μηνιαίως και κατά προτίμηση μια εβδομάδα περίπου μετά την έμμηνο ρύση.


Σηκώστε το δεξί σας χέρι, ψηλαφίστε για εξογκώματα πάνω και κάτω από την άρθρωση και γύρω από την δεξιά μασχάλη. Με τα δάχτυλά σας οριζόντια ελέγξτε όλη την περιοχή του δεξιού μαστού. Επαναλάβετε όλα τα βήματα για να ελέγξετε τον αριστερό μαστό.
Μετά ξαπλώστε ανάσκελα, με ένα μαξιλάρι κάτω από τον δεξιό σας ώμο. Με τα τρία μεσαία σας δάκτυλα εξετάστε το μαστό σας, κάνοντας κυκλικές κινήσεις και ασκώντας πίεση στο μαστό σας. Ψηλαφίστε για εξογκώματα ή ανωμαλίες στην υφή.

Πιέστε προσεκτικά τις θηλές και ψηλαφίστε για σκασίματα, αιματώματα ή οποιαδήποτε αλλαγή στο σχήμα. 



Σε όρθια θέση μπροστά στον καθρέφτη προσέξτε για οποιαδήποτε αλλαγή στους μαστούς σας. Σταθείτε όρθια με τα χέρια στο πλάι και ελέγξτε για ζαρώματα ή αλλοιώσεις στην υφή ή το χρώμα του δέρματος. Ελέγξτε τις θηλές για σκασίματα ή ροή υγρών. Επαναλάβετε τον έλεγχο με τα χέρια πάνω από το κεφάλι, με τα χέρια στους γοφούς πιέζοντας σταθερά ώστε να είναι σφικτοί οι μύες των μαστών και τέλος σκύβοντας μπροστά με τα χέρια στη μέση.

Γράφει η
MD, PhD ΜΑΛΛΙΟΥ ΣΑΒΒΟΥΛΑ
ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ – ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ
Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Μαστολογικής Εταιρείας
PREDICT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου