Αρχική

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Βραδινό φαγητό


Σε πολλές περιπτώσεις, όπως σε γιορτές, κοινωνικές εκδηλώσεις ή και στην καθημερινότητα, αναγκαστικά το κύριο γεύμα μας γίνεται το βραδινό.
Είναι όμως καλό να τρώμε το βράδυ;
Η απάντηση είναι ότι δεν πειράζει να τρώμε τα βράδια, αρκεί να προσέχουμε την ποσότητα και την ποιότητα φαγητού.
Συμβουλές για το βραδινό γεύμα:
-Μην πάτε σε ένα τραπέζι πολύ πεινασμένοι. Αν πεινάτε πολύ, θα φάτε πολύ και θα πάρετε πολλές θερμίδες. Καλύτερα 2-3 ώρες πριν το φαγητό φάτε κάτι απλό, όπως 2-3 αποξηραμένα φρούτα που θα σας δώσουν ενέργεια, θα κρατήσουν ενεργό το μεταβολισμό και θα σας αποτρέψουν από την βραδινή υπερφαγία.
-Ξεκινήστε τη μέρα με ένα καλό πρωινό. Έτσι δεν θα τσιμπολογείτε όλη την ημέρα περιμένοντας να έρθει η ώρα του βραδινού φαγητού.
-Αν κατά τη διάρκεια ημέρας έχετε φάει πολύ δεν πρέπει με τίποτε να φάτε βραδινό. Καλύτερα μείνετε σπίτι και φάτε ένα γιαούρτι με μέλι ή ένα φρούτο.
-Πίνετε πολύ νερό όλη την ημέρα. Έτσι ενυδατώνετε τον οργανισμό σας, δημιουργείτε ένα αίσθημα κορεσμού και δεν τσιμπολογείτε συνέχεια μέχρι να φτάσει η ώρα του φαγητού.
-Αν πάτε σε εστιατόριο... Μην διστάσετε να ρωτήσετε τι περιέχει το πιάτο σας. Αντικαταστήσετε τις τηγανητές πατάτες με ψητά ή βραστά λαχανικά, το dressing με λαδόξιδο και το λευκό ψωμί με μαύρο. Μην πιείτε με τίποτε αναψυκτικό. Καλύτερο είναι το μεταλλικό νερό ή η σόδα με λεμόνι. 1-2 ποτηράκια κρασί ή μια μπύρα για το καλό επιτρέπονται. Στην υγειά σας...
-Μην τρώτε λιπαρά και δύσπεπτα φαγητά το βράδυ. Τα λιπαρά φαγητά και αυτά με σάλτσες, τυριά και κρέμα γάλακτος ή τα τηγανητά είναι δύσπεπτα και θα ταλαιπωρήσουν το στομάχι σας. Επιλέξτε μια μικρή ποσότητα από άπαχο κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι και συνοδέψτε το με λίγο ρύζι ή πουρέ πατάτας ή ψητά ή βραστά λαχανικά.
-Χρησιμοποιήστε μικρό πιάτο αντί για μεγάλο. Έτσι οι ποσότητες που θα καταναλώσετε θα είναι μικρότερες. Αν φάτε από μπουφέ να είστε ποιοτικοί στις επιλογές σας και όχι ποσοτικοί.
-Τρώτε αργά. Δώστε έμφαση στην κουβέντα με τους φίλους και όχι στο φαγητό. Επίσης, σταματήστε να τρώτε όταν ακόμη πεινάτε. Θα δείτε ότι μετά από 15 λεπτά θα νιώθετε χορτασμένοι. Αυτό συμβαίνει γιατί τόση ώρα χρειάζεται για να σταλθεί το σήμα στον εγκέφαλο.
-Αποφύγετε το γλυκό μετά το φαγητό. Θα επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με περιττές θερμίδες που θα μετατραπεί σε λίπος. Αν θέλετε όμως να φάτε κάτι οπωσδήποτε φάτε άπαχο γιαούρτι με φρούτα και μέλι.
-Αν παραστρατήσετε για 1 φορά δεν χάλασε ο κόσμος. Την επόμενη φροντίστε να είστε προσεκτικοί!
Βιβλιογραφία
Ευεξία, CPW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου