Αρχική

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Υγεία του ανοσοποιητικού


Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί την άμυνα του οργανισμού έναντι των παθογόνων μικροργανισμών, αλλά και έναντι καρκινικών παραγόντων και περιλαμβάνει ένα άκρως οργανωμένο δίκτυο εξειδικευμένων κυττάρων.
Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή, ενώ μια ευρεία γκάμα θρεπτικών συστατικών είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη και την ενίσχυση της σωστής λειτουργίας του.
Τα κύτταρα και τα όργανα κινδυνεύουν από οξειδωτικές βλάβες που προκαλούνται από τις τοξίνες και το περιβάλλον.
Σε κίνδυνο για οξειδωτικές βλάβες βρίσκονται οι καπνιστές, τα άτομα που κάνουν έντονη σωματική άσκηση, οι κάτοικοι της πόλης και όσοι δεν ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή.
Τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία της άμυνας του οργανισμού:
-Σκόρδο: Κατάλληλο για όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό για προστασία από κρυολόγημα, γρίπη και καρκίνο. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και την ανοσολογική απόκριση. Επίσης, ενισχύει το κυκλοφορικό σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων, διατηρεί τη χοληστερόλη σε καλά επίπεδα  και συμβάλλει στην αποτοξίνωση του ήπατος. Το σκόρδο είναι πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό και ακόμη βελτιώνει την μνήμη, ενισχύει τη σωματική δύναμη και διώχνει το άγχος και την κόπωση, ενισχύει την απελευθέρωση σεροτονίνης, ενισχύει την ανάπτυξη προβιοτικών και φυσικά έχει αντιμυκητησιακές ιδιότητες.
-Βιταμίνη C: Μειώνει τις πιθανότητες λοίμωξης, κρυολογήματος και καρκίνου και είναι απαραίτητη για τη σύνθεση κολλαγόνου, για την ελαστικότητα του δέρματος, για τα αγγεία του δέρματος, τους τένοντες, τους συνδέσμους και τα οστά και ενισχύει την δραστηριότητα των αντιστρές ορμονών. Επίσης, διατηρεί την υγεία των ματιών, υποστηρίζει την καρδιοαγγειακή λειτουργία και διατηρεί τη χοληστερόλη σε καλά επίπεδα, αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου.
-Βιταμίνη Ε: Ισχυρό αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει τη λειτουργία της καρδιάς και λιποδιαλυτικό.
-Ψευδάργυρος: Ενισχύει τη δράση του αντιοξειδωτικού ενζύμου υπεροξειδική δισμουτάση. Ακόμη προάγει την υγεία του δέρματος και επιδιορθώνει τα σημάδια ακμής, ενισχύει την επούλωση πληγών και γαστρικών ελκών. Τέλος είναι σημαντικός για την ανδρική γονιμότητα.
-Μαγγάνιο: Ενισχύει τη δράση του αντιοξειδωτικού ενζύμου υπεροξειδική δισμουτάση.
-Χαλκός: Ενισχύει τη δράση του αντιοξειδωτικού ενζύμου υπεροξειδική δισμουτάση.
-Σελήνιο: Είναι γνωστό για την αντικαρκινική του δράση και είναι κυρίαρχο συστατικό του αντιοξειδωτικού ενζύμου υπεροξειδάση της γλουταθειόνης.
-Κερκετίνη: Προάγει την απορρόφηση της βιταμίνης C.
-Καροτένια: Ισχυρά αντιοξειδωτικά.
-Κρυπτοξανθίνη: Ισχυρό αντιοξειδωτικό.
-Ζεοξανθίνη: Ισχυρό αντιοξειδωτικό.
-Λουτεϊνη: Ισχυρό αντιοξειδωτικό.
-Echinacea: Ενισχύει και διεγείρει το ανοσοποιητικό, μειώνει τη διάρκεια συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου