Αρχική

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Μιτοχονδριακές παθήσεις


Η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας αποφάσισε πλέον ότι θα στηρίξει και θα επιτρέψει την πρακτική της δημιουργίας εμβρύων από τρείς-«γονείς»  με στόχο να «προληφθούν οι γεννήσεις παιδιών με μιτοχονδριακές παθήσεις».
Η επικεφαλής του Ιατρικού Τμήματος της Βρετανικής κυβέρνησης,  Καθηγήτρια Dame Sally Davies, δήλωσε: «Οι επιστήμονες ανέπτυξαν εξαιρετικά καινοτόμες νέες διαδικασίες οι οποίες θα μπορούσαν να σταματήσουν τη μεταβίβαση των συγκεκριμένων παθήσεων, γεμίζοντας με ελπίδα πολλές οικογένειες που επιζητούν την πρόληψη της κληρονόμησης των γενετικών παθήσεων στα μελλοντικά τέκνα τους. Το πλέον ορθό είναι να προσπαθήσουμε να εισάγουμε τη συγκεκριμένη θεραπεία όσο συντομότερα γίνεται για να σωθούν ζωές»
Η  συχνότητα των μιτοχονδριακών παθήσεων σε ετήσια βάση είναι 1 στα 6.500 μωρά – περίπου 200 μωρά κατ΄έτος στη Βρετανία. Ενώ ορισμένα από τα παιδιά που πάσχουν από αυτές τις παθήσεις νοσούν με πολύ έντονα συμπτώματα, άλλα παιδιά καταφέρνουν να ζήσουν λειτουργικές ζωές με πολύ λίγα συμπτώματα.
Τα μιτοχόνδρια είναι οι μικροσκοπικοί βιολογικοί “σταθμοί ενέργειας” του οργανισμού μας, που δίνουν στο σώμα μας την ενέργεια που χρειάζεται. Αυτοί οι «σταθμοί» περνάνε από τη μητέρα στο παιδί μέσω του ωαρίου της. Εάν, όμως, τα μιτοχόνδρια της μητέρας είναι ελαττωματικά, τότε το παιδί που θα τα κληρονομήσει θα παρουσιάσει σταδιακά μυϊκή αδυναμία, απώλεια όρασης, καρδιακή ανεπάρκεια και ίσως, τελικά, να οδηγηθεί στον θάνατο. Αυτό ακριβώς εκτιμάται ότι συμβαίνει σε ένα ανά 6.500 μωρά.
Η έρευνα που αναπτύσσεται στη Βρετανία δείχνει ότι η χρήση υγιών μιτοχονδρίων από ένα ωάριο δότριας μπορεί να αποτρέψει τέτοιου είδους ασθένειες. Αυτό, βεβαίως, θα έχει ως αποτέλεσμα να γεννηθούν βρέφη που θα έχουν DNA από τους δύο γονείς, αλλά και ένα μικρό ποσό DNA από ένα τρίτο δότη.
Υπάρχουν και πολλοί που αντιδρούν... στην ευγονική...
Βιβλιογραφία
sciencetimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου