Το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να βάλει νυστέρι στις άδειες των ακτινολόγων µετά τις διαπιστώσεις της Ελληνικής Επιτροπής Ατοµικής Ενέργειας ότι η άδεια ακτινοπροστασίας έχει καταργηθεί στο εξωτερικό.
Ειδικότερα, σε non paper της Επιτροπής προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας τονίζεται ότι στα ∆ιεθνή Βασικά Πρότυπα Ασφαλείας “αναφέρεται ρητά ότι δεν πρέπει να ισχύουν ούτε να χρησιµοποιούνται µέτρα όπως είναι οι άδειες και το μειωμένο ωράριο”.
Όπως επισημαίνεται, στο έγγραφο από το 1996 οι βασικοί κανόνες ασφαλείας για τους εργαζόµενους που ισχύουν διεθνώς αφορούν τον έλεγχο των εργαστηρίων ακτινοβολιών.
Ο κ. Λοβέρδος είχε αναφερθεί πρόσφατα στο θέμα, σημειώνοντας ότι ακτινολόγοι του ΕΣΥ λαμβάνουν ετησίως 174 μέρες άδειας, σημειώνοντας ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς οδηγεί στο αίτημα για νέες προσλήψεις.
Η διάταξη που προωθεί ο υπουργός Υγείας αναφέρει τα εξής:
Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες Υγείας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, που εκτίθενται σε ιοντίζουσες ακτινοβολίες και δοσιμετρούνται σύμφωνα με τον εκάστοτε ισχύοντα κανονισμό προστασίας με ατομικό δοσίμετρο σώματος:
- Όταν η ετήσια αθροιστική δόση ακτινοβολίας που δέχονται μετρηθεί στο 25% του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου που θέτει ο κανονισμός ακτινοπροστασίας, τον αμέσως επόμενο μήνα δύνανται να λάβουν άδεια ακτινοπροστασίας 21 συνεχών ημερών.
- Όταν η ετήσια αθροιστική δόση ακτινοβολίας που δέχονται μετρηθεί στο 50% του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου που θέτει ο κανονισμός ακτινοπροστασίας, τον αμέσως επόμενο μήνα δύνανται να λάβουν επιπρόσθετη άδεια ακτινοπροστασίας 21 συνεχών ημερών.
- Όταν η ετήσια αθροιστική δόση ακτινοβολίας που δέχονται μετρηθεί στο 75% του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου που θέτει ο κανονισμός ακτινοπροστασίας, τον αμέσως επόμενο μήνα δύνανται να λάβουν επιπρόσθετη άδεια ακτινοπροστασίας 42 συνεχών ημερών.
Ειδικά για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες Υγείας που εκτίθενται σε ιοντίζουσες ακτινοβολίες και δοσιμετρούνται με επιπλέον δοσίμετρο χειρός ή δακτύλων, οι άδειες χορηγούνται κατά τα ως άνω, λαμβάνοντας υπόψη ταυτοχρόνως και τα αντίστοιχα όρια αθροιστικών δόσεων για την άκρα χείρα.
Οι διατάξεις των άρθρων 13 παρ. 3 του ν.δ. 4111/1960 (Α΄ 163), 13 του β.δ. 993/1966 (Α΄271), 2 παρ. 2 του ν. 1821/1988 (Α΄271), 74 παρ. 1 εδάφιο 4 του ν. 2071/1992 (Α΄149), καθώς και κάθε άλλη διάταξη με την οποία προβλέπεται άδεια ακτινοπροστασίας προφύλαξης, καταργούνται.
Ελπίζω οι εργαζόμενοι στα ακτινολογικά εργαστήρια, να παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και να μην χρειάζονται να παίρνουν άδεια λόγω υπερέκθεσης στην ακτινοβολία…
Πηγή
Ιατρικός Τύπος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου