Αρχική

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Ογκοπλαστική χειρουργική του μαστού


Ογκοπλαστική Χειρουργική του μαστού είναι ο συνδυασμός των καλύτερων και πιο πρόσφατων τεχνικών της πλαστικής χειρουργικής και της χειρουργικής επέμβασης για τον καρκίνο του μαστού. Στόχος της είναι να παρέχει το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα με την βέλτιστη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

 Η διαχείριση της θεραπείας του καρκίνου του μαστού έχει αλλάξει σημαντικά κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια. Έχουν βελτιωθεί οι τεχνικές ανίχνευσης της νόσου, χρησιμοποιείται η καλύτερη επικουρική θεραπευτική επιλογή και εφαρμόζονται σύγχρονες χειρουργικές πρακτικές με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη μείωση της θνησιμότητας και μεγάλη βελτίωση της επιβίωσης.
Η τάση αυτή ενδέχεται να συνεχιστεί καθώς βελτιώνεται και η διεπιστημονική προσέγγιση στην φροντίδα ασθενών, στην έγκαιρη διάγνωση, στην επιβίωση και στην ποιότητα ζωής. Η πιο ολιστική προσέγγιση έχει οδηγήσει στην προσαρμοσμένη και εξατομικευμένη χειρουργική που δίνει καλύτερα αποτελέσματα κι επιτρέπει την καλύτερη επούλωση των χειρουργικών τραυμάτων μετά από την μαστεκτομή.

 Και η ασθενής αλλά και ο γιατρός επιθυμούν το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα που έχει και ψυχολογικό αντίκτυπο, αλλά επιθυμούν και την ασφαλή αφαίρεση του καρκινωματώδους ιστού. Το σύνηθες είναι η εκτομή του καρκίνου του μαστού και στη συνέχεια η αποκατάσταση αμέσως ή σε μεταγενέστερο χρόνο από έναν πλαστικό χειρουργό, που δεν θα έχει καμία σχέση με το χειρουργό που χειρουργεί τον καρκίνο.

 Στην ογκοπλαστική ο ίδιος χειρουργός εκπαιδεύεται στην εκτομή του καρκίνου, στη βιοψία του φρουρού λεμφαδένα, στη συντηρητική χειρουργική του μαστού αλλά και στην πλαστική αποκατάσταση. Το αποτέλεσμα είναι ο συνδυασμός της προσεκτικής εκρίζωσης του καρκίνου και της άψογης ανασυγκρότησης του μαστού με μια επέμβαση και με τις καλύτερες αισθητικές τεχνικές. 


Κάθε ασθενής με καρκίνο του μαστού πρέπει να υποβάλλεται πριν την ογκοπλαστική σε «τριπλή εκτίμηση". Αυτή η τριπλή εκτίμηση περιλαμβάνει λεπτομερές ιατρικό ιστορικό, φυσική εξέταση και απεικόνιση του μαστού με μαστογραφία, υπερηχογράφημα και μαγνητική τομογραφία εάν απαιτείται, και βιοψία της ύποπτης περιοχής του μαστού. Κάθε κλινική του μαστού πρέπει να έχει χειρουργούς εκπαιδευμένους στην ογκοπλαστική χειρουργική.


 


Γράφει η
Σαββούλα Μάλλιου MD, PhD
Παθολόγος-Όγκολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Γ.Γ.Ελληνικής Μαστολογικής Εταιρείας


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  1. Romics L, Weiler-Mithoff E, Cooke TG, George WD [Oncoplastic approach in breast cancer surgery--a new challenge for the future breast surgeon?]Magy Seb. 2008 Feb;61(1):5-11. PMID:18296278 [PubMed - indexed for MEDLINE].

  2. Rainsbury RM, MacNeill F. Surgery for breast cancer: Oncoplastic surgery is promising. BMJ. 2009;338:b1743.

  3.  Losken A, Nahabedian MY. Oncoplastic breast surgery: Past, present and future in the United States. Plast Reconstr Surg. 2009;124:969–972.
  4. Spear SL. Oncoplastic surgery. Plast Reconstr Surg. 2009;124:993–994.




Τo άρθρo αυτό είναι πνευματική ιδιοκτησία της Σαββούλας Μάλλιου. Απαγορεύεται η αντιγραφή, η δημοσίευση, η αναπαραγωγή ή η μετάδοση του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια της συγγραφέως. Copyright Σάββη Μάλλιου® All rights reserved.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου