Αρχική

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Στεφανωτίς


Το Stephanotis floribunda ή γιασεμί της Μαδαγασκάρης, ανήκει στην οικογένεια Asclepiadaceae και είναι αναρριχώμενος πολυετής θάμνος, αειθαλής, μέτριας έως αργής ανάπτυξης. Μέγιστο ύψος φυτού 5 m. 
Οι βλαστοί είναι μακριοί, λεπτοί, ελικοειδούς ανάπτυξης.
Τα φύλλα είναι ελλειψοειδή, δερματώδη, παχιά, βραχύμισχα, γυαλιστερά,  σκουροπράσινα πυκνά φυόμενα κατ’ αντίθετη διάταξη επί των βλαστών.
Τα άνθη είναι μικρά, λευκά, κηρώδη, πολύ εύοσμα, μήκους 3-5 cm, σε ταξιανθίες σαν κρεμαστά σκιάδια, στην άκρη μακριών μίσχων. Τα άνθη του μοιάζουν με τα άνθη του γιασεμιού, αλλά είναι περισσότερο εύοσμα από αυτό και διατηρούνται πολύ καιρό πάνω στο φυτό αλλά και στα ανθοδοχεία. Ανθίζει το Καλοκαίρι.
Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα την Άνοιξη με καταβολάδες ή με σπόρο. Ευδοκιμεί σε  γόνιμα και καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Είναι ευαίσθητο στο βαρύ κρύο, παγώνοντας σε θερμοκρασίες κάτω των 7 βαθμούς C, με ιδανικές συνθήκες 15-30 βαθμούς C. Τον χειμώνα πρέπει να διατηρείται σε θερμαινόμενους χώρους. Προτιμά προστατευμένες θέσεις από την άμεση έκθεση στον ήλιο, προσαρμόζεται δηλαδή καλύτερα σε ημισκιερά σημεία. Αναπτύσσεται καλύτερα σε συνθήκες μέσης έως υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται συχνό βρέξιμο του φυλλώματος. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού ζητά αρκετό νερό, έτσι ώστε το χώμα του να είναι συνεχώς υγρό, ενώ τον χειμώνα οι απαιτήσεις του σε νερό είναι σχετικά μικρές και πρέπει το χώμα του να στεγνώνει. Ευαίσθητο σε προσβολές ψώρας, μελίγκρας και τετράνυχου. Αναρριχάται με ανάγκη υποστύλωσης, με τους ελικοειδείς βλαστούς του.
Έχει διακοσμητική αξία, λόγω του λαμπερού φυλλώματός του, της πλούσιας και εύοσμης ανθοφορίας του και της δυνατότητας για αναρρίχηση.
Χρησιμότητα: Διακοσμεί μπαλκόνια και εσωτερικούς χώρους μέσα σε φυτοδοχεία. Σχηματίζει ωραίες αψίδες πάνω από την γλάστρα εάν στηριχθεί κατάλληλα με σύρμα. Χρησιμοποιείται επίσης ως γαμήλιο άνθος, σε μπουκέτα ανθοδέσμες και στεφάνια. Χρησιμοποιείται, επίσης,  σε αρώματα και βαφές.
Βιβλιογραφία
ΑΓΡΟTERRA Τεύχος #12


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου