Αρχική

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Πόνος…


Ο πόνος είναι μία από τις φυσιολογικές αντιδράσεις του οργανισμού μας που μας ειδοποιεί για δυσλειτουργίες στο σώμα μας ή για επιβλαβείς εξωγενείς παράγοντες.
Ο οξύς πόνος συνιστά γενικά προειδοποιητικό σήμα και είναι ζωτικής σημασίας, καθώς προστατεύει, για παράδειγμα, από τα εγκαύματα και σηματοδοτεί την ύπαρξη τραυμάτων και λοιμώξεων. Ο οξύς πόνος, που προφανώς συνδέεται με τραυματισμό και υποχωρεί μετά την επούλωση, συνήθως έχει διάρκεια μικρότερη από ένα μήνα.
Ωστόσο, όταν ο πόνος συνεχίζεται για πολύ καιρό μετά την επούλωση ή την αποκατάσταση του τραύματος είναι γνωστός ως χρόνιος πόνος και μπορεί να μετατραπεί σε σοβαρό και ανυπόφορο πρόβλημα.
Ο πόνος στα νεύρα είναι ένα είδος χρόνιου πόνου που οφείλεται, είτε σε βλάβη των νεύρων που υπό φυσιολογικές συνθήκες αναγνωρίζουν το αίσθημα του πόνου, είτε σε τραυματισμό μέρους του νευρικού συστήματος που μεταφέρει τα σήματα πόνου, όπως η σπονδυλική στήλη ή ο εγκέφαλος. Αυτό το είδος πόνου, γνωστό ως νευροπαθητικός πόνος, δεν έχει τον προστατευτικό ρόλο του οξέος πόνου και πρέπει να διαγνωσθεί και να αντιμετωπιστεί σωστά.
Πλήθος παθήσεων είναι δυνατόν να προκαλέσουν άμεση βλάβη στα νεύρα και κατά συνέπεια νευροπαθητικό πόνο, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας ή οι τραυματισμοί από ατύχημα. Ο ακρωτηριασμός ενός μέλους αποτελεί επίσης μία ευρέως γνωστή αιτία νευροπαθητικού πόνου (πόνος μέλους-φαντάσματος). Ο νευροπαθητικός πόνος μπορεί επίσης να αποτελεί μία σχετικά συχνή επιπλοκή άλλων παθήσεων που συσχετίζονται με τα νεύρα. Αυτές οι παθήσεις περιλαμβάνουν το διαβήτη, τον έρπητα, την οσφυαλγία κααι τον καρκίνο. Αυτό εξηγεί γιατί ο νευροπαθητικός πόνος μπορεί να αποτελεί συνηθέστερη αιτία χρόνιου πόνου. Αμέσως μόλις διαπιστωθεί η  ύπαρξη χρόνιου πόνου, γίνεται περιγραφή με σαφήνεια του πόνου στο γιατρό. Είναι καυστικός, είναι σαν μυρμήγκιασμα ή τσίμπημα, είναι διαξιφιστικός ή είναι πόνος σαν να χτυπάει το ηλεκτρικό ρεύμα;
Μπορεί επίσης να βοηθήσει η ενημέρωση του γιατρού σχετικά με τα εξής:
• Πότε άρχισε ο πόνος
• Εάν ο πόνος  διαχέεται ή  εξαπλώνεται
• Πόσο σοβαρός είναι ο πόνος
• Πόσο συχνά εμφανίζεται ο πόνος
• Εάν η ένταση του πόνου ποικίλλει με την πάροδο του χρόνου
Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί, εάν ο πόνος επηρεάζει την εργασία και την κοινωνική ή προσωπική ζωή. Περιγράφοντας τα συμπτώματά διεξοδικά και με σαφήνεια, καθώς και τις επιπτώσεις τους στη ζωή, ο γιατρός θα είναι περισσότερο σε θέση να προβεί στη σωστή διάγνωση και να χορηγήσει την καταλληλότερη θεραπεία.
Παρόλο που ο γιατρός μπορεί να επιλέξει να χορηγήσει ένα φάρμακο για την αντιμετώπιση του πόνου , υπάρχουν και άλλες θεραπευτικές επιλογές που μπορεί να συστήσει, όπως:
• Φυσικές θεραπείες (όπως θερμική θεραπεία)
• Φυσικοθεραπεία (διατάσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης)
• TENS (διαδερμική ηλεκτρική νευρική διέγερση)
• Βελονισμό
• Άσκηση και τεχνικές χαλάρωσης
Με την ενεργή σωματική άσκηση οι μύες μπορεί να σταματήσουν να είναι αδύναμοι και σφιγμένοι, χαρακτηριστικά που αυξάνουν τα προβλήματα που προκαλούνται από τον πόνο. Άλλοι τρόποι αντιμετώπισης του πόνου επίσης είναι η διασκέδαση, οι κοινωνικές συναναστροφές, ο κινηματογράφος κ.α., που βοηθούν να βγει ο πόνος από το ανθρώπινο μυαλό…

 
PREDICT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου