Η γενετική ανάλυση υπόσχεται εξατομίκευση της φαρμακευτικής αγωγής για κάθε ασθένεια.
Τα φάρμακα που χορηγούνται στους ασθενείς πρέπει να είναι ''κομμένα και ραμμένα'' στα μέτρα τους.
Τα γονίδια που εμπλέκονται στον μεταβολισμό των φαρμάκων είναι περίπου 2.000. Πολλά από αυτά τα γονίδια έχουν παλιές, αλλά και νέες μεταλλάξεις. Άρα ένα φάρμακο που είναι κατάλληλο για έναν ασθενή δεν είναι κατάλληλο για άλλον.
Το κόστος για την ολοκληρωμένη ανάλυση του γονιδιώματος με την πρόοδο της τεχνολογίας πέφτει συνέχεια. Σήμερα στις ΗΠΑ στοιχίζει περίπου 5.000 δολάρια και αναμένεται στα τέλη του 2013 να πέσει στα 1000 δολάρια και λιγότερο.
Ο απώτερος στόχος είναι όταν γεννιέται ένα παιδί να βγαίνει από το μαιευτήριο με τον πλήρη χάρτη του γονιδιώματός του.
Τα ηθικά ζητήματα
Η ενδελεχής γενετική γνώση εγείρει και ηθικά ζητήματα. Αν θα γνωρίζουμε από την ημέρα γέννησης ενός ανθρώπου από τι είναι πιθανό να νοσήσει στο μέλλον του, πώς θα θα διαχειριστεί η κοινωνία, οι εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία αυτή την πιθανότητα;
Η απάντηση είναι απλή. Το γονιδίωμα δείχνει ''πιθανότητα''. Κάθε γονιδίωμα δείχνει τις πιθανότητες να νοσήσουμε από μια ασθένεια αφού εκτός από τα γονίδια και το περιβάλλον παίζει μεγάλο ρόλο στην εμφάνιση ή όχι μιας ασθένειας.
Έτσι ο άνθρωπος θα είναι σε θέση, από νωρίς στη ζωή του, να δει αν κινδυνεύει από μια νόσο, να εξετάζεται συχνά, ώστε να δράσει προληπτικά ή να διαγνώσει τη νόσο σε πρώιμο στάδιο και να παρέμβει με αποτελεσματικότητα.
Διαβάζοντας το βιβλίο της ζωής σας οι επιστήμονες θα σας εξασφαλίσουν μακροζωία και ποιότητα ζωής...
Βιβλιογραφία
ΒΗΜΑscience 19/05/2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου