Ο Άνηθος ή Anethum graveolens είναι φυτό της οικογένειας
των Σκιαδοφόρων (Umbelliferae), των
Angiospermae Dicotylidones. Είναι ιθαγενές, μονοετές φυτό των Μεσογειακών χωρών
και της νότιας Ρωσίας.
Το ύψος του φτάνει τα
80 εκατοστά, ο βλαστός του είναι κοίλος και γραμμωτός, η ρίζα γογγυλώδης, τα
φύλλα του πτερωτά νηματοειδή. Είναι καλλιεργούμενο
φυτό.
Ο άνηθος ήταν γνωστός
στην Αρχαία Ελλάδα με το ίδιο όνομα. Έχει γεύση και άρωμα που θυμίζει
γλυκάνισο και χρησιμοποιείται, ως μυρωδικό, κυρίως στην κουζίνα, σε σαλάτες, σούπες, διάφορες σάλτσες και
αλλού.
Από τα άνθη του
παρασκεύαζαν άρωμα, ενώ το πρόσθεταν σε διάφορα κρασιά που είχαν την ονομασία
ανηθίτης οίνος.
Ακόμα, στεφάνωναν
τους νικητές με ανθισμένα κλαδιά άνηθου, και με το αιθέριο έλαιο των καρπών του
άλειφαν το σώμα τους οι αθλητές, γιατί το θεωρούσαν χαλαρωτικό και τονωτικό των
μυών.
Σε έγχυμα, με 2-3
σπόρους ανά 300γρ. νερό είναι διουρητικό, αλλά χρησιμοποιείται, επίσης, για
τους εμετούς, τον παρατεινόμενο λόξυγκα, τους κολικούς των εντέρων, τους
στομαχικούς πόνους και τις αϋπνίες.
Προσοχή! Πρέπει να
αποφεύγεται η μεγάλη κατανάλωση εγχύματος άνηθου, γιατί μπορεί να προκαλέσει
καταρράκτη και τύφλωση.
Βιβλιογραφία
Φυτά της Κρήτης,
Αντώνης Αλιμπέρτης, Εκδ. MYSTIS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου