Αρχική

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Λέιζερ για διάγνωση στον καρκίνο του μαστού


Λέιζερ θα κάνει διάγνωση στον καρκίνο του μαστού
Η νέα μέθοδος αναμένεται να σώσει εκατομμύρια γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο από την ταλαιπωρία και το άγχος που συνεπάγεται η χρονοβόρος αναμονή της τελικής διάγνωσης, καθώς και τα συστήματα υγείας από περιττά κόστη που συνδέονται με άχρηστες βιοψίες. Επίσης, από πολλούς επιστήμονες, δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο διασποράς των καρκινικών κυττάρων κατά τη βιοψία. 
Πολλές «περιττές» βιοψίες
Σήμερα οι γυναίκες υποβάλλονται σε υπερήχους στους μαστούς ή σε μαστογραφία και αν τα αποτελέσματα δεν είναι φυσιολογικά τότε υποβάλλονται, συνήθως σε βιοψία, κατά την οποία λαμβάνεται δείγμα κυττάρων με μια λεπτή βελόνα από τον μαστό. Ωστόσο, ποσοστό ως και 90% αυτών των βιοψιών δίνουν τελικώς αρνητικό αποτέλεσμα, αλλά και η εξέταση του δείγματος που γίνεται από τους παθολογοανατόμους, πολλές φορές έχει υποκειμενικά στοιχεία και η διάγνωση δεν είναι πάντα σωστή.
Η νέα τεχνική που αναπτύχθηκε από ειδικούς του Συμβουλίου Επιστήμης και Τεχνολογιών στο Οξφορντσάιρ βασίζεται στη χρήση λέιζερ για την ανίχνευση επικίνδυνων αλλαγών στον ιστό του μαστού. Το λέιζερ «σαρώνει» τον μαστό χωρίς να «σπάει» το δέρμα, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail».
Η μέθοδος του λέιζερ θα μπορεί να διεξάγεται ταυτοχρόνως με τη μαστογραφία σώζοντας τις γυναίκες από χρόνο αναμονής και άγχος.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας οι ειδικοί στοχεύουν με το λέιζερ μια περιοχή του μαστού και αναλύουν το φως που ανακλάται - η χημική σύσταση του ιστού επιδρά στην «υπογραφή» του φωτός, για παράδειγμα οι κακοήθεις όγκοι έχουν διαφορετική «υπογραφή φωτός» σε σύγκριση με τους καλοήθεις.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι πειράματα που διεξήχθησαν σε ιστούς χοίρου έδωσαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα και αναμένεται τώρα να ξεκινήσουν πειράματα σε ανθρώπινους ιστούς του μαστού. Ωστόσο εκτιμάται ότι θα παρέλθει, περίπου μια δεκαετία, προτού το τεστ αποδειχθεί ακριβές, αλλά και ασφαλές σε βαθμό τέτοιο,ώστε να χρησιμοποιηθεί ευρέως στην κλινική πράξη και να εισαχθεί στα νοσοκομεία.
Βιβλιογραφία
dailymail.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου